Klavyeler baştan aşağı değişiyor

F klavyelerdeki yabancı kelimelerin yerine Türkçeleri konulacak. 'Delete' yerine 'Sil', 'Insert' yerine 'Ekle', 'Enter' yerine 'Giriş' gibi kelimeler yer alacak.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Klavyeden tabelalara, yangın merdivenlerinden otel danışmalarına kadar pek çok nokta için Türkçe seferberliği başlatıldı. AK Parti AR-GE Başkanlığı koordinasyonunda, kasım ayında "Medeniyetimizin Öznesi Türkçe: Fırsatlar ve Tehditler" konulu bir çalıştay yapılmıştı. Çalıştaydan çıkan görüşler doğrultusunda harekete geçen parti yönetimi, ilgili kurumlar nezdinde görüşmeler yürütüyor.


Türkiye gazetesi'nin haberine göre, atılan bazı adımlar ise şöyle: 


Kamuda F klavyeye geçilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde genelge yayımlanmıştı. Uzman bir ekip, klavye standardını yenilemek üzere çalışma yürüttü. F klavyelerdeki yabancı kelimelerin yerine Türkçeleri konulacak. "Delete" yerine "Sil", "Insert" yerine "Ekle", "Enter" yerine "Giriş", "Pause" yerine "Dondur" gibi kelimeler olacak.


F klavyeye TL amblemi geliyor


Ayrıca, avro ve doların amblemlerinin yanına, Türk Lirası'nın (TL) amblemi de konulacak. Bu konuda, klavye üreticisi firmalarla görüşmeler yapıldığı kaydedildi. Yine â, î, û gibi uzatma ve inceltme olan harflerin tek bir tuşla yazılabilmesi için de bir klavye yazılımı üzerinde çalışılıyor. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) de çalışmalara destek veriyor.


Hem "Türkçe" hem de "yabancı dil" seçeneği barındıran bir tabela standardı üzerinde çalışılıyor. Yangın merdivenini gösteren "Exit" yazılı tabela yerine "Çıkış" yazılması ve daha küçük puntolarla "Exit" ifadesinin de tabelada yer alması planlanıyor.


Aynı şekilde, otellerde "Resepsiyon" tabelasında "Danışma" ifadesi ana karakter olacak.


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, "Bizim anlayışımıza göre, birisi varsa, diğeri olmasın diye bir şey yok. Kimseye yasak getirmeyi doğru bulmuyoruz. Ancak dilimizi de korumak için gerekli tedbirleri alıyoruz" dedi.


Türkçe tabelaya düşük vergi


Türkçe tabelayı teşvik etmek için de bir dizi tedbir planlanıyor. Bunların başında ise "teşvik" formülü geliyor. Yabancı kelimelerden oluşan tabelalara bir sınırlama olmayacak ancak bunun bir bedeli konulacak. Tabelalarda Türkçe isim tercih edenlerden daha düşük ilan ve reklam vergisi alınacak.





Kaynak: Dünya

Kategoriler Gündem
Yorumlar