İsrailliler satıyor Türkler talip oldu

Fransız Total ve İngiliz HSBC’nin Türkiye pazarından çıkma tartışmaları sürerken, bir satış haberi de İsrailli Hapoalim Grubu’un çoğunluk hissesine sahip olduğu Bank Pozitif’ten geldi. Bankaya talip olanlar arasında İmam Altınbaş’ın kurduğu Altınhas Holding’in de adı geçiyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İNGİLTERE merkezli HSBC’nin Türkiye pazarından çıkıp çıkmayacağı tartışmaları sürerken, bir satış haberi de Bank Pozitif’ten geldi. İsrail’in Türkiye’deki en büyük yatırımlarından biri olan Bank Pozitif’in ana hissedarı Hapoalim Investments ile İmam Altınbaş’ın kurduğu Altınhas Holding’in arasında satış görüşmelerinin başladığı öğrenildi. Yüzde 69.83 payla Bank Pozitif’in büyük ortağı İsrailli Hapoalim Grubun, Türkiye-İsrail arasındaki siyasi gerginliğin de etkisiyle bir süredir bankayı satmayı gündemine aldığı ve hatta çeşitli görüşmeler yürüttüğü kaydediliyor. Bankaya son olarak Altınbaş Holding’in kurucuları arasında yer alan ve kısa süre önce ayrılarak Altınhas Holding’i kuran İmam Altınbaş’ın talip olduğu belirtiliyor. İmam Altınbaş konuyla ilgili olarak, Bank Pozitif ile ‘resmi bir temaslarının’ olmadığını söyledi.


ALINMIŞ BİR KARAR YOK


Yüzde 30.17’si de Halit Cıngıllıoğlu Ailesi’ne ait C Faktoring’in olan Bank Pozitif’in yatırım bankası lisansı bulunuyor. Altınhas Holding ile yürütülen satış müzakerelerinde masada 100 milyon dolar gibi bir fiyatın olduğu ancak görüşmelerin henüz çok erken bir aşamada olduğu belirtiliyor. 



Konuyla ilgili olarak ulaştığımız Bank Pozitif Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Akçakayalıoğlu, bankanın çeşitli satış görüşmeleri yaptığını teyid ederken henüz herhangi bir resmi karar alınmadığını özellikle vurguladı. Bank Pozitif’in İsrail’in Türkiye’de yaptığı en büyük yatırımlardan biri olduğunu belirten Akçakayalıoğlu, Altınhas Holding ile müzakere yürütüp yürütmedikleri yönündeki sorumuza ise, “Şu noktada herhangi bir isim vermem doğru olmaz. Müzakerelerde çok ciddi bir noktaya gelmiş değiliz. Şu anda pişmiş, kesinleşmiş bir kararımız yok” demekle yetindi.


ALTINBAŞ: GÖRÜŞMEDİK


Satış kararının neden alındığı yönündeki sorumuza ise Akçakayalıoğlu, “Son dönemde Türkiye-İsrail arasındaki siyasi ilişkiler iki tarafın iş dünyası temsilcilerinin işlerine pek yardımcı olmuyor” değerlendirmesini yaptı. İmam Altınbaş ise, Bank Pozitif ile satış görüşmeleri konusunda bir değerlendirme yapmak istemediğini belirterek, “Resmi bir temasımız olmadı” dedi.


FİNANSTA DENEYİMLİ


AĞIRLIKLI olarak kuyumculuk sektöründe yürüttüğü faaliyetleri ile tanınan Altınbaş Holding’in finans alanında Creditwest Kıbrıs, Creditwest Ukrayna, Creditwest Factoring, Creditwest Insuruance, Creditwest Finance ve Altınbaş Kıymetli Madenler Borsası adlı şirketleri bulunuyor. Altınhas Holding’in ise, yurt içinde finans, eğitim, perakende ve gayrimenkul, yurt dışında ise sanayiye yönelik tarım ve tekstil üretim alanlarında yatırımları bulunuyor. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı İmam Altınbaş’ın üstlendiği Altınhas Holding’te Hüseyin Altınbaş Başkan Yardımcısı ve bank asya’nın eski genel müdürlerinden Cemil Özdemir de Yönetim Kurulu Üyesi olarak yer alıyor. Altınhas Holding finans alanında Ak Varlık Yönetimi, Final Alacak Yönetimi ve Ak Factoring şirketleri ile faaliyet yürütüyor.


Aktif büyüklüğü 1.8 milyar TL

2014 sonu itibariyle aktif büyüklüğü 1.8 milyar TL, kredileri 1.2 milyar TL olarak gerçekleşti. Bankanın 2013 sonunda aktif büyüklüğü 2.2 milyar TL ve toplam kredileri 1.4 milyar TL idi. Sermaye yeterlilik rasyosu ise 2013’te yüzde 21.09 iken 2014’te yüzde 20.71 olarak gerçekleşti. Dijital bankacılık ürünleri ile öne çıkan Bank pozitif tek şubeyle faaliyet yürütüyor.


Mevduat toplama lisansı alamıyor

BANK Pozitif’in büyük hissedarı Hapoalim Grubu’nun bir süredir Türkiye’de mevduat bankacılığı da yapmak istediği, bu konuda BDDK’dan tam bankacılık lisansı istediği kaydediliyor. BDDK’dan bu yönde bir karar çıkmaması nedeniyle de İsrailli Grubun Türkiye’den çıkmak istediği dile getirilen bir diğer gerekçe.





Kaynak: Hürriyet

Kategoriler Şirket Haberleri
Yorumlar