İçeride gözler sanayi üretim verisinde olacak!

ABD'de dün tahvil faizlerinin yükseliş eğilimini devam ettirmesi, pay piyasalarında satış baskısına neden olurken bugün yurt içinde sanayi üretimi, yurt dışında ise yoğun veri trafiği ile faizlerin seyri takip edilecek.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Küresel piyasalar, ABD'de 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 3,10 ile Temmuz 2011'den bu yana en yüksek seviyesini görmesi sonucu genel olarak negatif bir seyir izlerken, bugün yurt içinde sanayi üretimi, yurt dışında ise yoğun veri trafiği ile faizlerin seyri takip edilecek.


ABD'de dün tahvil faizlerinin yükseliş eğilimini devam ettirmesi, pay piyasalarında satış baskısına neden olurken, artan dolar talebi de dolar endeksini 93,5 ile yılın zirvesine taşıdı. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,78, S&P 500 endeksi yüzde 0,68 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,81 değer kaybetti. Analistler, açıklanan perakende satışlar verisinin yükselişini devam ettirdiğine işaret etmesinin ardından bugün sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranının takip edileceğini, tahvil faizlerinin seyrinin ise özellikle küresel dolar talebi üzerinde belirleyici olacağını kaydetti. ABD 10 yıllık tahvil faizleri, dün yüzde 3,10 sınırına kadar yükseldikten sonra bugün 3,0730 seviyelerinde dengelendi. 


Avrupa tarafında, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) dün yayımladığı raporda, Avrupa ülkelerinin ekonomik büyüme ortamında mali uyum ve yapısal reformlara odaklanması gerektiği belirtilirken, İtalya'da siyasi belirsizliğin kısa vadede gündemden kalkacağına ilişkin beklentiler de yükseldi. Almanya'da büyümenin ilk çeyrekte yüzde 2,3 ile beklentilerin hemen altında, Avro Bölgesi'nde ise yüzde 2,5 ile tahminler doğrultusunda açıklanmasının ardından pay piyasaları Almanya hariç pozitif seyretti. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,06 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,16, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,23 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,31 değer kazandı.


Bugün Japonya'da açıklanan ilk çeyrek yıllıklandırılmış GSYH'nin, önceki çeyreğe göre yüzde 0,6 azalması ve beklentilerin belirgin bir şekilde altında kalmasının ardından Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4, Çin'de Şanghay bileşik endeksi de yüzde 0,1 değer kaybetti.


Gelişmekte olan ülke para birimlerinin, ABD'de yükseliş eğilimindeki faizlerin etkisiyle dolar karşısında değer kaybetmeleri dün Türk lirası varlıkların da negatif bir seyir izlemesine neden oldu. Türk lirası, dolar, avro ve sterlin karşısında tarihinin en düşük seviyelerine gerilerken, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi de yüzde 1,77 değer kaybederek 101.540 puandan kapandı. Dün 4,4753 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gören ve günü 4,4342'den tamamlayan dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında 4,4600 seviyesinden işlem görüyor.


Analistler, ABD'de hızlı yükselen piyasa faizleri ile tüm gelişmekte olan ülke para birimlerinde başlayan düşüş eğiliminin, dün öğleden sonra panik satışları ile hızlandığını belirterek, bugün fiyatlarda denge arayışının etkili olabileceğini kaydetti. ABD'de açıklanacak veriler ile yurt içinde sanayi üretim endeksinin takip edileceğini bildiren analistler, BIST 100 endeksinde 101.000 seviyesinin destek, 103.000 puanın ise direnç konumunda olduğunu söyledi. 


Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:


10.00 Türkiye, mart ayı sanayi üretimi endeksi


12.00 Avro Bölgesi, nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi 


15.30 ABD, nisan ayı konut başlangıçları


16.15 ABD, nisan ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar