Fed ve ABD enflasyon verisi piyasaların odağında

Küresel piyasalar azalan ticaret savaşı endişeleri ile pozitif bir seyir izlerken, bugün ABD'de açıklanacak enflasyon verileri ile ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları yatırımcıların odağında olacak.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in karşılıklı açıklamaları ile azalan ticaret savaşı endişeleri, pay piyasalarının genel olarak alış ağırlıklı bir seyir izlemesini sağlarken, bugün yurt içinde cari açık ve ABD'de enflasyon başta olmak üzere hareketlenecek veri trafiğinin takip edileceği belirtiliyor.


ABD'de dün açıklanan toptan eşya stokları, şubatta yüzde 1 artarak üst üste dördüncü ay yükselirken, Üretici Fiyat Endeksi de (ÜFE) martta yıllık bazda yüzde 3 artarak piyasa beklentilerini aştı.


Söz konusu gelişmeler ve artan risk iştahı ile Dow Jones endeksi yüzde 1,79, S&P 500 endeksi yüzde 1,67 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,07 değer kazandı. Dolar endeksi ise yüzde 0,3 azalışla 89,5'e geriledi.


Avrupa tarafında, Fransa'dan sonra Almanya'da da başlayan grevler hayatı olumsuz etkilerken, pay piyasaları pozitif bir seyir izledi. Almanya'da kamu çalışanlarının, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin üçüncü turu öncesinde ülke genelinde başlattığı uyarı grevi, kamu alanlarında ve ulaşımda aksaklıklara neden oldu. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,11, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1 ve Fransa'da CAC 40 endeksi de yüzde 0,84 değer kazandı. 


Bugün Asya piyasalarında karışık bir seyir izlenirken, Japonya'da açıklanan makine siparişleri ve ÜFE öngörülerin üzerinde artış kaydetti. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 değer kaybetti, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,7 yükseldi. 


Yurt içinde, yükseliş eğilimindeki döviz kurlarının negatif etkisi ile Borsa İstanbul'da etkisini artıran satış baskısı, BIST 100 endeksinin 110.008 puanla 20 Aralık 2017'den bu yana en düşük seviyesine kadar gerilemesine neden oldu. Analistlerin destek olarak nitelendirdiği 110.000 puandan gelen tepki alımlarıyla kayıplarının bir kısmını telafi eden endeks, günü önceki kapanışa göre yüzde 2,16 değer kaybıyla 110.713 puandan tamamladı. 


Analistler, bugün yurt içinde cari işlemler açığı ve ABD'de enflasyon başta olmak üzere yoğun veri akışı ile Fed toplantı tutanaklarının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 110.000-115.500 bandı içinde hareket edebileceğini, bu seviyelerin kırılması durumunda kırılma yönüne doğru hareketin ivme kazanabileceğini kaydetti.


Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:


10.00 Türkiye, şubat ayı cari işlemler açığı


11.30 İngiltere, şubat ayı sanayi üretimi 


15.30 ABD, mart ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)


21.00 ABD, Fed toplantı tutanakları


21.00 ABD, mart ayı Hazine bütçe dengesi


Kategoriler Ekonomi
Yorumlar