Günün şirket haberleri - 24 Ağustos 2016

BIST 100 endeksinde 77.500 desteği üzerindeki yönsüz seyir sürüyor. Bu sürdüğü sürece endeksi 77.500-79.300 aralığında izlemeye devam edeceğiz... TSK’nın Suriye’nin Cerablus kentine yönelik başlattığı operasyon içeride TL varlıklar üzerinde tansiyonun yükselmesine neden olmuş görünüyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

TSK’nın Suriye’nin Cerablus kentine yönelik başlattığı operasyon içeride TL varlıklar üzerinde tansiyonun yükselmesine neden olmuş görünüyor. USDTRY 2.96 sınırını zorlarken, Endekste dün kapanışa doğru satış baskısının yükselmesi dikkat çekmişti. Bilinmesi gereken bir konu, Türkiye bu operasyonu koalisyon güçlerinin ve Rusya’nın bilgisi dahilinde yapıyor. Aksi halde şu anda kur çok daha yukarı seviyelerde olabilir. Ancak operasyon netleşene kadar ve belirsizlikler kalkana kadar piyasalarda baskı hissedilebilir. Endeksin 77500 desteği altında kapatması olumsuz. Bugünde satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 76200 seviyesini izleyeceğiz. 

                                                     

BIST 100 Endeksi 

BIST100 endeksinde 77500 desteği üzerindeki yönsüz seyir sürüyor. Bu sürdüğü sürece endeksi 77500-79300 aralığında izlemeye devam edeceğiz. Endekste 77500 seviyesi üzerinde seyirler korunduğu müddetçe 79300 direncini test etme şansı sürebilir. Ancak endeksteki yükselişin güçlenmesi için 79300 seviyesinin kırılması gerekiyor. Endekste mevcut pozisyonlar için 76200 seviyesi stop loss alınarak takip edilebilir. Erken stop loss için 77500 seviyesi izlenebilir. 



Dirençler: 79300-80800-82800

Destekler: 77500-76200-75000


BIST 30 Endeksi ve VIOP 

BİST 30 endeksi 95300 desteği üzerindeki yatay ve yönsüz seyir sürüyor. Endeks bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece yukarı gitme isteğini sürdürecektir. Ancak yükselişin güçlenmesi için 97600 direncinin geçilmesi gerekli. 95300 desteğinin kırılması durumunda ise satış baskısı artabilir. Buna göre VIOP endeks kontratında uzun pozisyonlar için 95300 endeks seviyesi stop loss alınarak korunabilir yada 95300 seviyesi erken stop loss olarak alınabilir. Mevcut kısa pozisyonlar için ise 96800 endeks seviyesi stop loss alınarak denenebilir. 



Dirençler Bist-30: 96800-97600-102800

Destekler Bist-30: 95300-94300-91800



Küresel Ekonomik Gelişmeler

Türkiye

Türk Silahlı Kuvvetleri ile koalisyon güçleri harekete geçti. Cerablus'u IŞİD'den kurtarma operasyonu kapsamında önce TSK'ya ait topçu birlikleri IŞİD hedeflerini bombaladı. Yetkililer kara harekatının başlamadığını, geçit açma çalışmalarının sürdüğünü duyurdu.



TCMB’nin Ağustos ayı para politikası kurulu toplantısı sonuçlandı. Banka, marjinal fonlama oranını %8.75’den %8.50 seviyesine düşürdü. Politika faizi %7.50’de ve borçlanma faiz oranı ise %7.25 seviyesinde sabit tutuldu. Karar metnine bakıldığında, Temmuz ayı toplantısına kıyasla darbe girişiminin getirdiği temkinli havanın yerini daha güvenli bir tonlamaya bıraktığı görülmekte. Temmuz ayı toplantısında, gerektiği taktirde likidite tedbirleri alınmaya devam edecektir ibaresi bu ayki metinde kaldırılmış. Diğer yandan Turizm sektöründeki gelişmelerin cari açığa kısa süreli olumsuz etki yapabileceği uyarısında bulunurken, cari dengeyi destekleyici gelişmelerin devam ettiğini de yine metinde görmekteyiz. Enflasyon konusundaki ılımlı duruşun devam ediyor. Merkez Bankası, işlenmemiş gıda fiyatlarında kısa vadede aşağı doğru düzeltme yapabileceğini öngörüyor ve çekirdek enflasyonun kademeli düşüşünü koruyacağını bekliyor.



Türkiye tüketici güven endeksi, Ağustos ayında %11.1 artışla 74.4 seviyesinde gerçekleşti. Verinin detayını incelediğimizde, bu veri seçimlerden tek parti istikrarının çıktığı ay olan Kasım 2015 tarihinden bu yana en yüksek güven seviyesi. Konutlarda faiz indirimlerinin başlaması konut satın alma ihtimalinde %25.5 artış sağlamış. Mevcut maddi durum endeksi ise 88.1 ile 2015 Ocak ayından bu yana en yüksek seviyede. Genel Ekonomik Durum da aynı şekilde 97 ile 2015 yılından bu yana en yüksek seviyesinde ve en yüksek aylık artışı gerçekleştirmiş. Tasarruf etme için uygunluk durumu da 24.6 ile 2016 Ocak ayından bu yana en yükseğinde.



Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli yapmış olduğu açıklamasında, TCMB’nin yapmış olduğu 25 baz puanlık indirimin ekonomik beklentilerdeki iyileşmeyi yansıttığını ve Merkez Bankası’nın rasyonel kararlar almaya devam ettiğini de belirtti. 



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi açıklamalarında, TCMB’nin faiz indirimlerinin reel sektöre yansıdığını ancak daha fazlasına ihtiyaçları olduğuna dikkat çekti. Merkez Bankasının, bundan sonraki süreçte de, Türkiye ekonomisinin uzun vadeli hedeflerini de göz önünde bulundurarak en doğru kararları vermeye devam edeceklerine emin olduğunu da ifadelerinde yer verdi.  



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bloomberg News'e verdiği mülakatta, 200 milyar dolarlık varlık fonunun büyük kısmıyla ulaştırma projelerinin finanse edileceğini söyledi. Varlık Fonu'nun yap işlet devret modeli dışındaki ulaşım ve liman projelerinin finansmanı için kullanılacağını söyleyen Arslan, İstanbul'un çevresinde 20 milyar dolar değerinde yol projelerinin 2019 sonu itibariyle bitirileceğini söyledi. (BloombergHT.com)



ABD

ABD’de imalat sektörünü yansıtan PMI rakamı Ağustos ayında bir önceki aya göre düşüş kaydederek 52.1 olarak açıklandı. Bir önceki dönemin rakamı 52.9 düzeyinde gerçekleşmişti.



ABD’de yeni konut satışları Temmuz ayında beklentilerin üzerinde 654 bin adet olarak açıklandı. Haziran ayı rakamı 592 binden 582 bine revize edildi. 



ABD’de Richmond Fed imalat endeksi Ağustos ayında negatif bölgede açıklandı. Verinin, 6 puan olarak açıklanması beklenirken, -11 puan olarak gerçekleşti. Bir önceki ayın rakamı 10 puan seviyesindeydi. 


Avrupa


Almanya’da imalat sektörünü yansıtan PMI rakamı Ağustos ayında beklentiler çerçevesinde 53.6 olarak açıklandı. Aynı dönemde, hizmetler sektörünü yansıtan PMI rakamı 53.3 ile bir önceki aya göre düşüş kaydetti. 



Euro Bölgesi PMI rakamlarına bakıldığında, Ağustos ayında imalat PMI beklentilerin altında 51.8 ve hizmetler PMI beklentilerin üzerinde 53.1 olarak açıklandı. 



Euro Bölgesi tüketici güveni, Ağustos ayında -8.5 olarak gerçekleşti. 



Avrupa Merkez Bankası (ECB) yönetim kurulu üyesi Benoit Coeure konuşmasında, ekonomik reformların Avrupa’da uzun vadeli büyümenin arttırılması ve güvenin daha geniş şekilde büyütülmesinin anahtarı olduğunu vurguladı. Euro Bölgesi’nde yapısal ve mali reformların yetersiz kalması durumunda ECB’nin daha fazla adım atması gerekebileceğini de ifade etti. 



Petrol

Goldman Sachs tarafından yayınlanan rapora göre, OPEC ve OPEC dışı bazı üreticiler arasında Eylül ayında gerçekleşecek toplantıda petrol üretiminin belirli bir seviyede dondurulmasına yönelik bir karar, kararı alanların kendileri açısından zararlı olabileceğini belirtti. Buna neden olarak da, OPEC ve OPEC dışı bazı üreticilerin üretimi dondurma kararı, karara katılmayan diğer üreticilerin lehine olabileceğini de raporda yer verdi. 



Gelişen Ülkeler

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) verilerine göre, gelişmekte olan piyasa varlıklarına Temmuz ayının son haftasından bu yana net 13,2 milyar dolar sermaye girişi oldu. Gelişmekte olan piyasa varlıklarının global yatırım fonları ve ETF'ler içindeki temsili Ağustos 2015'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Temmuz ayının son haftasından bu yana gelişmekte olan piyasa tahvil fonlarına net 6 milyar dolar, hisse senedi fonlarına ise 7,2 milyar dolar sermaye girdi. Son 3 haftada gelişmekte olan piyasa tahvil portföylerine ortalama sermaye girişi 870 milyon dolar oldu. Yılın ilk yarısında ise gelişmekte olan piyasa tahvillerine haftada ortalama 85 milyon dolar sermaye girişi olmuştu.


Azerbaycan

Azerbaycan'da geçtiğimiz yıl yaşanan 2 devalüasyonun ardından dolara yönelik hanehalkı talebi artarken, başkent Bakü'de bankalar dolar satışlarını sınırlamaya başladı. Manat Cuma günü ABD doları karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu. Cuma gününden bu yana Bakü'deki banka şubeleri ya dolar satışını tamamen durdurdu ya da işlemleri kişi başına 100 ila 500 dolar arasında sınırladı. (BloombergHT.com)

 

Şirket Haberleri 

TRABZONSPOR / TSPOR -

Kulüp, Sefa Yılmaz'ın 2016/17 futbol sezonu sonuna kadar bedelsiz olarak,Alanyaspor Kulübüne geçici transferi konusunda anlaşma sağlandığını bildirdi.



AKDENİZ GÜVENLİK / AKGUV -

Şirket, Ankara Bölge Adliye Mahkemesine 40 Özel Güvenlik Personeli Alım İhalesinin iş süresi kısaldığından "1.479.004,60 TL + KDV" tutarlı sözleşmesi imzaladığını bildirdi.



GALATASARAY SPORTİF / GSRAY -

Kulüp, oyuncu  Josue Filipe Soares Pesqueira 'nın 2016 - 2017 sezonu için bedelsiz olarak geçici transferi konusunda Kulübü Futebol Clube do Porto ve oyuncunun kendisi ile anlaşmaya vardığını ve buna göre futbolcuya 2016 - 2017 sezonu için net 700.000 Euro sabit transfer ücreti ödebeceğini bildirdi.



TURKCELL İLETİŞİM / TCELL -

Şirket, iştiraklerinden Paycell markasıyla hizmet veren Turkcell Ödeme Hizmetleri A.Ş.'ye  BDDK tarafından ödeme hizmeti faaliyet izni verilmiş olup, 20 Ağustos 2016 itibarıyla izin Resmi Gazete'de yayınlandığını bildirdi.



TÜRK PRYSMİAN KABLO / PRKAB -

Şirket Rusya'da kurulacak  " ZapsibNeftekhim"  petrokimya tesisi projesi ile ilgili olarak  Technip France  firmasından, 2016 ve 2017 yıllarında peyder pey tedarik edilmek üzere 15 milyon – 20 milyon Euro bandında alçak ve orta gerilim enerji kablosu siparişi aldığını bildirid. 



TEKFEN HOLDİNG / TKFEN -

Şirket, grup şirketlerimizden Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş. ile Katar Devleti'ni temsilen Belediyeler ve Çevre Bakanlığı arasında, toplam 34 km. uzunluğunda geliş - gidiş 10 şeritli, üzerinde çeşitli kavşaklar, viyadükler, alt ve üst geçitler olan yüksek prestijli "Al Khor Expressway" adlı otoyol projesinin yaklaşık 7.6 milyar Katar Riyali (yaklaşık 2.1 milyar ABD Doları) bedelle anahtar teslimi olarak inşa etmek ve 36 ay sonunda teslim etmek konusunda bir ön protokol imzalandığını bildirdi.



Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar