İhracatta üç yılın en sert düşüşü

Çin'de Şubat ayı ihracatı da ithalatı da beklentilerden daha kötü gerçekleşti ve yavaşlamaya dair ciddi sinyaller verdi. Çin'de ihracat Şubat'ta üç yılın en sert düşüşünü kaydederken, ithalat art arda üç aydır geriledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Çin'de ihracat Şubat'ta üç yılın en sert düşüşünü kaydederken, ithalat art arda üç aydır geriledi. Bu düşüşler ekonomideki destek önlemlerine rağmen daha da yavaşlamaya işaret etti.


Küresel yatırımcılar ve Çin'in başlıca ticaret ortakları, Çin ekonomik büyümesinin 2018'de yaklaşık 30 yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra ne kadar hızlı yavaşladığını görmek için ülkeyi yakından izliyorlar.


Çin'de gümrük idaresi tarafından yayınlanan verilere göre, ihracat Şubat't bir önceki yıla göre  yüzde 20.7 gerileyerek Şubat 2016'dan bu yana en büyük düşüşü kaydetti.


Reuters anketine katılan ekonomistler, Ocak ayında yüzde 9.1 artış kaydeden ihracatın Şubat'ta yüzde 4.8 düşüş kaydetmesini bekliyorlardı.


İthalat da bir önceki yıla göre yüzde 5.2 geriledi. Analistler, Ocak ayındaki yüzde 1.5 gerileyen ithalatın Şubat'ta yüzde 1.4 azalmasını bekliyorlardı.


Çin'in ihracat fazlası 26.38 milyar dolar olan tahminlerin çok altına inerek yüzde 4.12 milyar dolar oldu.


Öte yandan analistler, yılın ilk iki ayında Çin'den gelen verilerin, uzun yeni yıl tatilleri nedeniyle temkinli okunması gerektiği konusunda uyardılar.


Ancak imalat verilerinin iç ve dış ihracat siparişlerinin azaldığını ve Çin-ABD ticaret savaşının sürdüğünü göstermesiyle, Çin piyasalarını izleyenler dünyanın en büyük ticaret ülkeleri için yıla zayıf başlangıç bekliyordu.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar