Fitch'ten flaş Türkiye açıklaması - 26 Mayıs 2016

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de büyümenin hızlanması ve büyümenin bileşenlerinin sürdürülebir bir temele oturması için reformlara ihtiyaç olduğunu bildirdi. Türkiye'de büyümenin 2018'e kadar yüzde 3,5 civarında olacağını öngördü.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Asgari ücretin yüzde 30 artırılması ve yüksek miktardaki sığınmacı akışının yarattığı harcamaların Türkiye'de tüketimi desteklediğini ve büyümenin ana yönlendiricileri olduklarını ifade eden Fitch, düşük turizm gelirinin ve ihracatçılar için zorlu ortamın ise büyümenin önünde engel oluşturacaklarını vurguladı. 



Fitch, Türk hükümetinin ortaya koyduğu programın yapısal zayıflıklarla mücadeleyi öngördüğünü, ancak programın uygulanmasında son yıllarda yavaş kalındığını, reform programına bağlılığın hala kanıtlanması gerektiğini ifade etti. 



Yayınladığı Global Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye'ye de yer veren Fitch, Nisan ayında yüzde 6,6 seviyesine kadar gerileyen manşet enflasyonun, mevsimsel baskılardan kaynaklı olarak önümüzdeki aylarda toparlanmasının beklendiğini vurguladı. 



TCMB'nin politikanın planlanmış şekilde basitleştirilmesi çerçevesinde faiz koridoru üst bandını indirmeye başladığını ve çekirdek enflasyonun hedefin üzerinde seyretmeye devam etmesine rağmen efektif fonma faizinin aşağı geldiğini belirten Fitch, siyasilerden gelen baskılara ve yüksek çekirdek enflasyona rağmen TCMB'nin yatay bir politika faiz uygulayacağını öngördüklerini ifade etti. 



Raporunda devam eden siyasi ve jeopolitik gerilime de iyaret eden Fitch, bunların yüksek dış finansman ihtiyacı ile birleşmesinin Türk Lirası'nı yatırımcı güveninde değişime karşı kırılgan yaptığını da vurguladı. 

Fitch raporunda, Türkiye ekonomisi için 2016, 2017 ve 2018 GSYHbüyüme tahminlerini yüzde 3,5, 3,6 ve 3,5 olarak ortaya koydu. Manşek enflasyonun 2016 sonunda 2015 sonundaki yüzde 8,8'den yüzde 8,2'ye gerileyeceğini tahmin eden Fitch, enflayonun 2017'de yüde 7,7 ve 2018'de yüzde 7,50 seviyesine gerileyeceğini öngörüyor. Fitch'in ABD Doları/Türk Lirası paritesi için 2016 sonu tahmini 2,91, 2017 sonu için 3,06 ve 2018 sonu için 3,23 seviyesinde. (Foreks)


Kategoriler Ekonomi
Yorumlar