Fitch'ten 2 ülkeye kötü haber

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Kazakistan ve Mozambik'in kredi notlarını indirdi. Fitch Ratings'den yapılan yazılı açıklamada, Kazakistan'ın yabancı para cinsinden kredi notu 'BBB+' dan 'BBB' ye, yerli para cinsinden kredi notu da 'A-' den 'BBB' ye indirilirken, not görünümünün de ''durağan'' olarak belirlendiği bildirildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Fitch Ratings'den yapılan yazılı açıklamada, Kazakistan'ın yabancı para cinsinden kredi notu 'BBB+' dan 'BBB' ye, yerli para cinsinden kredi notu da 'A-' den 'BBB' ye indirilirken, not görünümünün de ''durağan'' olarak belirlendiği bildirildi. 


Not indirimiyle ilgili yapılan açıklamada, düşük petrol fiyatları nedeniyle Kazak hükümetinin altyapı yatırımları için Ulusal Petrol Fonu NFRK'yı kullanarak sorun teşkil eden kamu iktisadi kuruluşlarını desteklediği ifadesine yer verildi. 


Bu yıl Kazakistan'ın bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasılaya olan oranının yüzde 4,2'ye gerileyeceğinin beklediğini kaydeden Fitch Ratings, bankalara ve kamu iktisadi kuruluşlara verilen devlet desteğinin aşağı yönlü riskler oluşturduğuna da dikkati çekti. 


Fitch Ratings, ayrıca, Mozambik'in yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunu 'B' den 'CCC' ye indirdiğini duyurdu. 


Not indirimiyle ilgili yapılan açıklamada, Mozambik'in toplam kamu borcunun yüzde 88'inin yabancı para cinsinden ifade edildiğine işaret edilerek, bunun borç sürdürülebilirliği açısından risk oluşturduğu vurgulandı. 


Fitch, Mozambik'in sınırlı finansman seçeneklerinin olduğunu hatırlatarak, kreditörlerle yaşanabilecek herhangi bir ertelemenin, ülkenin döviz kurundaki istikrarsızlığı artırabileceği uyarısında bulundu. 


Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar