İki ülke bütçe açığı cezası almayacak

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, İspanya ve Portekiz’in fazla bütçe açıklarından dolayı ceza almaması gerektiğine karar verdi. AB Komisyonu, İspanya ve Portekiz'e, yüzde 3'ün üzerindeki bütçe açıkları nedeniyle mali yaptırımda bulunmama kararı alındığını açıkladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

AB Komisyonu, İspanya ve Portekiz'e, yüzde 3'ün üzerindeki bütçe açıkları nedeniyle mali yaptırımda bulunmama kararı alındığını açıkladı.

Açıklama göre, İspanya ve Portekiz’in, bütçe açıkları hakkında AB Komisyonu’na sunduğu gerekçeler yeterli bulundu. Komisyon, bu ülkelere para cezası verilmemesi ve yeni mali hedefler belirlenmesini kararlaştırdı.

AB Komisyonu, mevcut ekonomik ve mali durumları dikkate alınarak Portekiz’in 2016, İspanya'nın da 2018 sonuna kadar bütçe açıklarını AB hedeflerine uygun biçimde düzenlemesini istedi.

AB üyesi 28 ülkenin maliye bakanları, Ekonomik ve Mali İşler Konseyi (EKOFIN) toplantısında İspanya ve Portekiz'e, bütçe açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 3'ünü aşması nedeniyle ihlal cezası uygulanıp uygulanmayacağı konusu görüşmüştü.

 AB Konseyi, bu iki ülkeye fazla bütçe açığı vermeleri ve bu duruma karşı etkin önlem almamaları nedeniyle yaptırım sürecinin başlatılmasını kararlaştırmıştı.

Alınan karar doğrultusunda, "Aşırı Bütçe Açığı Prosedürü" uygulanmaya başlanmıştı. 

AA

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar