İtalya'dan sonra gözler Fed'e çevrildi

Küresel piyasalarda dikkatler, İtalya referandumu sonrası ortaya çıkan tedirginliğin sona ermesinden sonra Fed'in politika toplantısına çevrildi... Asya hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini İtalya'da anasa reformunun reddedilmesinin ardından tekrar ABD para politikasının görünümüne çevirmesi ile birlikte yükseldi ve küresel ferahlama rallisine katıldı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Asya hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini İtalya'da anasa reformunun reddedilmesinin ardından tekrar ABD para politikasının görünümüne çevirmesi ile birlikte yükseldi ve küresel ferahlama rallisine katıldı. Tahviller ve ham petrol geri çekildi.


ABD'de Dow Jones Endeksi'nin dün tekrar rekor seviyeye yükselmesinin ardından, madencilik ve tüketici hisseleri, MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki yükselişe öncülük etti. Kore para birimi won son üç günde ilk kez değer kazandı ve euro, İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin istifasının ardından ilk düşüş sonrası toparlanarak Kasım ortasından bu yana en yüksek seviyesi yakınına geldi. Avustralya tahvilleri, Avustralya Merkez Bankası'nın gösterge faizi sabit tutacağı beklentileri ile birlikte düştü. Petrol dört günlük yükselişini durdurdu.


Şok Brexit referandumu ve Donald Trump'ın sürpriz seçim zaferinden darbe alan traderlar, bu kez İtalya'nın Senato reformunu referandumda reddetmesin doğru bir şekilde algıladı. Bu durum, finans piyasalarındaki kayıpların sınırlı kalmasına neden oldu. Yatırımcıları dikkatleri, Fed'in politika toplantısına bir hafta kalması ve ekonomik verilerin dünyanın en büyük ekonomisinin gücüne yönelik güveni güçlendirmesi ile birlikte tekrar ABD'ye çevrildi. ABD'de dün açıklanan veri, hizmet sektörünün Kasım ayında son 13 ayın en hızlı genişlemesini gerçekleştirdiğini gösterdi ve bu durum Fed'in faiz artırımına gitmesi için durumu güçlendirdi.


Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Yatırımcılar, İtalya'daki referandumdan gelen düzen karşıtı mesajları fazla dikkate almadı ve hisse senetleri yükseldi," dedi ve "Dikkatler şimdi, bu yılın son risk olayına, Fed'in gelecek haftaki faiz kararına çevrildi" şeklinde görüş bildirdi.


MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:43'te yüzde1 yukarıda seyrediyordu. (BloombergHT)

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar