İlhami Koç: TEFAS ile sınırlar ortadan kalktı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç, Borsamatik’e konuştu. ... Borsamatik Özel Röportaj / Özgür Gündüz Sermaye piyasaları için tarihi bir adım olan Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu hakkında değerlendirmelerde bulunan TSPB Başkanı İlhami Koç, TEFAS ile birlikte fon portföy yönetiminde rekabetin ve fon performanslarının artmasını beklediklerini söyledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle
Borsamatik Özel Röportaj / Özgür Gündüz

Sermaye piyasaları için tarihi bir adım olan Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu hakkında değerlendirmelerde bulunan TSPB Başkanı İlhami Koç, TEFAS ile birlikte fon portföy yönetiminde rekabetin ve fon performanslarının artmasını beklediklerini söyledi. TEFAS’tan önce yatırımcıların alternatif fonlara ulaşma imkanının sınırlı olduğunu, TEFAS ile bu sınırın ortadan kalktığına dikkat çeken Koç, “Yatırımcılar, platform üzerinde yer alan onlarca fon içinden kendi risk ve getiri beklentilerine en uygun olan fonu seçebilme özgürlüğüne sahip. Bu noktada göz önünde bulundurulması gereken önemli unsur ise platformun bilinirliği. Birlik olarak bu konuda üzerimize düşen görevleri yerine getirmek amacıyla paydaşlarımızla birlikte kapsamlı bir iletişim stratejisi oluşturmak için çalışıyoruz” dedi.


Tarihi bir adım


Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFAS) hakkında kısaca bilgi verir misiniz? 


İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. tarafından işletilen Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFAS), tek bir yatırım hesabıyla, özel şartlara tabi olan yatırım fonları hariç olmak üzere, Sermaye Piyasası Kurulu’nun izniyle kurulmuş olan ve sermaye piyasamızda faaliyette olan tüm yatırım fonlarına erişim imkanı sağlayan elektronik bir platformdur. TEFAS aracılığıyla yaratılan açık mimari modelin sektörümüz için çok tarihi bir adım olduğuna inanıyoruz. 


Alternatif fonlara ulaşma imkanı sağlıyor


TEFAS’a neden ihtiyaç duyuldu? Kuruluş amacını kısaca açıklar mısınız?


Dağıtım kanallarının sınırlı bir şekilde çalışması, yatırım fonlarımızın son yıllarda belirli bir büyüklüğün üzerine çıkamamasının sebepleri arasında sayılıyor. TEFAS hizmet vermeye başlamadan önce yatırımcılar, yatırım hesabından sadece hesabının bulunduğu bankanın ya da aracı kurumun fonlarını alıp satabiliyordu, alternatif fonlara erişimleri sınırlıydı. Başka bankalar ya da aracı kurumlar tarafından sunulan alternatiflere erişimin olabilmesi için yatırımcının fonunu almak istediği kurum nezdinde mutlaka bir yatırım hesabının bulunması gerekiyordu. TEFAS, bu sınırlamayı ortadan kaldırarak yatırımcıların istediği kurumdan herhangi bir zorunluluk olmadan fon alıp ve satmasına imkan sağladı. TEFAS sayesinde yatırımcılar fonlar arasında karşılaştırma yaparak kendileri için en uygun fonları kolaylıkla alabilecekler.


TEFAS fon yönetiminde süpermarket dönemi diye adlandırılıyor. Bu bağlamda işleyişinden kısaca bahseder misiniz? 


TEFAS ile Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kuruluşuna ve bu platformda işlem görmesine izin verilmiş yatırım fonlarının tümüne tek bir ekrandan ulaşmak mümkün. Yatırımcılar, platform üzerinde yer alan onlarca fon içinden kendi risk ve getiri beklentilerine en uygun olan fonu seçebilme özgürlüğüne sahip.  TEFAS’a dağıtım kuruluşlarının doğrudan şubeleri kanalıyla ya da bu kuruluşların internet şubeleri üzerinden ulaşılabiliyor. Platformda, takas ve saklama işlemleri, Takasbank-Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) sistemi ile entegre bir şekilde tam otomasyona dayalı olarak gerçekleştiriliyor. Yatırımcıların satın alacakları yatırım fonları, MKK nezdinde işlem yaptığı yatırım kuruluşu veya portföy yönetim şirketinin saklayıcısı altında kendi adlarına açılan hesapta saklanıyor. 


TEFAS’ın hedef kitlesi içinde kimler yer alıyor? 


TEFAS, ülkemizdeki yatırımcı sayısının artması yolunda atılan adımlar arasında çok önemli bir gelişme oldu. Platform, sadece Türk yatırımcılara hitap etmiyor. TEFAS’ın hedef kitlesi, yerli ve yabancı bireysel ve kurumsal yatırımcılardan oluşuyor. 


Bireysel ve kurumsal yatırımcılar kullanabilir


TEFAS’ı kimler, nasıl kullanabilir? Kullanıcılarda belli kriterler aranıyor mu?

 

TEFAS’ı ülkemizde faaliyette olan ve Sermaye Piyasası Kurulu’ndan yetki belgesi almış yatırım kuruluşlarında yatırım hesabı olan veya portföy yönetim şirketlerinin müşterisi olan tüm bireysel ve kurumsal yatırımcılar kullanabiliyor. TEFAS’ı kullanabilmek için yatırımcıların yatırım kuruluşları veya portföy yönetim şirketlerinden herhangi birine başvurmaları yeterlidir. Hali hazırda yatırım hesabı olan yatırımcılar ise herhangi ek bir işlem yapmadan platform üzerinden yatırım fonu alıp satabiliyor.  Öte yandan, yatırımcılar alım satım yapmadan önce TEFAS ile eşzamanlı olarak açılan Fon Bilgilendirme Platformu üzerinden fonların performanslarını analiz edebilir ve yatırım kararlarını bu değerlendirmelere göre yapabiliyor. 


“Rekabetin artmasını bekliyoruz”


TEFAS'ın yatırımcılara ve aracı kurum-bankalara sağlayacağı faydalar nelerdir?


Daha önce de belirttiğim gibi, TEFAS’ın yatırımcılara sağlayacağı faydaların başında tercihlerine uygun yatırım fonlarını alıp satabilme ve fonlar arasında karşılaştırma yapma imkanı geliyor. TEFAS üzerinden yapılan fon alım satım işlemleri üzerinden, yatırımcılardan ek bir ücret ya da komisyon alınmıyor. Bu kolaylıklar ile yatırımcılarımız daha sağlıklı yatırım kararları alabiliyor. TEFAS’ın faaliyete geçmesiyle birlikte önümüzdeki dönemde fon portföy yönetiminde rekabetin ve fon performanslarının artmasını bekliyoruz. 


Aracı kurumlar ve bankalar aracılığıyla işlem yapacak yatırımcılar için bir risk söz konusu mu? 


Platformda işlem gören tüm fonlar Sermaye Piyasaları Kurumu’nun izniyle kurulmuş olan fonlar olup SPK’dan yetki belgesi almış olan yatırım kuruluşları tarafından yatırımcılara sunulduğu için herhangi bir risk söz konusu değildir.


TEFAS’ta gerçekleştirilecek işlemlerden dolayı yatırımcılardan ek bir komisyon alınacak mı? 


TEFAS’ı, yatırım kuruluşlarında (bankalar ve aracı kurumlar) hesabı olan veya portföy yönetim şirketlerinin müşterisi olan yatırımcılar, diledikleri fonu kendi hesabının bulunduğu yatırım kuruluşlarından alım satımını yaparak kullanabiliyor. Platformda gerçekleştirilen fon alım satım işlemleri üzerinden fon dağıtım kuruluşları tarafından yatırımcılardan ek bir ücret ya da komisyon alınmıyor. 


Yatırımcılar BES’teki birikimleriyle TEFAS’tan faydalanabilecekler mi? 

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamında tahsil edilen katkı payları emeklilik yatırım fonlarında değerlendirildiği için yatırımcılar, BES birikimleriyle TEFAS’tan faydalanamıyorlar.


“En önemli unsur platformun bilinirliği”


Sermaye piyasalarına gelişiminde ne gibi katkı sağlayacaktır? 


TEFAS ile birlikte önümüzdeki dönemde fon portföy yönetiminde rekabetin ve fon performanslarının artmasını bekliyoruz. Bu noktada göz önünde bulundurulması gereken önemli bir unsur platformun yatırımcılar tarafından bilinirliğidir. Birlik olarak bu konuda üzerimize düşen görevleri yerine getirmek amacıyla paydaşlarımızla birlikte kapsamlı bir iletişim stratejisi oluşturmak için çalışıyoruz. 


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar