Gözler imalat verilerinde - 01 Temmuz 2016

Küresel piyasalar dün genel olarak pozitif görünümünü korurken, bugün açıklanacak imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin takip edileceği belirtiliyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD'de dün açıklanan işsizlik maaşı başvurularının 268 binle beklentinin hafif üstünde gerçekleşmesine karşın küresel risk iştahının devam etmesi ile borsalarda pozitif bir seyir izlendi. Dün Dow Jones ve Nasdaq endeksi yüzde 1,33, S&P 500 endeksi yüzde 1,36 değer kazanırken, dolar endeksi 95,50 - 96,50 bandı içindeki hareketini devam ettirdi. 


Avrupa tarafında geçen hafta Birleşik Krallık'taki referandumdan Brexit kararı çıkmasının ardından konuyla ilgili haber ve açıklamalar piyasaların odak noktasında olmaya devam ediyor. İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney dün yaptığı açıklamada İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı almasının ardından yaz aylarında politika faiz oranının azaltılabileceğini belirtti. Carney, "Kurul üyelerinin görüşlerine ilişkin peşin yargıda bulunmak istemiyorum. Bence ekonomik görünüm kötüleşti ve yazın bir miktar parasal genişlemeye gidilmesi gerekebilir." ifadelerini kullandı. 


Carney'in açıklamalarına karşın, Brexit yönünde yürütülen kampanyanın lideri olan Londra eski Belediye Başkanı Boris Johnson’ın Muhafazakar Parti liderliğine aday olmayacağını açıklamasının sterlin/dolar paritesinin düşüşünü sınırlandırdığı görüldü. Sterlin/dolar paritesi, dün yüzde 0,84 değer kaybetse de 1,33 seviyelerinde dengelenerek hafta başından bu yana içinde olduğu 1,30 - 1,35 bandını korumuş oldu.


Avro Bölgesinde dün açıklanan enflasyon verisi, haziran ayında yüzde 0,1 ile yılbaşından bu yana ilk kez artışa işaret etmesinin ardından avro/dolar paritesi 1,11 seviyelerinde dengelenirken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,71 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,00 değer kazandı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 2,27'lik artışla yükselişini sürdürerek 19 Ağustos 2015 tarihinden bu yana en yüksek seviyesine çıktı.


Bugün Çin'de resmi imalat sanayi PMI verisinin beklentiler seviyesinde gelmesinin ardından Şanghay bileşik endeksi yatay bir seyir izlerken, Japonya'daki yoğun veri takviminin belirgin bir görünüm ortaya koymamasına karşın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 ile yükselişini üst üste 5'inci güne taşıdı.


Yurt içinde dün Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi yatay bir seyir izlerken, gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8,74'e geriledi. Dolar/TL ise 2,8731'e kadar inmesinin ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 2,88 seviyelerinde dengelendi.


Analistler, bugün dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi PMI verilerinin takip edileceğini belirterek, haftanın son işlem gününde piyasalardaki pozitif görünümün korunabileceğini ifade ediyor.


Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:


10.00 Türkiye, haziran ayı imalat sanayi PMI 


10.55 Almanya, haziran ayı imalat sanayi PMI


11.00 Avro Bölgesi, haziran ayı imalat sanayi PMI


11.30 İngiltere, haziran ayı imalat sanayi PMI


12.00 Avro Bölgesi, mayıs ayı işsizlik oranı 


16.45 ABD, haziran ayı imalat sanayi PMI


17.00 ABD, haziran ISM İmalat Endeksi 


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar