İşte paranın yeni adresi!

Piyasalarda belirsizliğin artmasıyla yatırımcı harcamada frene bastı, tasarruflar arttı. Yatırımcının yeni güvenli limanı ise `mevduat` oldu. Piyasalarda belirsizliğin artması yatırımcı eğilimlerine de yansıdı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Piyasalarda belirsizliğin artması yatırımcı eğilimlerine de yansıdı. Son dönemde reel faizdeki artışla birlikte harcama eğiliminde frene basılırken, tasarruf oranı arttı. Paranın yeni güvenli limanı ise mevduat oldu.


ING Bank’ın hazırladığı Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması 2015 1. Çeyrek sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, yastık altı olarak tabir edilen mali sistem dışı varlık sahipliği gerilerken, sistem içi tasarruf oranı yüzde 78 ile araştırma tarihinin en yüksek oranını yakaladı. Tasarruf sahipleri içinde düzenli tasarruf yapanların oranı da yüzde 69 ile şimdiye kadarki en yüksek seviyesine ulaştı.


'ENFLASYON VE SEÇİM ETKEN OLABİLİR'


ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun,  “Tasarruf edenlerdeki artışın arkasında enflasyondaki artış ve seçim öncesi ekonomik gelişmelerin hanehalkını tedbir amaçlı tasarrufa itmiş olabileceğini gözlemliyoruz” dedi. 


Bu çerçevede sistem içine dahil olan tasarruf oranında altın ve diğer değerli taş ve metallerin düşüş eğilimine girdiği aktaran Uygun, mevduat ürünlerinin ise yüzde 50’ye ulaşarak artış eğilimini sürdürdüğünü belirtti.

 

EN BÜYÜK ENGEL GELİR YETERSİZLİĞİ VE BORÇLULUK


TL vadeli mevduatın net ağırlığının sürdüğüne işaret eden Uygun, “2015'in ilk çeyreğinde TL vadeli mevduatın payı yüzde 35'e ulaşıyor” dedi.


Uygun, tasarrufun önündeki en büyük engelin ise yine gelir yetersizliği ve borçluluk olduğunu kaydetti.


ING TÜRKİYE ÜRÜN İHRAÇ EDİYOR


Öte yandan ING Bank’ın mobil bankacılık potansiyeline ilişkin de bilgi veren Uygun, ING Bank Türkiye’nin geliştirdiği mobil bankacılık ürünlerini diğer ING ülkelerine ihraç etme noktasına geldiğini söyledi. 


Bu bağlamda Avusturya’nın mobil bankacılık yazılımları üzerinde çalışan ING Bank Türkiye’nin yakın zamanda Avrupa’nın ATM yazılımlarını sağlayacağını ifade eden Uygun, İspanya ve Hollanda’nın da ParaMara alt yapısını kullanarak, dijital cüzdan hayata geçireceklerini belirtti.

 

MOBİL İNTERNETE KAFA TUTUYOR


Avrupa, Amerika ve Avustralya’yı kapsayan 15 ülkede gerçekleştirilen “Mobil Bankacılığın Yükselişi ve Dijital Çağda Ödeme Sistemleri” araştırmasının sonuçlarına da değinen Uygun, Mobil bankacılık kullanım oranında Türkiye’nin Avrupa ve ABD’nin önünde olduğunu vurguladı.


Mobil bankacılığın gelişmesiyle internet bankacılığının ikinci plana atılacağına işaret eden Uygun, sektörde şubeleşme ihtiyacında  da azalma olduğunu söyledi.   





Kaynak: Uzmanpara

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar