Fed öncesi belirsizlik piyasalarda etkili oluyor

Avrupa piyasaları dün güçlü bir kapanış yaparken, ABD piyasalarında karışık kapanışlar izlendi. Asya piyasalarında ise hafif satıcılı bir gün geride kalmış görünüyor. Fed öncesi belirsizlik piyasalarda da etkili olmaya devam ediyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bugün Avrupa piyasalarında hafif yatay hatta bir miktar satıcılı bir açılış görebiliriz. ABD future endekslerinde ise yatay bir seyir hakim. Günün ilerleyen saatlerinde yine Fed’e yönelik spekülasyonlar etkili olmaya devam edebilir. BIST endeksinde dünkü sert tepkisinin ardından bugün bir miktar aşağı yönlü açılış görmek mümkün. Yarınki Fed sonrasında net bir tablo oluşana kadar genel bir yönden bahsetmek güç. Bugün gelecek beklenti anketinde enflasyona yönelik beklentilerdeki iyileşme Perşembe günkü faiz toplantısı için önemli bir faiz indirimi göstergesi olacaktır.

                

BIST 100 Endeksi 


BIST 100 endeksinde sıkışık ve dalgalı seyirler sürüyor. Kısa vadeli alçalan direnç çizgisinin geçtiği 78000 seviyesi bugün izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kalmakta başarılı olması durumunda 79400 direncini zorlayabilir. Buna karşın geri çekilmelerde 75800 çizgisi destek olarak izlenebilir. 



Dirençler: 78000-79400-80800

Destekler: 75800-75000-74000



BIST 30 Endeksi ve VIOP 


BİST 30 endeksinde dalgalı seyirler sürüyor. 95900 seviyesi bugün için izleyebileceğimiz direnç seviyesi. Bu seviyeyi geçmesi durumunda 97700 direnci test edilebilir. Buna karşın geri çekilmelerde 93300 destek olarak izlenecek. VIOP endeks kontratında daha net bir görünüm alana kadar pozisyonsuz kalmakta fayda var. 



Dirençler Bist-30: 95900-97700-98700

Destekler Bist-30: 93300-92800-91800


Küresel Ekonomik Gelişmeler

Türkiye

TÜİK’in açıkladığı işgücü istatistikleri raporuna göre, arındırılmamış işsizlik oranı Mart ayından sonra yeniden çift haneli rakamlara çıkarak Haziran ayında %9.4’ten %10.2’ye yükseldi. Arındırılmamış olarak incelendiğinde işsizlik oranı 2010 Ekim ayından sonra ikinci en yüksek veri olduğu ve %10.9 oranında gerçekleştiği görülüyor. Arındırılmamış olarak işgücüne katılım oranı 0.1 puan düşüşle %52.4’e, istihdam oranı ise 0.4 puan ile %47.1’e gerilemiş. 



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, net 1.300 TL olan asgari ücretin ekim ayından itibaren %15 yerine %20’lik vergi dilimine dâhil edilmesinden ötürü çalışanların yaklaşık olarak 70 TL azalmanın söz konusu olacağını net ücretlerin 1.230 TL’na düşebileceğini belirtti. Müezzinoğlu, yaşanan bu kaybın tamamlanması için bütün tedbirleri Maliye Bakanı ile görüşmeler yaparak durumun son hali ile ilgili olarak bu hafta içinde karar verilebileceğini dile getirdi. 



Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ağustos ayında bütçenin hem aylık hem de kümülatif olarak fazla vermeye devam ettiğini belirtti. Ağustos ayı bütçe performansındaki bu iyileşmenin ana belirleyicisi gelirlerin olduğunu açıklamalarında yer verdi. 



ABD

ABD’de Eylül ayına ait NAHB konut fiyat endeksi 60 olan beklentisine karşılık 65 düzeyinde açıklandı. En son bu seviyelere 2015 Ekim ayında geldiği görülüyor. 



Şirket Haberleri 


OYLUM SINAİ YATIRIMLAR / OYLUM - Şirket, bir süredir stratejik ortaklık görüşmeleri yürüttüğü Bracknor Capital Ltd ile karşılıklı durum tespiti sürecini tamamlamış ve karşı firmadan nihai anlaşma metnini almıştır. Şirketimizin hukuk müşavirleri nihai anlaşma metnini inceleyecek ve akabinde anlaşma karşılıklı imzalanarak SPK ve Borsa İstanbul nezdindeki gerekli başvurular yapılacağını bildirdi.



EMEK ELEKTRİK / EMKEL - Şirket, Barış Savunma Endüstrisi A.Ş. 1.993.640,0580 adet hissesi üzerinde bulunan rehni kaldırarak 06.07.2015 tarihi itibariyle ÖZAR Elektrik İnşaat Turizm Mühendislik Eğitim Yatırım İmalat ve Ticaret A.Ş.'ne devir işlemini gerçekleştirildiğini bildirdi.



RAY SİGORTA / RAYSG - Şirket 2016 yılı Ocak- Ağustos  aylarına ait denetimden geçmemiş tahmini prim üretimi 386.958.832.-TL olduğunu, prim üretiminde bir önceki yılın aynı dönemine göre % 32,56 oranında artış meydana geldiğini bildirdi.



ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK / ANHYT - Şirket, 01.01.2016-31.08.2016 dönemine ait prim üretimi, hayat dalı 284.171.414,87.-TL, hayat dışı 665.218,67.-TL olmak üzere toplam 284.836.633,54.-TL olarak gerçekleştiğini bildirdi.



PETROKENT TURİZM / PKENT - Şirket, işletme sermayesi ve cari hesap ödemeleri için Garanti Bankasından 3.500.000,00.-TL tutarlı rotatif  kredi kullanılmasına oy birliği ile karar verildiğini bildirdi.



LİNK BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ YAZILIMI / LINK - Ar-Ge Merkezi Belgesi alabilmek ve bu suretle 5746 sayılı Kanun ile sağlanan desteklerden yararlanabilmek için, 19 Eylül 2016 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na başvurusunu yaptığını bildirdi.



BEŞİKTAŞ FUTBOL YATIRIMLARI SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / BJKAS – Kulüp, TEMSA Maraton ile Vodafone Arena’da yaptığı ulaşım sponsorluğu anlaşmasına imza attıklarını bildirdi. Kulüp Başkanı Fikret Orman, bu sponsorluk ile gelirlerin yaklaşık olarak 10 kat arttığını duyurdu.



PETKİM PETROKİMYA / PETKM – Şirket’e Fetö operasyonu düzenlendiğine dair medyada haberler bulunuyor. 



Sektör Haberleri 

Gübre Sektörü

Adalet Bakanlığı, terör örgütlerince patlayıcı hammaddesi ve güçlendiricisi olarak kullanılan nitrat içeren gübrelerle ilgili cezaları artıran kanun tasarısını Başbakanlığa gönderdi. Tasarıyla yetkililerin izni olmaksızın bu tür maddelerin ithali, satışı, başkalarına verilmesi, nakli, depolanması, satın alınması, kabul edilmesi veya bulundurulması suç olarak düzenleniyor. 



Otomotiv Sektörü


Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı, bu yılın ocak-ağustos döneminde yüzde 5 daralırken, satışlarını artırmaya çalışan bazı firmaların indirimleri 20 bin liraya dayandı. Avantajlı ve alternatif ödeme seçenekleri sunan eylül kampanyalarında, dikkati çekici oranlardaki fiyat indirimlerinin yanı sıra 2 yılı bulan "sıfır faiz"li krediler ve ödemeleri 2017'ye öteleyen fırsatlar öne çıktı.



Havacılık ve Yer hizmetleri Sektörü


Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünden, bir günde bin 500 uçak iniş kalkışıyla Atatürk Havalimanı’nda yeni bir rekora imza atıldığı bildirildi.


İntegral Menkul Değerler / BIST Günlük Bülteni



Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar