Günün şirket haberleri - 16 Eylül 2016

Yurt dışı endekslerindeki toparlanmanın devam etmesi tatil sonrası Bist 100 endeksindeki temkinli duruşun çabuk dağılmasına yardımcı olabilir. Dört günlük Bayram tatili sonrası yurt içerisinde tek günlük işlemler gerçekleşecek.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Dört günlük Bayram tatili sonrası yurt içerisinde tek günlük işlemler gerçekleşecek. Geçtiğimiz hafta Cuma günü satışların hakim olduğu bir BİST 100 endeksiyle haftayı kapatmıştık. Tatil süresi boyunca ise gözler yurt dışı piyasalarında ve yaşanan gelişmelerdeydi. Bizim tatil süresi boyunca ABD ve AB endekslerinde izlediğimiz kayıplar dün zayıf gelen ABD verileri ile Fed faiz artırımı beklentilerinin azalması sonrası gördüğü dip seviyelerden toparlanma gösterdi. Yurt dışı endekslerindeki toparlanmanın devam etmesi tatil sonrası Bist 100 endeksindeki temkinli duruşun çabuk dağılmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte yurt içi piyasa yapıcılarının bulunmadığı süreçte kurda 2,99 seviyeleri test edilmiş olsa da, bu seviyenin üzerinde kalmadığını takip ettik. Piyasaların tatil sonrası normale dönmesiyle kurda da sınırlı gevşemeler izlenebilir. Bugün ABD cephesinde Ağustos ayı enflasyon rakamlarının açıklanacağını hatırlatmakta fayda var. Çin piyasalarının kapalı olduğu bugün, Asya endeksleri karışık bir görünüm sunarken ABD vadelileri satıcılı bir seyir izliyor. Yeni güne satıcılı bir açılış yapmasını beklediğimiz BİST 100 endeksi gün içerisinde 77000 – 77500 seviyeleri üzerinde kalmayı başarması halinde  sınırlı ancak yukarı yönlü tepkiler karşılanabilir.

                                                                                                                                                                                                                                                         

BIST 100 Endeksi 

Endeks 77500 seviyesi üzerinde seyrini daha fazla korumakta başarısız oldu.  Yeniden 77500 seviyesi üzerine yükselmez veya 77000 seviyesinin de altında kapanış vermeye başlarsa bu durum teknik olarak olumsuz olurken endekste satış baskısının ilerleyen günlerde sertleşmesi beklenebilir. Buna karşın satışların 77000 seviyesi üzerinde karşılanması ve buna ek olarak 77500 seviyesinin üzerine yeniden yükselişler olması, endekste tepkilerin habercisi olacaktır. 



Dirençler: 77500-79300-80800

Destekler: 77000-76200-75600


BIST 30 Endeksi ve VIOP 

BİST 30 endeksi 95300 seviyesi üzerinde kalmayı başaramadı. Satışların 94300 seviyesi üzerinde karşılanması durumunda tepki için yeni bir şans oluşabilir. Aksi halde 94300 altında oluşacak seyirler endeksteki geri çekilmeyi daha sertleştirebilir. VIOP endeks kontratında mevcut uzun pozisyonlar için 94300 endeks seviyesi stop loss alınabilir. Kısa pozisyonlar için ise 95300 seviyesi stop loss alınabilir. 



Dirençler Bist-30: 95300-96800-97700

Destekler Bist-30: 94300-92800-91800



Küresel Ekonomik Gelişmeler

Türkiye

TÜİK’in açıklamış olduğu ikinci çeyrek dönemine ait GSYİH üretim yöntemiyle sabit fiyatlarla yıllık bazda %3.1 oranında bir artış kaydetti. Mevsim ve Takvim etkisinden arındırılmış olarak sabit fiyatlarla GSYİH verisini incelediğimizde ise birinci çeyreğe göre %0.3 oranında bir büyüme gösterdi. Verinin detayı incelediğinde hanehalkı tüketim harcamalarının sabit fiyatlarla %5.2 oranında arttığını görülüyor. Mal ve hizmet ihracatı 2016 yılının ikinci çeyreğine göre sabit fiyatlarla %0.2, ithalat kalemi ise %7.7 oranında bir artış kaydetti.



Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek açıklamalarında, geçen hafta açıklanan Türkiye ikinci çeyrek büyüme rakamlarının birinci çeyreğe göre zayıf gelmesine karşın Türkiye’nin içeride hızla büyüdüğüne dikkat çekti.  İç talebin, gerek özel tüketim gerek kamu yatırımlarının hızlı bir şekilde %5’in üzerinde büyümeye işaret ettiğini ancak dünyadaki talebin zayıf olması ve yakın zamanda Türkiye’de yaşanan gelişmeler nedeniyle büyüme oranının %5’in üzerinde olmadığına değindi. Ayrıca, dünya ekonomisindeki zayıf büyümeyi ve dış ticaretteki daralmayı dikkate aldıklarında Türkiye’nin büyüme performansının gayet iyi olduğunun altını çizdi. Ancak, 15 Temmuz darbe girişiminin üçüncü çeyrek rakamlarına da bir miktar olumsuz etki yaratabileceğini de vurguladı. Bu nedenle, hızla yapısal reformları yerine getirerek, daha yüksek bir büyümeye işaret edeceklerini de belirtti. 



Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings’in kıdemli direktörü ve Türkiye analisti Paul Gamble yapmış olduğu açıklamalarında, Türkiye’nin mali disiplininin korunduğunu ve para politikasının tutarlılığına ilişkin soruların da devam ettiğine değindi.



TCMB’nin açıkladığı Temmuz ayına ait cari işlemler dengesi 2 Milyar 600 Bin cari açık verdi. Bir önceki ay ise 4 Milyar 940 Bin Dolar cari açık olarak gerçekleşmişti. Oniki aylık cari işlemler açığı 28 Milyar 931 Milyon ABD Doları olmuştur. Hizmetler Dengesi altında seyahat kalemi ise 1 Milyar 456 Milyon ABD Dolar gerilemiştir. 



Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonominin dış konjonktürün etkisiyle bir miktar ivme kaybetmiş olsada yılın ilk yarısında %3.9 büyüdüğünü dile getirdi. 



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, yapısal sorunlara en uygun reformlarla yanıt vererek büyümenin sürdürülebilir kılınması için her türlü tedbirin alınacağını belirtti. Ayrıca Zeybekçi, ekonomi büyürken diğer yandan cari açığın azaldığını ve daha fazla vatandaşa istihdam sağlandığını dile getirdi.



Avrupa

İngiltere Merkez Bankası Eylül ayı para politikası toplantısında, politika faizinde ve varlık alım miktarında değişikliğe gitmedi. Politika faizini %0.250 ve varlık alım miktarını 435 Milyar sterlinde sabit bıraktı. Toplantı sonrası yapılan açıklamalarda, MB beklentilerden iyi gelen İngiltere verilerine rağmen 2016 yılı içerisinde bir faiz indirime gidebileceklerinin de sinyalini verdi. 



İngiltere’de Ağustos ayına yönelik açıklanan çekirdek perakende satışlar bir önceki aya göre düşüş kaydederek negatif bölgede -%0.3 olarak açıklandı. Bir önceki ayın rakamı %1.5’den %2.1’e revize edildi. Geçen yılın aynı dönemine göre %5.9 artış gerçekleşti ve bir önceki yılın rakamı da %5.4’den %5.8’e revize edildi. Aynı dönemde, perakende satışlar aylık bazda -%0.2 ve yıllık bazda %6.2 olarak açıklandı. 



Ağustos ayında Euro Bölgesi enflasyon rakamları, bir önceki aya göre -%0.6’dan %0.1’e artış kaydetti. Geçen yılın aynı dönemine göre değişim görülmeyerek %0.2 olarak açıklandı. Aynı dönemde, çekirdek enflasyon da beklentiler çerçevesinde %0.8 olarak gerçekleşti. 


ABD

Boston Fed Başkanı E.Rosengren, faiz artışı için beklemenin riskli olduğunu ve ABD ekonomisinin küresel şoklara karşı daha dirençli olduğunu dile getirdi.



Fed Yönetim Kurulu Üyesi D.Tarullo, bu yıl bir faiz artışının olası olduğunu fakat bunun için daha fazla enflasyon verisi görmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca Tarullo, istihdam piyasasının bir süredir yatay olduğunu ve tüketici harcamalarının iyi durumda olduğunu açıklamalarında yer verdi.



Dallas Fed Başkanı R.Kaplan, piyasaların Fed’in faiz artışı için fırsatlar aradığını ve ABD’nin faiz artırımı yolunun çok sığ ve düz olduğunu dile getirdi. Ayrıca Kaplan, ABD ekonomisinin çok fazla ısınmış olduğunu ve istihdam piyasasında bir ilerleme gördüğünü belirtti. 



ABD’de sanayi üretimi Ağustos ayında beklentilerin altında -%0.4 olarak açıklandı. Bir önceki ayın rakamı %0.7’den %0.6’ya revize edildi. Aynı dönemde, kapasite kullanım oranı da %75.5 olarak gerçekleşti. Ağustos ayında, ABD’de üretici fiyatları aylık bazda %0 ve yıllık bazda %0 olarak açıklandı. Çekirdek ÜFE ise aylık bazda %0.1 ve yıllık bazda %1.0 olarak gerçekleşti. 


Şirket Haberleri 

GÖZDE GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI / GOZDE -

Şirket, yüzde 83,14 sermaye payı ile hakim ortağı olduğu Makina Takım Endüstrisi A.Ş.'nin 200 milyon TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 100 milyon TL olan çıkarılmış sermayesinin yüzde 100 oranında, tamamı nakit karşılığı olmak üzere 200 milyon TL'ye artırılması nedeniyle gerçekleştireceği bedelli sermaye artırımına iştirak edilmesine karar verdiğini bildirdi.



DOĞUŞ OTOMOTİV / DOAS -

Şirket, Meiller markasının distribütörlük faaliyetleri Şirket tarafından devam ettirilmekte olup,  Şirketin % 49 oranında paya sahip olduğu ve faaliyetleri durdurulmuş olan Meiller Doğuş Damper Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi hakkında kamuoyu ile paylaşılması gereken yeni bir gelişme bulunmadığını bildirdi.



TÜRK HAVA YOLLARI / THYAO -

Şirket, Ocak-Ağustos 2015 döneminde 40,7 milyon olan toplam yolcu sayısı, 2016 yılının aynı döneminde %3,8 artışla 42,3 milyona ulaştığını, yolcu sayısındaki artış iç hatlarda %4,8, dış hatlarda %3,0 oranında olduğunu bildirdi.



TÜPRAŞ-TÜRKİYE PETROL / TUPRS -

Şirket, Rekabet Kurulu'nun 17/01/2014 tarihli kararının iptali istemiyle açtığı dava esas yönünden devam etmekte olup önemli bir gelişme olmadığını bildirdi.



TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI / VAKBN -

Banka,  400.000.000 TL nominal değerli bonoların nitelikli yatırımcılara satılmak üzere ihracı kapsamında gerekli başvuruların yapılması için Genel Müdürlüğe yetki verildiğini duyurdu.



PENGUEN GIDA / PENGD -

Şirket, ait arazilerin geliştirilebilmesi amacıyla, üretim tesisimizin taşınabilmesi adına uygun arsa arayışı çalışmaları ve süreç aynı doğrultuda devam ettiğini bildirdi.



YAPI VE KREDİ BANKASI / YKBNK -

Banka, MTN programı kapsamında yurtdışında ihraç edilen 88 gün vadeli 12.500.000 USD tutarındaki borçlanma aracının 09.09.2016 tarihi itibariyle vadesi gelmiş olup, itfa işlemi gerçekleştirildiğini bildirdi.



PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI / PGSUS -

Şirket Ocak-Ağustos 2016 trafik sonuçlarını açıkladı. Sonuçlara göre şirketin bir önceki yıl ilgili döneme kıyasla toplam doluluk oranında %1,55 düşüş yaşandığını bildirdi.


İntegral Menkul Değerler / BIST Günlük Bülteni



Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar