Günün şirket haberleri - 24 Mayıs 2017

Endekste dün 97717 seviyesindeki kapanış ile yeni bir rekor daha gelirken, piyasadaki iyimser beklentiler devam ediyor. Özellikle banka hisselerinde dün gelen alımlar dikkat çekici oldu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İlk çeyrek bilançolarının ardından yapılan fiyat revizyonları ile banka hisselerinde %15-18 seviyelerinde fiyatlarında revizeler yapıldı ve halen bankacılık sektörünün kazandırma potansiyeli devam ediyor. Yayınlanan bankacılık raporlarında da sektör hisselerinde halen yukarı yükselme alanı olduğu belirtiliyor. Bankacılık sektörünün yanı sıra endeks üzerinde ağırlığı olan diğer pek çok sanayi şirketi içinde oluşan yüksek bilanço beklentileri endekste yeni yükseliş alanları açarak rekorların gelmesini sağladı. Bunda içeride Hükümet’in reform patikasından kopmaması, erken seçim gündemini ortadan kaldırması ve dışarıda ise ABD dolarından kaynaklı baskının bir süredir görülmemesi önem taşıyor. Dün endeks 2.73 sent seviyesinde (yaklaşık 97100) izlediğimiz dolar bazlı direncinin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Endeksin bu seviye üzerine yerleşmesi durumunda bir sonraki dolar bazındaki direnç noktası 3 sent (yaklaşık 106000) seviyelerinde bulunuyor. Mevcut küresel rüzgâr devam ettiği sürece piyasalardaki iştahlı görünümde devam edebilir. Küresel fiyatlamalarda rüzgârın ters yöne esmeye başlaması durumunda ise endekste de satış baskısı oluşabilir.


BIST 100 Endeksi 


BIST 100 Endeksi 2.73 sent seviyesindeki yaklaşık 97100 seviyesinden geçen yatay direncinin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Bu seviyenin üzerinde seyirlerin devam etmesi durumunda 99000 seviyesinden geçen kısa vadeli paralel kanal direnç çizgisi test edilebilir. Teknik olarak trend yükselişini koruyor.


  

Dirençler: 99000 / 106000 (3 sent direnci) 

Destekler: 97100/ 96650 / 95400 


BIST 30 Endeksi ve VIOP


BIST 30 endeksi 118930 direncinin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Endekste bu seviyenin üzerinde seyirlerin devamı durumunda 122100 seviyesinden geçen paralel kanal direnç çizgisi test edilebilir. Teknik olarak trend güçlü şekilde yükselişini koruyor. VIOP Endeks kontratında Bist 30 endeksinin 118930 seviyesi üzerinde kaldığı sürece uzun pozisyonlar korunabilir. Kısa pozisyonlar için riskli görünüm devam ediyor. 



Dirençler Bist-30:  122100 / 123300 (3.46 sent)  

Destekler Bist-30: 118930 / 117400 / 116000 


Küresel Ekonomik Gelişmeler


Türkiye 

Başbakan Binali Yıldırım dün TOBB Genel Kurulunda yaptığı konuşmasında iş dünyasına reform sözü verdi. Yıldırım konuşmasında gelecek dönemde reform gerçekletireceklerini, demokratik reformlar gerçekleştireceklerini belirtti. Başbakan hedeflerinin en az yüzde 4’ün üzerinde büyüme gerçekleştirmek olduğunu ifade etti. 

Fitch, "Türk hayat dışı sigorta sektörü bu yıl yeniden zarara dönebilir" açıklamasında bulundu.

Türkiye kapasite kullanım oranı mayıs ayında bir önceki aya göre artış kaydetti ve %78.8 olarak açıklandı. Bir önceki ayın rakamı %78.4 düzeyindeydi. Mayıs ayında reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre 111.2’den 109.2’ye azaldı. 

Hazine, 7 ay vadeli kuponsuz hazine bonosunun yeniden ihracında bileşik faizi %11.65 olarak belirledi. İhalede, nominal teklif 689 milyon lira olurken, nominal satış 121 milyon lira, net satış ise 113.8 milyon lira olarak gerçekleşti. 



ABD

ABD’de imalat PMI mayıs ayında beklentilerin altında 52.5 ve hizmetler PMI ise 54 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. 

ABD’de yeni konut satışları nisan ayında 569 bin adet olarak açıklanırken, bir önceki ayın rakamı 621 binden 642 bine revize edildi. 

ABD’de Richmond Fed imalat endeksi mayıs ayında beklentilerin altında 1 puan olarak gerçekleşti. 

Fed Guvernörü Brainard yapmış olduğu açıklamasında, istihdam piyasasından memnun olduğunu ancak çekirdek enflasyon için aynı ifadeyi kullanmanın zor olduğuna değindi. Aksine, çekirdek enflasyonda son birkaç ayda bir miktar düşüş gördüklerine de vurgu yaptı. 

Minneapolis Fed başkanı Kashkari konuşmasında, enflasyonun yanlış yöne doğru hareket etmesinden endişeli olduğunu, ABD ekonomisinin %3 büyümeyi elde etmesini görmenin de zor olduğunu belirtti. ABD ekonomisinin tam istihdama yakın olduğunu fakat enflasyonun yanlış yönde ilerlediğine değindi. Haziran ayında faiz artırımı kararı yapmadan önce daha fazla ekonomik veriyi görmek istediğini de ifadelerinde yer verdi. 



Avrupa

Almanya’da 1.çeyrek büyüme rakamı çeyreklik bazda beklentiler çerçevesinde %0.6 ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %1.7 büyüme kaydetti. 

Almanya’da imalat sektörünü yansıtan PMI rakamı mayıs ayında beklentilerin üzerinde 59.4 ve hizmetler PMI ise 55.2 olarak açıklandı. 

Euro Bölgesi hizmetler sektörü PMI rakamı mayıs ayında 56.2 ve imalat PMI ise 57 puan olarak gerçekleşti. 

Almanya IFO iş ortamı endeksi mayıs ayında beklentilerin üzerinde 114.6 olarak açıklandı. Aynı dönemde, IFO beklenti endeksi 106.5 ve IFO anlık değerlendirme ise 123.2 olarak gerçekleşti. 



Petrol

Kuveyt petrol bakanı yapmış olduğu açıklamasında, Viyana’daki OPEC toplantısında petrol üretiminin azaltılmasının 6 yada 9 daha uzatılmasını tartışacaklarını belirtti.

OPEC genel sekreteri Barkindo açıklamasında, Perşembe günkü OPEC toplantısında anlaşmaya varılması konusunda iyimser olduğuna değindi.   

Cezayir enerji bakanı konuşmasında, OPEC görüşmelerinin, petrol üretiminin azaltılmasının 9 ay uzatılması üzerine olduğunu ve üretimin azaltılmasının da aynı seviyede olması gerektiğini belirtti.

Dünya Bankası açıklamalarında, ham petrol fiyatlarının ortalamasının 2017 yılında 55 Dolar/Varil, 2018 yılında 60 Dolar/Varil ve 2019 yılı içinse 61,5 Dolar/Varil olarak öngördüklerini duyurdu. 



Çin

Moody's'ten yapılan açıklamada, Çin'in yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunun "Aa3"ten "A1" seviyesine düşürüldüğü, görünümünün de negatiften durağana çekildiği bildirildi.


Şirket Haberleri



ARÇELİK / ARCLK - Şirket, %100 hissesine sahip olduğu bağlı ortaklığı Ardutch BV ve ana ortağı Koç Holding A.Ş. ile ilişkili taraf niteliğinde olmayan Hindistan'da kurulu Tata Group şirketlerinden Voltas Limited ve Tata Investment Corporation Limited şirketleri arasında bir Ortaklık Sözleşmesi imzalandığını bildirdi.



PETROKENT TURİZM / PKENT – Şirket, işletme sermayesi ve cari hesap ödemeleri için TÜRK EXIMBANK'tan döviz kazandırıcı hizmetler kapsamında 1.000.000,00.- TL Turizm kredisi kullanmaya karar verdiğini duyurdu.


YAPRAK SÜT VE BESİ ÇİFTLİKLERİ / YAPRK - Şirket, 2016 yılı kâr payından temettü ödemeyeceğini açıkladı.

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT / TIRE - Şirket, 2016 yılı kâr payından temettü ödemeyeceğini açıkladı.



ATLANTİS YATIRIM HOLDİNG / ATSYH – Şirket bağlı ortaklığı Or-Na Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 23.05.2017 tarihinde yapılan 2016 yılı olağan genel kurulunda, sermayesinin 2/3'ünü kaybetmesi nedeniyle teknik iflas durumunda  olduğu, ancak borca batık olmadığı değerlendirilmiş ve Şirketin mevcut sermayesi ile faaliyetine devam etmesine karar verildiğini duyurdu.



TAT GIDA / TATGD - Tekgıda-İş Sendikası ile yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Tekgıda-İş Sendikası tarafından tüm işyerleri için alınan ve 07.06.2017 tarihinde uygulanacağı bildirilen Grev Kararı Şirkete 23.05.2017 tarihinde tebliğ edilmiştir.



ANADOLU ISUZU / ASUZU - Şirket, piyasa koşulları nedeniyle stok seviyesinin yeniden planlanması amacıyla 10.04.2017 - 30.06.2017 tarihleri arasında haftalık çalışma süresinin 2 gün azaltılması yoluyla üretimin kısmen azaltılması yönündeki devam eden uygulamanın piyasa koşullarının kısmen düzelmesi üzerine Mayıs sonu itibariyla sonlandırılmasına, Haziran ayı başından itibaren normal çalışma ve üretim planına geçilmesine karar verildiğini bildirdi.



PEGASUS / PGSUS – Şirket aktiflerinde yer alan dört adet boing uçağının 93.8 milyon $ bedelle satışı konusunda Air Lease Corp. İle anlaşma sağladığını bildirdi. Uçaklar 1/11.2017 tarihine kadar alıcıya teslim edilecek. Oluşacak satış karının 76.4 milyon TL olması beklenirken, şirket işlemin şirketin likiditesine olumlu katkı yapacağını belirtti. 

Yorum: Olumlu. Bu konu daha önceden özel durum açıklaması olarak bildirildiği için fiyatlamalara yansıtılmış olması yüksek. 



KRİSTAL KOLA / KRSTL – Şirket daha önceden bildirdiği Çay İşletmelerine ait 500 ml kutu ambalajlı Didi marka soğuk çay ihalesini kazandığını bildirdi. 





İntegral Yatırım Menkul Değerler / BIST Günlük Bülteni





Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar