Gözlerini bütçe dışı fonlara diktiler

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP'nin seçim vaatlerinin kaynağı olarak bütçe dışı fonları göstermesini eleştirerek, "Kaynak olarak gösterdikleri, fakir fukaraya devletin sahip çıktığı fon. Gözlerini artık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'na diktiler" dedi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Şimşek, Ülke TV'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. CHP'nin programını ütopik olarak nitelendiren Şimşek, "Kaynak konusunu gündeme getirince bayağı çabaladılar. Bugün CHP'nin ekonomi kurmaylardan bir profesör, bütçe dışı fonlarda 20 milyar lira gibi bir rakam olduğunu ve kaynağın bu olduğunu söylüyor. Orada 4 fon var, bunlardan biri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu. Kaynak olarak gösterdikleri, fakir fukaraya devletin, kaymakamları, valileri yoluyla sahip çıktığı fon. Onun da bir fazlası yok, 4,5 milyar liralık bir geliri, bir o kadar da gideri var. Gözlerini artık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'na diktiler. Ya çok gayriciddiler ya da hakikaten cahiller, ikisinden biri" ifadelerini kullandı. 


Şimşek, bir diğerinin Savunma Sanayii fonu olduğunu belirterek, bu fonun varlık sebebinin de ülkenin uzun vadeli savunma araçlarını üretmek üzere ayrıldığını söyledi.


Diğer fonlar arasında yer alan Türkiye Tanıtma Fonu'nun yıllık bütçesinin 200-300 milyon lira olduğunu bildiren Şimşek, Özelleştirme Fonu'nun da tanım gereği hiç kaynak tutmadığını, Hazine'ye aktardığını ifade etti. 


Bakan Şimşek, bu fonların tamamının toplanması durumunda bile CHP'nin vaatlerinin 10'da birini karşılamadığını kaydederek, "Çıksınlar, kaynağın ne olduğunu, hangi vergileri artıracaklarını, hangi harcamaları kısacaklarını anlatmalarını bekledik, böyle de bir şey. Bunu daha fazla ciddiye almanın yanlış olduğu kanısındayım" değerlendirmesinde bulundu.


Türkiye'deki bütün fonların Sayıştay denetiminden geçtiğini vurgulayan Şimşek, "Sayıştay denetimini en kapsamlı hale getiren kanunu biz çıkardık, o reformu biz uyguladık. Son 2-3 yıldır Sayıştay'a yıllık 25-30 milyon muhasebe kaydı veriyoruz" diye konuştu.


Değerli taşlardan ÖTV ve KDV alındığını hatırlatan Şimşek, "Bunu bilmeme ihtimalleri yok. Mitinglerde vatandaşın gözüne baka baka bazı şeyleri saptırıp, yanlış söylemek kadar büyük bir zafiyet göremiyorum. Herhangi bir vatandaş olarak değerli taş içeren mücevher alırsanız, o hem yüzde 20 ÖTV'ye hem de yüzde 18 KDV'ye tabi. Kılıçdaroğlu'nun bilmiyor olmaması mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu.


"1990'lı yıllardaki hükümetler, boş vaatler üzerine yarışıyorlardı"


Şimşek, 1990'lı yıllarda çoklu koalisyon hükümetleri olduğunu hatırlatarak, bunların bir vizyon, bir program üzerine değil de içi boş vaatler üzerine birbirleriyle yarıştıklarını söyledi.


Söz konusu hükümetlerin, bu vaatlerle ülkeyi yüksek bütçe açıklarına, faize, enflasyona ve sürdürülemez borç girdabına soktuklarını anlatan Şimşek, "Biz kurtardık. Ben çok iyi hatırlıyorum. Londra'da bir uluslararası finans kuruluşunda çalışıyordum. AK Parti iktidara geldikten sonra da hala ciddi ciddi, 'Türkiye iflas eder mi?' diye kaygılar vardı. Çok iyi hatırlıyorum, 2003 yılında 'Türkiye'de iflas kaçınılmaz değildir' diye kapsamlı bir rapor yazmıştım. Türkiye bunu başarabilir, niye? Çünkü siyasi istikrar var, güçlü bir hükümet var, reform yaparsa bunu başarabilir. Nitekim de yapıldı" diye konuştu. 


"Çok yakında 100 büyük proje açıklanacak" 


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "AK Parti somut olarak neleri vadediyor?" sorusu üzerine de kendilerinin istikrarı, ekmeği büyütmeyi ve özgürlükleri artırmayı vadettiklerini söyledi. 


Bunların içinin de dolu olduğunu aktaran Şimşek, "Yakında göreceksiniz, bizim beyannameye ek olarak, 100 tane çok büyük proje açıklanacak. Daha bu işin başındayken, İstanbul'da sayın Başbakanımız 3 katlı tüp geçişini açıkladı. Şimdi daha dün, bölgesel yolcu uçağımızı... Biz kendi yolcu uçağımızı yapmaktan, kendi tankımızı, kendi savaş uçağımızı, kendi hızlı trenimizi yapmaktan bahsediyoruz. Biz otoyoldan, sanayiciye destekten, istihdamdan bahsediyoruz. Bizim tüm programımız... Acaba yatırıma, üretime, sanayiye nasıl daha fazla destek veririz? Biz onun peşindeyiz" ifadelerini kullandı.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar