GOP Para Birimlerindeki çıkış TL'deki kırılganlığı artırıyor

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, GOP Para Birimlerindeki çıkışın TL'deki kırılganlığı artırdığını söyledi. İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu Gelişen ülke para birimlerinin ABD dolarına karşı değer kaybının son günlerde hızlandığını görmekteyiz.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu


Gelişen ülke para birimlerinin ABD dolarına karşı değer kaybının son günlerde hızlandığını görmekteyiz. Grafikte (1.grafik) GOP para birimlerinin uçlarını son günlerde yukarı doğru çevirdiği görülüyor. Başka deyişle GOP par birimlerinden para çıkışı rahatça görülebilir. Üstelik bu gelişme ABD Dolar endeksinin 98 seviyelerinden 96.5 seviyelerine doğru gerilediği bir süreçte oluşuyor (2.grafik). Bu durum gelişen ülkelere yönelik algıların kırılganlığı hakkında fikir veriyor. 


Böyle bir ortamda Türk lirasındaki değer kaybı döviz sepeti grafiğinden de net bir şekilde görülebilir (3.grafik). TL’nin 15 Temmuz 2015 tarihinden bu yana sepet karşısındaki değer kaybı %5.6 seviyesine ulaşmış durumda. Döviz sepeti şu sıralarda 2.9172 seviyelerinde bulunuyor. Bilindiği gibi sepette rekor seviye 8 Haziran 2015 tarihinde seçimlerin hemen ertesinde 2.9637 seviyesinde oluşmuştu. Grafikteki kırmızı yükselen kanal çizgisinin geçtiği seviyelerde 2.9750 seviyelerinde bulunuyor. Başka deyişle teknik olarak bu seviyeler mümkün görünüyor. İçeride siyasi belirsizliğin devamı sürerken, dışarıda GOP para birimlerinden çıkışların da sürmesi durumunda TL’deki değer kaybı bu seviyelere doğru devam edebilir. 


Bunların dışında dolar endeksinin 96.50 desteği üzerinde tutunarak yeniden 98 seviyesine doğru tepki göstermesi GOP para birimlerindeki değer kaybını hızlandırabilir. Ayrıca global endekslerdeki kritik seviyelerin kırılması ve Çin borsasının da düşüşünü koruması ileride oldukça zor piyasalar göreceğimize işaret edecektir. Ancak şimdilik bu gelişmeler oluşmuş değil. Çarşamba günkü Fed toplantısında yönelik önemli beklentiler bulunmuyor. Toplantının ardından bir aylık süre içinde olsa Ağustos ayında para birimlerinin ABD dolarına karşı rahatlama sürecine girme olasılığı açıkçası Türk piyasaları içinde fena olmaz. Buna karşın Eylül’de faiz artırımı olabilir beklentisinin Ağustos ayında fiyatlanmaya başlaması ve güçlü bir doların oluşması senaryosu ise şu sıralar çok ihtiyacımız olan bir senaryo olmayacak. 


TCMB şimdilik sıkı para politikası ile oynaklığın önüne geçmeye çalışıyor. Gösterge faizin %10 seviyesinin üzerine yükselmiş olması, sıkılaştırmanın devam edeceği beklentisini yansıtıyor. Ortalama fonlama maliyeti %8.46 seviyelerinde bulunuyor. Bunun dışında döviz depo hesaplarına ait dolar ve Euro ya uygulanan faizleri düşürerek TL’yi cazip hale getirici önlemler alıyor. Ancak koalisyon görüşmeleri sonuçlanmadan önce Merkez’den sert müdahaleler beklemek yanlış olacaktır. Döviz sepetinde 2.9750 seviyelerinin üzeri Merkez için kritik seviyeler olabilir. Erken seçim kararının çıkması durumunda ve sepetin daha yukarı seviyelere ulaşması durumunda Merkez’den daha sert müdahaleler gelebilir. 


GOP Para birimlerinin ABD Doları karşısındaki performansı %



ABD Dolar endeksi kısa vadeli grafik



Döviz Sepeti (0,5€+0,5$) kısa vadeli grafik

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar