IMF: İtalya ekonomisi 20 yıl kaybetti

IMF'nin İtalya 4. Madde Konsültasyon Raporu'na göre, "İtalya ekonomisinin kriz öncesi üretim seviyelerine 2020'lerin ortasına kadar dönmesini beklemiyoruz. Bu da yaklaşık 20 yıllık kayba işaret ediyor"denildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Uluslararası Para Fonu (IMF), İtalya ekonomisinin kriz öncesi (2007) üretim seviyelerine 2020'lerin ortasına kadar dönmesini beklemediklerini, bunun da yaklaşık 20 yıllık bir kayba işaret ettiğini bildirdi.


IMF tarafından, İtalya'ya ilişkin yıllık gözden geçirme raporu niteliğindeki "4. Madde Konsültasyon Raporu" yayımlandı.


Raporda, İtalya ekonomisinde uzun süredir devam eden resesyonun kademeli toparlanmaya başladığı belirtilerek, bu toparlanmanın kırılgan ve ılımlı olduğu kaydedildi.


Uyumlu para politikaları, olumlu emtia fiyatları, destekleyici mali politikalar ve yetkililerin geniş bir aralıkta yürütüğü reform çabaları temelinde iyileşen güven ile ülke ekonomisinin 2015'te yüzde 0,8 büyüdüğü aktarılan raporda, bu toparlanmanın 2016'nın ilk çeyreğinde de sürdüğü dile getirildi.


Raporda, iş piyasası koşullarının iyileştiği ifade edilerek, şu değerlendirmelere yer verildi:


"Tüm bunlara karşın ülkede ciddi yapısal zorluklar sürüyor. Üretim ve yatırımlar düşük seviyede ve işsizlik oranı hala yüzde 11'in üzerinde. Bankaların bilançoları da takipteki kredilerin yüksekliği nedeniyle baskı altında. Yapısal esnekliğin olmaması, banka bilançolarındaki gerileme ve yüksek kamu borcu da ülkeye şoklarla başa çıkmak için çok küçük bir alan bırakıyor. Mevcut projeksiyonlarımıza göre, biz İtalya ekonomisinin kriz öncesi (2007) üretim seviyelerine 2020'lerin ortasına kadar dönmesini beklemiyoruz. Bu da ülkenin yaklaşık 20 yıl kaybettiğini gösteriyor."


İtalya ekonomisindeki büyümenin bu yıl yüzde 1'in altında, gelecek yıl ise yüzde 1 civarında gerçekleşmesinin beklendiği aktarılan raporda, finansal piyasalardaki oynaklık, sığınmacı dalgası ve küresel ticaretteki yavaşlama nedeniyle büyüme üzerindeki risklerin aşağı yönlü olduğu bildirildi.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar