İngiltere’nin enflasyonunda beklenmedik yükseliş - 18 Kasım 2014

İngiltere'de Ekim ayında tüketici fiyatları endeksi yıllık bazda yüzde 1.3'e yükseldi. Ekonomistler yüzde 1.2 artış görüleceği tahmininde bulunuyordu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İngiltere’de enflasyon, ulaşım fiyatlarının bir yıl önceye göre daha az düşmesi ve Noel’e yaklaşılan dönemde oyuncak maliyetlerinin yükselmesi ile geçtiğimiz ay beklenmedik şekilde ivmelendi.


İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre tüketici fiyatları endeksi, Eylül ayındaki yüzde 1.2’lik seviyeden Ekim ayında yüzde 1.3'e yükseldi. Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 1.2 artış görüleceği yönündeydi.


İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney’in Euro Bölgesi’nden gelen “dezenflasyon baskıları” ile ilgili uyarıda bulunması ile söz konusu yükseliş geçici olabilir. Ayrı bir veriye göre fabrikalardaki girdi fiyatları yıllık bazda yüzde 8.4 gerilerken, ithal gıda ise yüzde 9.1 düşüş ile rekor kırdı.


Enflasyon Ocak ayından bu yana BOE’nin yüzde 2’lik hedefinin altında seyrediyor ve bu durum Carney’in politikayı gevşek tutmasını doğruluyor. Merkez bankası bu ay gösterge faiz oranını yüzde 0.5 ile rekor düşük seviyede tutma kararı aldı ve Avrupa’daki durgunluğa işaret ederek büyüme ve enflasyon beklentilerini düşürdü.


Simon Wells dahil HSBC Holdings Plc ekonomistleri, “Euro Bölgesi aktivitesinde daha keskin bir gerileme olma riski ile birlikte ekonomik belirsizliğin artması olasılığı bulunuyor. Kırılgan bir büyüme ve düşük enflasyonun görüldüğü bir ortamda sıkılaştırma aşırı korkutucu” dedi.



Kaynak: Bloomberg HT

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar