Fed öncesi piyasalar karışık

Küresel piyasalar bugün başlayacak ve yarın kararları açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde karışık bir seyir izlerken, yurt içinde pozitif görünüm devam ediyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD'de dün açıklanan hizmet sektörü imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve Dallas Fed imalat sanayi endeksinin beklentilerin altında kalmasının ardından dolar endeksi düşüş eğilimini sürdürdü. Dolar endeksi dün 97.28'den 96,77'ye kadar gerilerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,23, S&P 500 endeksi yüzde 0,41, Nasdaq endeksi yüzde 0,63 değer kaybetti. Analistler yarın açıklanacak FOMC kararları ve Fed Başkanı Janet Yellen'in açıklamaları öncesinde bugün verilere odaklı seyrin devam edeceğini belirtiyor.


Avrupa tarafında Yunanistan ile ilgili belirsizlikler devam ederken, taraflardan bu hafta, en geç önümüzdeki hafta bir ön anlaşma yapılabileceği yönündeki açıklamalar dikkati çekti. Avro/dolar paritesi dün 1,09'un üzerini test ettikten sonra günü yüzde 0,13 artışla 1,0887'den tamamladı, pay piyasalarında ise hızlı yükselişler görüldü. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,93, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,30, bugün 1. çeyrek GSYH verisinin açıklanacağı İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,47 değer kazandı. Yunanistan’da ASE endeksi ise pozitif açıklamalarla yüzde 4,37 yükseldi.


Asya tarafında Japonya'da açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerin oldukça altında kalmasına karşın kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,35 değer kazandı, Çin'de Şanghay endeksi yüzde 0,15 değer kaybetti.


Yurt içinde, pay piyasalarında güçlü yükseliş isteği dün de devam ederken, döviz kurları da küresel piyasalardaki pozitif havadan bulduğu destekle düşüşe geçti. Hazine'nin dün düzenlediği ihaleleri başarıyla sonuçlandırmasının ardından bugün de 2, 7 ve 10 yıl vadeli tahvil ihaleleri takip edilecek. BIST 100 endeksi, dün yüzde 0,99 değer kazanarak 86.402 puan ile son iki ayın en yüksek kapanışını yaparken, dolar/TL 2,73 sınırından 2,68'lere kadar geriledi. Analistler, yarınki Fed kararları öncesinde pozitif görünümün korunabileceğini ve BIST 100 endeksinin 85.000 seviyesinin destek 87.500 seviyesinin direnç konumunda olduğunu ifade ediyor.


Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:


11.30 İngiltere, 1. çeyrek GSYH 


13.00 Türkiye, Hazine ihaleleri


17.00 ABD, nisan ayı tüketici güven endeksi 


 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar