Gelişen ülke varlıkları Fed'le düştü

Fed'in bu yıl sonuna kadar faiz artıracağı beklentisi gelişen ülkelerin yüksek getirili varlıklarına olan talebi azaltıyor. Fed'in bu yıl faiz artıracağına dair beklentiler borsa ve para birimlerinin düşmesine neden oluyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Fed'in bu yıl faiz artıracağına dair beklentiler borsa ve para birimlerinin düşmesine neden oluyor.

MSCI Gelişen Piyasa Kur Endeksi %0.4 düşerek bir ayın en büyük düşüşüne hazırlandı. Bu düşüşte Fed'in faiz artış beklentisi etkili oldu. Vadeli kontratlar Aralık'ta faiz artış ihtimalini %68 olarak fiyatlıyor. 


PARA BİRİMLERİ 


Malezya ringiti petroldeki yükselişle %0.5 oranında değer kazandı. Brent petrol dünyanın iki büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan ve Rusya'nın dün İstanbul'daki Kongre'de arzı kısmaya hazır olduklarını açıklamasının ardından bir yılın en yüksek seviyesine çıktı.


Güney Kore won'u %1 geriledi ve bir aydan fazla sürenin en büyük düşüşüne hazırlandı. 


Çin yuanı offshore işlemlerde %0.05 düştü ve sekiz günlük düşüşü %0.7 oldu. Bu, iki yıldan fazla sürenin en uzun düşüş trendi. Onshore yuan ise altı yılın en düşük seviyesine indi. 


Tayland bahtı %0.3 geriledi. 


BORSALAR 


MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi %0.9 düşerek bir haftadan fazla sürenin en büyük düşüşünü kaydetti. Güney Kore'de Kospi endeksi %1.2 düşerek bu ay en kötü performansı gösterdi, Tayvan'da Taiex endeksi %0.5 düştü. 


Singapur'daki Barclays'de döviz birimi olan Mitul Kotecha, "ABD'de tarım dışı istihdamın beklentinin altında kalmasına rağmen Aralıkta faiz artışı fiyatlanıyor, bu da doların yükselmesine neden oluyor" yorumunu yaptı. (BloombergHT)

Yorumlar