Küresel piyasalar referandum sonucunu bekliyor

Küresel piyasalar, bugün İngiltere'de gerçekleştirilecek Avrupa Birliği referandumunun sonucunu bekliyor. ABD'de dün açıklanan 2'inci el konut satışlarının mayısta yüzde 1,8 artarak son 9 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasına karşın dolar endeksi yatay seyrini sürdürürken, Dow Jones endeksi yüzde 0,27, S&P 500 endeksi yüzde 0,17 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,22 değer kaybetti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD'de dün açıklanan 2'inci el konut satışlarının mayısta yüzde 1,8 artarak son 9 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasına karşın dolar endeksi yatay seyrini sürdürürken, Dow Jones endeksi yüzde 0,27, S&P 500 endeksi yüzde 0,17 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,22 değer kaybetti. 


Avrupa tarafında, bugün İngiltere'de gerçekleştirilecek referandum öncesinde pay piyasaları pozitif bir seyir izlerken, avro/dolar ve sterlin/dolar paritesinin ise yükseliş eğilimini sürdürmesi dikkati çekti. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,55, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,56 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,29 değer kazandı.


Bugün Japonya'da açıklanan öncü göstergeler endeksinin beklentilerin hafif altında kalmasına karşın, sınırlı da olsa yükselen dolar/yen paritesinden destek bulan Nikkei 225 endeksi, yüzde 1,1 artış kaydederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,4 değer kaybetti.


Yurt içinde dün 78.000 puanı test eden Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, bu seviyelerde etkisini artıran kar satışları ile düşüşe geçerek günü yüzde 0,34 azalışla 77.267 puandan tamamladı. 


Analistler, dün piyasalarda, İngiltere referandumundan AB’de kalma sonucunun çıkacağı beklentisinin fiyatlanmaya devam edildiğini, ancak son anket sonuçlarının karışık bir görünüm ortaya koyması ile alımların sınırlandığını ifade ediyor. 


Referandum ile ilgili sonuçların yarın sabah netleşmesinin beklendiğini ifade eden analistler, bugün Avrupa ve ABD’de imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksleri (PMI) başta olmak üzere açıklanacak makroekonomik verilerin takip edileceğine değinerek, referandum sonuçları öncesinde piyasalarda dalgalı bir seyir izlenebileceğini dile getiriyor. 


Analistler, dolar/TL'nin 2,89'un altına gerilemesinin pay piyasalarını pozitif etkileyebileceğini, teknik açıdan ise BIST 100 endeksinin 76.000 seviyesinin destek, 78.000 ve 79.000 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu vurguluyor.


Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:


10.30 Almanya, haziran ayı imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI


11.00 Avro Bölgesi, haziran ayı imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI


14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri


15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları 


16.45 ABD, haziran ayı imalat sanayi PMI


17.00 ABD, mayıs ayı yeni konut satışları 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar