Hem oğlu hem damadı madende

Hem oğlu hem de damadı madende mahsur kalan Hasan İlhan anlatıyor: 'Çalışmazsanız primlerinizi yakarız’ diye tehdit ettiler. Doğma büyüme Ermenekli Hasan İlhan'ın torun severek geçen sakin hayatı, Salı öğleden sonra gelen acı haberle alt üst oldu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Doğma büyüme Ermenekli Hasan İlhan'ın torun severek geçen sakin hayatı, Salı öğleden sonra gelen acı haberle alt üst oldu.


Aynı vardiyada çalışan 28 yaşındaki oğlu Uğur İlhan ile 35 yaşındaki damadı Mehmet Topbaş'ın madende mahsur kaldığını öğrenen İlhan, kızlarıyla birlikte madenin yolunu tuttu.



'TEHDİTLE, ZORLAYARAK İŞ BAŞI YAPTIRDILAR'


Tek erkek çocuğu ve damadından saatlerce haber alamayınca evine döndü Hasan İlhan. Burada Al Jazeera Türk'e anlattıkları, Ermenek'te madencinin açmazını özetliyordu:


"Çocukları 'Yemeğinizi, yolunu kendiniz karşılayacaksınız. Bu koşullarda çalışacaksanız çalışın. Eğer çalışmazsanız primlerinizi yakarız' diye tehdit ettiler. Kimi mahkemeye verdi, kimi korkudan bizim çocuklar gibi çalışmaya başladı. Yani onları zorlayarak işbaşı yaptırdılar. Ne denetim, ne kontrol, yeter ki maden çalışsın para gelsin, işçi ölmüş kimin umurunda."


Ermenek'teki madenlerin çoğu, maden işçilerinin çalışma koşullarını iyileştiren torba yasanın kabul edilmesiyle kapandı. İşveren maliyetlerin artmasını gerekçe gösteriyordu. İşçilerin çoğu 2-3 ay çalışamadı. İşverenin 'yemek, yol sizden' restine, bazısı boyun eğmek zorunda kaldı ve madenlerde faaliyet tekrar başladı. 



BÜYÜK İHMAL VAR


"İhmal var evlat, büyük ihmal var" diyen Hasan İlhan'ın konuşurken sesi titriyordu.


"Böyle vicdansızlık mı olurmuş. Önlem almadan, tedbir almadan o zavallı sabileri toprağın altına gönderiyorsun. Soluk aldırmadan çalıştırıyorsun, dışarıda yemek yemelerine bile izin vermiyorsun. Büyük ihmal var. Allah'tan umut kesilmez elbet, ama herşey de ortada işte."


Kaynak: Al Jazeera 

Kategoriler Gündem
Yorumlar