İthalatçılara Eximbank şoku!

ABD ihracat ve ithalat bankası EximBank, Kongre’deki Cumhuriyetçilerin 30 Haziran’da dolan yetki yasasını yenilememeleri nedeniyle çalışmayı durdurdu. Banka, 2010-2014 yılları arasında ABD’den ithalat yapan Türk Hava Yolları, Pegasus, Star Rafineri gibi Türk şirketlere 4 milyar 480 milyon dolar değerinde destekte bulunmuştu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Al Monitor'ün haberine göre, Banka tarafından Ortadoğu'da son dört yılda yapılan en büyük üç desteği Türkiye alırken, Körfez ülkeleri de bankanın faaliyetlerini durdurması nedeniyle büyük zorluklar yaşayacak. Bankanın son dört yıla ait performans raporları bankanın en fazla destek verdiği şirketleri de detaylandırıyor. Buna göre Türk şirketleri en çok Cumhuriyetçileri rahatsız eden Boeing ve General Electric gibi firmalardan yapacakları alımlar için destekler aldı. Türk Hava Yolları, Güneş Ekspres Havacılık ve Pegasus, havacılık şirketi Boeing'ten yapacakları alımlar için 3 milyar 196 milyon değerinde teminat, borç ve destek aldı. Star Rafineri ise petrol ve doğalgaz alanındaki çalışmaları için EximBank'tan 641 milyon dolar değerinde destek elde etti. Türkiye'den çeşitli enerji üretim ve dağıtım şirketleri de General Electric'ten yaptıkları çeşitli ithalatlar için yardımlar aldı. 


"BÜYÜK ŞİRKETLERİN OYUNCAĞI" 


Devletin serbest piyasaya ekonomisine müdahalesine karşı çıkan ABD Kongresi'nde çoğunluğu bulunduran Cumhuriyetçiler EximBank'ın da ancak büyük şirketlerin işine yaradığını düşünüyor. Bu şirketler arasında Türkiye'nin de en fazla alım yaptığı Boeing ve General Electric de bulunuyor. Konuyla ilgili Wall Street Journal gazetesine bir makale yazan Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Jeb Hensarling, "şirketler kârları arttıkça satışa devam ediyorlar ama verilen teminatların riski vergi verenlere biniyor. Bu bana serbest piyasa ekonomisinin nasıl da yok edilip yerine refah devleti kurulduğunu gösteriyor." dedi.



Bankanın faaliyetlerine devam etmesi için Temmuz ayı ortalarında yetki yasasının tekrar gündeme getirilmesi bekleniyor.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar