'Kara Pazartesi' Londra borsasını da vurdu

Uluslararası finans piyasalarında Çin kaynaklı endişelerin tetiklediği şok dalgası, FTSE 100 endeksinin bir günde yaklaşık 73,7 milyar sterlin değer kaybetmesine neden oldu

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Uluslararası finans piyasalarında "Kara Pazartesi" olarak adlandırılan Çin ve Asya piyasalarında ilişkin endişelerin tetiklediği şok dalgası Londra Borsası’nı da vurdu. FTSE 100 endeksi bir günde yaklaşık 73,7 milyar sterlin değer kaybetti.


Çin'deki ekonomik büyümeye ilişkin verilerin yatırımcıları endişeye sevk etmesinin ardından uluslararası piyasalardaki satış dalgası sabah saatlerinden itibaren panik havasına dönüştü. FTSE 100 endeksi bugün yüzde 4,6 değer kaybetti. Kayıp yaklaşık 73,7 milyar sterline tekabül ediyor. Piyasalardaki endişenin hafta içinde artarak 1994'teki Asya krizine benzer hal almasından endişe ediliyor.


ABD'de 10 yıl vadeli tahvil faizleri riskten kaçınan yatırımcıların alımlarıyla yüzde 2'nin altına gerilerken, New York borsasında Dow Jones ve S&P 500 endeksi açılışta yüzde 3 değer kaybetti. Nasdaq endeksinde kayıplar yüzde 8'i geçti.


Çin'de ekonomik büyümeye yönelik endişelerin artması ve buna bağlı olarak emtia fiyatlarındaki düşüşlerin hızlanmasıyla yüzde 8,5 değer kaybeden Şanghay bileşik endeksi, risk iştahının azalmasına ve satış dalgasının tüm dünya borsalarına yayılmasına neden oldu.


Analistler, başta Çin olmak üzere hisse senetleri piyasalarında görülen düşüşlerin, sert bir şekilde değer kaybeden emtia fiyatlarının bağlantılı şirket hisselerine güçlü satış olarak yansımasının da etkisiyle panik havasına neden olduğunu ifade ediyor.


(AA)

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar