"İran kararından avantaj sağlayacağız"

Ambargodan kurtulan İranlıların tatil için Türkiye’ye gelmeyi sürdüreceğini belirten Başaran Ulusoy, “Kum bizde, alışveriş bizde. Kerbela geçişi bizden. En fazla avantajı biz sağlarız” dedi

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İran’a yönelik ambargoların kaldırılması, Türk turizmi açısından önem taşıyor. 2015’te 1.5 milyonun üzerinde İranlı turist Türkiye’ye geldi. Bu, 2014’e göre yüzde 6’nın üzerinde bir artış demek. İran, Türkiye’ye en çok turist gönderen 6’ncı ülke. Ancak ambargo zamanında vizesiz seyahat avantajıyla Türkiye’ye gelen İranlıların, serbestleşmeyle birlikte başka ülkeleri tercih edebileceği yönünde endişeler var.


Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise ambargonun kalkmasının turizmde kayıp yaratmayacağını söyleyerek, “Kum bizde, güneş bizde, kültür bizde, alışveriş bizde. İnanç turizmi bakımından Kerbela geçişleri bizim tarafımızdan. En fazla avantajı biz sağlayacağız” dedi.


Türkiye - İran İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, İran’a ambargoların kaldırılmasının iki ülke ilişkilerine yapacağı olumlu etkilerden bahsederken, turizm konusunda ise sıkıntı yaşanabileceğini belirtti. Aygül, “Gelecek olan turistlerin bir kısmı azalacaktır doğal olarak. Vizesiz olduğu için çok rahat Türkiye’ye gelebiliyorlardı. Buradaki büyükelçiliklerden vize sıkıntılarını giderebiliyorlardı. Ama bunlar Türkiye için sıkıntı değil” dedi.


Yeni uçak alacaklar


Ambargoların kalkmasının olumlu etkisi olacağını belirten Başaran Ulusoy ise şunları söyledi:


“Ambargonun kalkması çok iyi oldu. Kaybımız olmaz, ambargonun kalkması şu bakımdan fayda sağlar: İran’ın uçakları yoktu, yedek parçası yoktu, uçamıyordu. Biz 4 sefer uçuyorsak o da 4 sefer uçmak istiyordu ama uçağı yoktu. Uçak meselesi hallolacak. En fazla gelebilecek olan İranlıdır. İranlının seyahat edebileceği ülke Türkiye.


Zaten ambargo yanlıştı, şimdi yanlışlık düzeltilecek. İran komşumuz. Kaçmaz, bize gelir. İranlıların en rahat edeceği yer. Kum bizde, güneş bizde, kültür bizde, alışveriş bizde. İnanç turizmi bakımından Kerbela geçişleri bizim tarafımızdan. En fazla avantajı biz sağlayacağız.”

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar