Fitch: Türk bankaları şoklara karşı dirençli

Fitch Ratings Finansal Kuruluşlar Direktörü Liddell, Türkiye’de bankaların uygun sermayelendirme ve likidite yapısı nedeniyle ekonomik şoklara direncinin yeterli seviyede olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Finansal Kuruluşlar Direktörü Lindsey Liddell, Türk bankalarının temel finansal ölçütlerinin, yakın gelecekte yeterli seviyede olmaya devam edeceğini öngördü.


Liddell, mevcut tamponların, orta ölçekli varlık kalitesindeki baskıları absorbe etmek için yeterli olacağını belirterek, "Temel senaryomuz, Türk bankalarının piyasa erişimini devam ettirmesi yönünde. Piyasa erişiminin kesintiye uğraması durumunda ise bankalar en azından bir yıla kadarki kısa vadeli yükümlülükleri için yeterli döviz likiditesi tedarik edebilecektir." değerlendirmesinde bulundu.


Bankaların sermaye ve performans rasyolarının daha önceki dönemlere kıyasla bir miktar daraldığını, bu yüzden varlık kalitesi ve döviz likiditesi açısından bazı aşağı yönlü risklerin bulunduğunu dile getiren Liddell, "Türk bankaları halen yeniden finansman riski oluşturan, bankaları yatırımcı algısındaki potansiyel değişimlere maruz bırakan kısa vadeli dış finansmana bağımlı durumunda. Buna rağmen Türk bankalarının temel finansal ölçütlerinin yakın gelecekte yeterli seviyede olmaya devam etmesini bekliyoruz." görüşünü paylaştı.


Türk bankalarının olası şoklara karşı nasıl bir performans sergileyebileceğine de değinen Liddell, "Türkiye’de bankaların uygun sermayelendirme ve likidite yapısı nedeniyle ekonomik şoklara direncinin yeterli seviyede olduğunu düşünüyoruz." dedi. 


Fitch tarafından değerlendirilen Türk bankalarının, bir yıl içerisinde vadesi gelecek döviz cinsinden yükümlülüklerini karşılayacak yeterli likiditesinin olduğunu vurgulayan Liddell, "Kısa vadeli döviz likiditeleri yeterli. Buna rağmen, Fitch’in temel senaryosu bu yönde olmamakla birlikte piyasa erişiminin uzun süreli ve sert bir şekilde kesilmesi durumunda döviz likiditesi baskılanabilir." tahmininde bulundu.



AA

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar