Küresel piyasalarda gözler ABD seçimlerinde

Uluslararası piyasalarda dikkatler, yaklaşan ABD seçimleri öncesi adaylar arasında iyice kızışan yarışa çevrildi... Dolar, 8 Kasım'daki ABD başkanlık seçimleri öncesi adaylar arasında iyice kızışan yarışın risk almaya yönelik hareketleri azaltması ile birlikte önemli para birimlerinin tümü karşısında değer kaybederken, Asya hisse senetleri iki ayın en düşük seviyesine geriledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Dolar, 8 Kasım'daki ABD başkanlık seçimleri öncesi adaylar arasında iyice kızışan yarışın risk almaya yönelik hareketleri azaltması ile birlikte önemli para birimlerinin tümü karşısında değer kaybederken, Asya hisse senetleri iki ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD endeks vadeli kontratları ve Meksika pesosu aşağı yönde hareket etti.


ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi seçim yansımalarının Fed'in gelecek ayki toplantıda faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentileri azaltabileceği endişesi ile düşüşünü beşinci güne taşıdı ve dört ayın en uzun düşüş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi. Küresel para birimlerinde beklenen volatiliteyi gösteren endeks yaklaşık iki ayın en yüksek seviyesine çıktı ve Asya hisse senetleri iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Yatırımcıların güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelmesi ile birlikte, Avustralya tahvilleri değer kaybetti ve altın yükselişini altıncı güne taşıdı. Bakır, Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesinden geri çekilirken, petrol bir ayın en düşük seviyesinden yükseldi. Japonya piyasaları tatil nedeniyle kapalı.


Yatırımcılar, geçen hafta seçim anketlerinin, daha önce önde giden Demokrat aday Hillary Clinton'ın, dışişeri bakanlığı döneminde e-postaları için özel server kullanması konusunda FBI'ın yeniden soruşturma başlatmasının ardından Cumhuriyetçi aday Donald Trump karşısında güç kaybettiğini göstermesi ile birlikte riskten kaçma eğilimine girdi. Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme ihtimali, Çarşamba günkü FOMC toplantısında faizin değiştirilmemesi, ancak Aralık ayında bir hareket olabileceğini işaret edilmesinin ardından güçlendi.


Sydney'de Commonwealth of Australia kıdemli döviz stratejisti Elias Haddad, "Gelecek haftaki seçimler öncesi ABD'deki siyasi belirsizlik piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor," dedi ve "Seçim anketlerinin çoğu, Clinton'a yönelik e-posta soruşturmasının ardından, birkaç gün öncesine göre değişerek, yarışın başa baş hale geldiğini işaret ediyor. Kısa vadede bu durum, doların özellikle yen ve euro karşısında baskı altında kalmasına neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.


Clinton, bağımsızlar arasında hafif bir avantaja sahip. Bu seçimde kritik öneme sahip bağımsızların neredeyse yarısı, Clinton'a yönelik e-posta sorşturmasının yenilenmesinin kararları üzerinde etkili olmayacağını kaydediyorlar. Purple Slice'ın Bloomberg Politics için düzenlediği online anketin sonuçlarına göre, kendisini hiçbir partinin temsil etmediğini düşünenlerin oranı geçen seçimlerde yüzde 29 seviyesindeydi ve bunlar şimdi Clinton'ı yüzde 39 ve Trump'ı yüzde 35 oranında destekliyor.


Bloomberg Dolar Spot Endeksi Hong Kong saati ile 11:05'te yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu.



(BloombergHT)

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar