Gerilim 'boğaları' Türkiye'den uzaklaştırıyor

Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki askeri operasyonları, gelişen piyasalardaki en iyi döviz işlemini yok ediyor. Çin borsasındaki panik havası yoğunlaşıyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Çin borsasındaki panik havası yoğunlaşıyor. Türkiye'ye yönelik doğrudan jeopolitik riskler ve Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki askeri operasyonları, gelişen piyasalardaki en iyi döviz işlemini yok ediyor.


Lira, Pazartesi günü kapanış bazında en zayıf seviyesine geriledi. Liradaki değer kaybında yatırımcıların lira almak için dolar ile borçlanmayı (carry trade) terk etmeleri etkili oldu.  Lira almak için dolar satışı yapılan carry trade, denkleri karşısında Mayıs ayından bu yana en iyi getirileri sağlıyordu. Ülkenin borçlanma maliyetleri yükselirken, 10 yıl vadeli tahvil faizi Eylül ayından bu yana ilk kez yüzde 10’u aştı.


Yatırımcılar, Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki terör saldırılarına yönelik operasyonlarının etkisiyle geri çekiliyorlar. Tansiyon yükselmesi, Türkiye’nin ekonomik büyümesini zayıflatabilir ve koalisyon müzakerelerini karmaşıklaştırabilir. Bazı stratejistlere göre liranın yükseleceği beklentisi ile açılan uzun pozisyonlardan çıkmak gerekiyor.


Londra’daki Citigroup Inc.  stratejistlerinden Luis Costa, “Suriye sınırında artan gerilim koalisyon görüşmelerini zorlaştırıyor. Reel para ve kaldıraçlı yatırımcılar lirada geçtiğimi haftalarda açtıkları uzun pozisyonların çoğunu kapatmaya başladılar. Bu süreç henüz sona ermedi” dedi. Costa, lirada satışa gidilmesi tavsiyesinde bulundu.




Kaynak: Bloomberg HT

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar