Günün şirket haberleri - 09 Ocak 2017

BIST 100 endeksi 76 bin 100 seviyesi üzerinde ısrarlı bir şekilde seyrini korudu ve bunun sonucunda beklenen tepki yükselişini gerçekleştiriyor. Endeks 76000 sınırından vazgeçmedi ve bu noktadan güçlü bir tepki yükselişi ile haftayı kapadı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Endeks 76000 sınırından vazgeçmedi ve bu noktadan güçlü bir tepki yükselişi ile haftayı kapadı. Kısa vadede görünüm endeksin 76000-78000 aralığına sıkıştığı yönünde. TL’deki değer kaybının bu sabahta sürdüğünü görmekteyiz. USDTRY kuru şu saatlerde 3,65 seviyelerinde ve yeni bir rekor oluşturdu. TL üzerindeki kırılgan yapının devam ettiğini belirtebiliriz. GOP para birimlerine bakıldığında ise TL’deki negatif ayrışma devam etmekte. Siyasi tarafta bu hafta anayasa değişikliği görüşmeleri mecliste görüşmeye başlanacak. Görüşmeler 1 hafta 10 gün kadar sürmesi bekleniyor ve süreç sonunda oylama yapılacak. Teklifin 330 oyu bulması durumunda referanduma götürülmesi mümkün olabilecek. Ayrıca bugün kasım ayı sanayi üretimi verisini alacağız. Bu veri ile birlikte yavaş yavaş son çeyrek büyümesine yönelikte ipuçları almış olacağız.


BIST 100 Endeksi 

BIST 100 endeksi 76100 seviyesi üzerinde ısrarlı bir şekilde seyrini korudu ve bunun sonucunda beklenen tepki yükselişini gerçekleştiriyor. İlk etapta 77000 seviyesinde izlediğimiz ancak önceden sıkça ihlal edilen destek/direnç çizgisini test ediyoruz. Bu seviyenin geçilmesi durumunda 78200 direncine doğru güçlenmeler görebiliriz. Bununla birlikte endeks 77000 seviyesinin altında kalırsa bu durumda denge arayışı içerisine girebilir. Ancak 76000 seviyesi güçlü bir direnç konumuna gelmiş durumda. 

Dirençler: 77000-78200-79300 

Destekler: 76100-74900-74100


BIST 30 Endeksi ve VIOP 

BIST 30 Endeksinde 93100 seviyesi üzerinde seyirlerin korunması durumunda ilerleyen günlerde yeniden 95650 direncine doğru denemeler görebiliriz. Aksi halde 93100 seviyesinin altındaki hareketler baskı yaratmaya devam edebilir. BIST VIOP kontratında 92000 endeks seviyesine yakın noktalardan uzun, 95650 seviyesine yakın noktalardan kısa pozisyonlar denemek daha sağlıklı görünüyor. 



Dirençler Bist-30: 95650-96200-97600

Destekler Bist-30: 93100-91600 – 90700



Küresel Ekonomik Gelişmeler


Türkiye

Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek açıklamalarında, piyasalarda oynaklığın yüksek olduğunu, gelişmekte olan ülkelerden küresel sermaye çıkışının söz konusu olduğunu ancak bu durumun yeni bir şey olmadığını da belirtti. 2017’de belki bir süre daha belirsiz ortamın devam edebileceğini ancak Türkiye’nin temellerinin sağlam olduğunu ve bunların hepsinin aşılacağını vurguladı. 



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Banka Kredileri Eğilim Anketi (Ekim-Aralık) sonuçlarını açıkladı. Eğilim anketi raporunda Bankaların tüm bireysel kredi türlerinde sıkılaştırmayı sürdürdüğü belirtilirken, 2017 yılının birinci çeyreği için işletmelere kullandırılan kredilerde standartların sıkılaşmaya devam edeceği, konut kredilerinde standartların gevşetileceği, taşıt kredilerinde ve diğer bireysel kredilerde ise standartların temelde aynı bırakılacağı ifade edildi. Kredi talebi açısından ise, işletmelerin geçen dönemde artış kaydeden kredi taleplerinin bu çeyrekte azalış kaydederken, bireysel kredi türlerinden konut kredi talebi ve diğer bireysel kredi talebinde artış yaşanırken, taşıt kredi talebinde azalış gerçekleşmiştir. Bankaların fon sağlama imkânlarının gelişimi ile ilgili olarak ise, yılın dördüncü çeyreğinde hem yurt içi fonlama koşulları hem de yurt dışı fonlama koşulları sıkılaştığı belirtiliyor. 2017 yılı birinci çeyreği için bankaların beklentileri, yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarında sıkılaşmanın azalarak süreceği yönünde bulunuyor.  



Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'de girişimcilerin finansman sorununu çözmek ve gençleri de girişimciliğe teşvik etmek amacıyla devrim niteliğinde destekler vereceklerini belirterek, bu kapsamda 2017'de 2,5-3 milyar liralık yeni finansman kaynağı yaratacaklarını açıkladı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'de girişimcilerin finansman sorununu çözmek ve gençleri de girişimciliğe teşvik etmek amacıyla devrim niteliğinde destekler vereceklerini belirterek, bu kapsamda 2017'de 2,5-3 milyar liralık yeni finansman kaynağı yaratacaklarını açıkladı.



ABD

ABD tarımdışı istihdam verisi aralık ayında 156 bin kişi olarak açıklandı. Beklentiler 175 bin kişi seviyesindeydi. Kasım ayında açıklanan 178 bin kişilik veri 204 bin kişiye yukarı yönde revize edildi. İşsizlik oranı %4.7 olarak açıklandı. Kasım ayına göre 0.1 puanlık artış var. İstihdama katılım oranı %62.6’dan %62.7 seviyesine yükseldi. Aynı dönemde açıklanan ortalama saatlik kazançlar aylık bazda %0.4 ve yıllık bazda %2.9 olarak gerçekleşti. 



Cleveland Fed başkanı Loretta Mester açıklamalarında, 2017 yılı için 3 faiz artışı beklentisinin mantıklı olduğunu ve aralık ayına yönelik açıklanan istihdam raporunun da yeterli olduğuna değindi. Ayrıca, ABD’nin temel anlamda tam istihdamda olduğuna da vurgu yaptı. 



Avrupa

Euro Bölgesi tüketici güveni aralık ayında -5.1 olarak açıklanarak bir önceki döneme göre değişiklik göstermedi.



Kasım ayında Euro Bölgesi perakende satışlar aylık bazda -%0.4 ve yıllık bazda %2.3 olarak açıklandı. 

Almanya’da fabrika siparişleri kasım ayında aylık bazda -%2.5 olarak açıklanırken, bir önceki ayın rakamı %4.9’dan %5.0’a revize edildi. Geçen yılın aynı dönemine göre %6.3’den %3.0’a geriledi. 



İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılacağını (Brexit) ve kendisinin de AB üyeliğinin bazı parçalarını muhafaza etmeyi düşünmediğini söyledi.



Çin

Çin Merkez Bankası tarafından Cumartesi günü yapılan açıklamada dünyanın en büyük döviz rezervinin aralık ayında 41.08 milyar dolar gerileyerek, 3.011 trilyon dolar olduğu ifade edildi. Çin'de yabancı para rezervleri geçtiğimiz ay son 6 yılın en düşük seviyesine geriledi.



Şirket Haberleri 



MMC SANAYİ / MMCAS - Şirket, atık lastik ve plastikten sentetik yakıt üretimi ve/veya elektrik üretimi alanında yabancı bir grup ile görüşmelere devam ettiğini bildirdi.



MMC SANAYİ / MMCAS - C grubu hisse başına 0,63TL olacak ayrılma hakkı 09.01.2017 tarihinden başlayarak 20.01.2017 tarihinde sona ereceği bildirildi.



NET HOLDİNG / NTHOL - Şirket 365.750.000 TL tutarındaki Şirket sermayesinin 27.150.000 TL tutarında azaltılarak 338.600.000 TL'na indirilmesine ve söz konusu sermaye azaltımı işlemleri için gerekli hazırlıkların ve başvuruların yapılmasına karar verildiğini bildirdi.



BEŞİKTAŞ FUTBOL / BJKAS - Matej Mitrovic'in transferi konusunda kulübü HNK Rijeka ve oyuncu ile anlaşmaya varıldığını buna göre HNK Rijeka kulübüne 4.200.000 Avro transfer bedeli ödeneceğini bildirdi.



GALATASARAY SPORTİF / GSRAY - Futbolcu Jem Paul Karacan ile sözleşmesi karşılıklı olarak feshedilmiştir. Buna göre, 2017 – 2018 futbol sezonu sonuna kadar sözleşmesi gereği alacağı toplam 900.000 Euro tutarında sabit transfer ücreti yerine futbolcuya 240.000 Euro fesih tazminatı ödenecektir.



BİMEKS BİLGİ İŞLEM / BMEKS - Şirket, global ve bölgesel konjektürel sebeplerden dolayı Angermann AG ile inceleme ve değerlendirme çalışmalarından vazgeçtiğini bildirdi.



ASELSAN ELEKTRONİK / ASELS - Şirket, Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında ATAK Programı sözleşmesi kapsamında toplam bedeli 50.393.633,- ABD Doları tutarında sözleşme değişikliği imzaladığını duyurdu.



EMLAK KONUT GYO / EKGYO - Şirket projelerinden Ankara İlinde yer alan 374 adet konuttan oluşan toplam 506 adet bağımsız bölümün Yapı Ruhsatları 04.01.2017 tarihinde alındığını bildirdi.



ZORLU ENERJİ / ZOREN - Şirket, İsrail mahkemeleri nezdinde açılan davalara ilişkin sürecin devam ettiğini bildirdi.



GALATASARAY SPORTİF / GSRAY - Futbolcu Lucas Elias Ontivero ile sözleşme karşılıklı olarak feshedildiğini bildirdi.



ÇEMAŞ DÖKÜM / CEMAS - Şirket, 01.09.2016-31.08.2018 dönemi için yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamadığını bildirdi.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar