Merkez faizlerde değişikliğe gidecek mi? - 21 Aralık 2015

Fed kararları sonrası dünya genelinde piyasalarda denge bulma çabası sürerken, bu hafta yurt içinde gözler Merkez’de olacak. Piyasa beklentileri yüzde 7.50 olan politika faiz oranını yüzde 8.0’e yükseltilmesi şeklinde olsada, faiz oranlarında herhangi bir değişiklik beklenmiyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ALB Forex'in haftalık beklenti raporuna göre Merkez Bankası faiz oranlarında değişikliği gitmeyecek.  




BİST 100: Merkez’de değişiklik beklemiyoruz…


Geçtiğimiz haftanın en çok konuşulan gündemi şüphesiz Fed cephesiydi. Piyasalarda görülen Fed tedirginliği ile birlikte dünya genelinde endekslerde bir dargın bir barışık seyir görüldü ve Borsa İstanbul dünya genelindeki dalgalı seyre iştirak etti. Hafta içerisinde ABD’de yıllardır gündeme konu olan Fed yaklaşık 10 yıl aradan sonra yeniden faiz artırarak faiz aralığını yüzde 0,25 – 0,50 bandına getirdi. Fed’in politika açıklaması, kademeli ve yavaş faiz artışlarına vurgu yaparken, enflasyonun da orta vadede yüzde 2 hedefine doğru yol alacağını ortaya koydu. Fed kararları sonrasında ilk işlem gününde TCMB’den beklenen adım geldi. TCMB Başkanı Erdem Başçı ‘’2016 Yılı Para ve Kur Politikası’’ konulu sunumunda Fed’in faiz artırması durumunda ertesi gün yabancı para cinsinden zorunlu karşılıklara müdahale edebileceklerini belirtmişti. Merkez Bankası dolar cinsi tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uyguladığı faiz oranını yüzde 0.24'ten yüzde 0.49'a yükseltti. Hali hazırda daha öncesinde sözlü yönlendirmesiyle belirtmiş olduğu hamlenin gelmesi piyasalarda çok ses getirmedi.


Fed kararları sonrası dünya genelinde piyasalarda denge bulma çabası sürerken, bu hafta yurt içinde gözler Merkez’de olacak. Piyasa beklentileri yüzde 7.50 olan politika faiz oranını yüzde 8.0’e yükseltilmesi şeklinde olsa dahi, bizler faiz oranlarında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. 


Teknik açıdan geçtiğimiz haftalarda görünümü bozulan endekste, 75.000 seviyesi önem arz etmektedir. Endekste yükseliş denemelerinin görülebilmesi için, 72.500 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmektedir. Bu kapsamda 75.000 ve 77.500 direnç seviyeleri ön planda yer alabilir. Endekste gevşeme görülmesi durumunda ise 72.000 ve 70.000 destekleri izlenecek destek seviyeleridir.


EURUSD: Fed sonrasında parite yol arayacak…


Fed’in Aralık toplantısının ön planda olduğu haftada Avrupa’daki gelişmeler biraz daha geri planda kaldı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi açıklamalarında, para politikasının etkinliğinin Merkez Bankası’nın tüm yeterli araçlara sahip olduğunu gösterdiğini, son önlemlerden sonra enflasyonun hedefine ulaşmasının beklendiğini söyledi. Draghi, AMB’nin araç kullanımı açısından bir sınırlaması olmadığını da vurguladı. Haftanın en önemli verileri olan PMI ve TÜFE verilerinde ise; Almanya’da imalat PMI verileri Aralık ayında 53,0 ile beklentileri aşarken, hizmet PMI verilerinin beklentinin bir kademe aşağısında kaldığını gördük. Euro Bölgesi’nin bileşik verilerine göre ise imalat PMI 53,1 ile piyasa beklentisi üzerinde, hizmet PMI ise aynı şekilde beklentinin bir kademe altında gerçekleşti. Bölgeden gelen Kasım ayı TÜFE verileri de genel anlamda olumlu bir görüntü çizdi. Manşet TÜFE, aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde artış gösterirken, çekirdek TÜFE yıllık bazda yüzde 0,9 ile beklentiye paraleldi. 


ABD’de hafta içinde Fed toplantısından önce TÜFE verileri izlendi. Manşet ve çekirdek TÜFE aylık bazda beklentilere paralel artış gösterirken, yıllık manşet TÜFE beklentinin bir kademe üzerinde yüzde 0,5 olarak gerçekleşti. Çekirdek TÜFE’nin yıllık bazda yüzde 2 seviyesine ulaşması ise olumlu olarak değerlendirilebilecek bir gelişmeydi. Fed ise yaklaşık 10 yıl aradan sonra yeniden faiz artırarak faiz aralığını yüzde 0,25 – 0,50 bandına getirdi. Faiz kararı oy birliğiyle alınırken, FOMC’nin 2016 ortalama faiz beklentisi Eylül ayı beklentileriyle aynı kalarak yüzde 1,4 olarak açıklandı. Fed’in politika açıklaması, kademeli ve yavaş faiz artışlarına vurgu yaparken, enflasyonun da orta vadede yüzde 2 hedefine doğru yol alacağını ortaya koydu. Faiz kararı sonrasında konuşan Fed Başkanı Yellen, ekonominin önemli yol kat ettiğini, faiz artışının bundan sonra kademeli olacağını söyledi. Para politikasının genişlemeci olmaya devam edeceği açıklamasıyla yumuşak geçişi vurgulayan Yellen, ilk faiz artırımının öneminin abartılmaması gerektiğini bir kez daha belirtti.


Bu hafta ABD’de açıklanacak olan 3. çeyrek GSYH, dayanıklı mal siparişleri ve PCE verileri öne çıkmaktadır. ABD’de büyümenin üçüncü çeyrekte yüzde 1,9’a revize edilmesi bekleniyor.


Teknik olarak euro/dolar paritesi kritik destek noktası olan 1,08 seviyesini test etmiştir. Paritenin haftalık seyrinde bu nokta aşağısında kalıcılık sağlaması halinde; 1,0730, 1,06 ve 1,05 gibi destek seviyeleri izlenebilir. Parite 1,0950 – 1,09 bandı üzerinde yeniden geçtiği takdirde ise yukarı yönlü denemelere devam edebilir. 1,09 direnci yukarı yönlü kırılırsa 1,1040, 1,11 ve 1,12 seviyeleri hedeflenebilir.


USDTRY: Haftanın kur açısından en önemli gelişmesi TCMB faiz kararı olacak…


Geçtiğimiz haftanın en önemli gündem maddesi ABD’de Fed’in faiz toplantısıydı. Fed yaklaşık 10 yıl aradan sonra yeniden faiz artırarak faiz aralığını yüzde 0,25 – 0,50 bandına getirdi. Faiz kararı oy birliğiyle alınırken, FOMC’nin 2016 ortalama faiz beklentisi Eylül ayı beklentileriyle aynı kalarak yüzde 1,4 olarak açıklandı. Fed’in politika açıklaması, kademeli ve yavaş faiz artışlarına vurgu yaparken, enflasyonun da orta vadede yüzde 2 hedefine doğru yol alacağını ortaya koydu. Faiz kararı sonrasında konuşan Fed Başkanı Yellen, ekonominin önemli yol kat ettiğini, faiz artışının bundan sonra kademeli olacağını söyledi. Para politikasının genişlemeci olmaya devam edeceği açıklamasıyla yumuşak geçişi vurgulayan Yellen, ilk faiz artırımının öneminin abartılmaması gerektiğini bir kez daha belirtti. 


Yurtiçinde ise geçtiğimiz hafta önemli bir gelişme takip edilmedi. 


Hafta başında Güney Afrika’da yaşanan gelişmeler ve Fed öncesi belirsizlikle birlikte 2.99 direncine kadar yükselen dolar/TL paritesi, Fed’in faiz artırması sonrası piyasadaki en büyük belirsizliğin kalkmasıyla birlikte 2.9050 seviyesine kadar geriledi. 


Bu hafta ABD’de 3. çeyrek büyüme verisinin 3.revizyonu , dayanıklı malların siparişleri ve PCE verileri öne çıkmaktadır. ABD’de büyümenin üçüncü çeyrekte yüzde 2.1’den yüzde 1.9’a revize edilmesi bekleniyor. Yurtiçinde ise Merkez Bankası’nın faiz toplantısı ön planda olacak. Merkez Bankası’nın yüzde 7.50 olan politika faiz oranını yüzde 8.0’e yükseltmesi bekleniyor.


Teknik açıdan parite bir süredir içerisinde bulunduğu yukarı yönlü kanalı aşağı yönlü kırdı. Paritede 4 saatlik grafikte 200 birimlik hareketli ortalamanın geçtiği destek seviyesi olan 2.8960 önemlidir. Bu desteğin kırılması durumunda 2.8740, 2.8590 ve 2.8440 seviyelerine doğru satışlar görebiliriz. Yukarıda ise ilk etapta 2.9190 direnci takip edilecek. Bu seviyenin aşılması durumunda alımlar hızlanabilir. Bu kapsamda 2.9300, 2,9640 ve 2,9900 seviyeleri hedeflenebilir. 


Altın: Altında Fed kararları izlendi…


Geçen hafta altın fiyatlarına baktığımızda Fed baskının ağırlıkta olduğunu görüyoruz. Fed faiz kararı öncesi ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin beklentiler paralelinde geldiğini gördük. Beklentiler paralelinde gelen enflasyon verileri altın fiyatlarını 1178 seviyesinin altında tuttu. Fed 2006’dan beri ilk kez 25 baz puan faiz artırımına giderek faizleri 0,50 seviyesine çıkardı. 2016 yılı sonunda faiz beklentileri değiştirilmeyerek  yaklaşık yüzde 1,375 seviyesinde bırakıldı. İşsizlik oranı 2016 yılı için yüzde 4,8’den yüzde 4,7’ye çekilirken,2016 için büyüme beklentisini de yüzde 2,3’ten yüzde 2,4’te yükseltti. Fed’den yapılan açıklamalarda ekonomik koşulların iyileştiği sürece kademeli bir faiz artırımı yapacaklarını vurguladılar. İstihdamdaki düzelmeye işaret eden Fed, konut piyasasındaki iyileşmenin devam ettiği vurgulandı. Enflasyonda düşük petrol fiyatları ve dolardaki yükselişin enflasyonu aşağıya doğru baskıladığını savunun Fed, hedef olan yüzde 2’ye orta vadede ulaşılacağını söyledi. İlk etapta piyasalar buna tepki vermezken perşembe günü 1047 seviyesine çekilen altın fiyatları izledik. Altın fiyatlarının maliyet bölgesine yaklaşmasıyla altına talep artarken ABD’de ise haftalık işsizlik başvuruları beklentiler dahilinde  271 bin gelirken Philadelphia Fed imalat endeksi beklentilerin altında -5,9 gerçekleşmesi altına tekrar yukarı yönlü ivme kazandırdı. Haftanın son gününde ise hizmet PMI verilerinin beklentilerin altında 53,7 seviyesinde gelmesi dolar endeksindeki satışları destekledi bundan güç alan altında yükseliş görüldü. Bu haftaya baktığımızda oldukça önemli veriler bizi bekliyor. 2015'in 3. çeyrek büyüme verilerinin sonuncu revizesi açıklanacak. Bir önceki veri yüzde 2,1'di. Bu verinin beklentilerin üzerinde gelmesi altın fiyatlarını aşağı yönde baskılaması beklenebilirken verilerin beklentilerin altında kalması ise altın fiyatlarını yükseltebilir. Ayrıca iç tüketime dayalı ABD ekonomisinde dayanıklı mal siparişleri kişisel gelir ve kişisel gider verileri makroekonomik görüntüyü ortaya koyacakken Fed'in bundan sonraki faiz adımında ne kadar beklemesi gerektiğinin ipucunu da bize vermesi açısından önemli olacaktır.


Bu hafta ABD'den 2015'in 3. çeyreğe ait final büyüme verisi, konut fiyat endeksi, şu anki ev satışları, Richmond imalat endeksi, dayanıklı mal siparişleri, çekirdek dayanıklı mal siparişleri, kişisel gelir, kişisel gider, yeni konut satışları, Michigan tüketici güveni, haftalık işsizlik başvuruları yayınlanacak.


Teknik açıdan baktığımızda 1078 direncinin oldukça önemli bir seviye olduğunu görmekteyiz. 1078'in kırılması halinde önce 1087 ve arkasından 1100 seviyesi test edilebilir. Aşağıda ise 1058 desteğinin altında daha önce iki kere döndüğümüz 1047 seviyesine kadar düşüşler görülebilir. 1047 seviyesinin kırılması halinde ise 1027 bölgesine geri çekilme izlenebilir.


ALB Forex


Yasal Uyarı :Burada yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve istatistiki şekil ve değerler hazırlandığı tarih itibariyle mevcut piyasa koşulları ve güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir. ALB Menkul Değerler A.Ş. tarafından, karşılığında herhangi bir maddi menfaat temin edilmeksizin, genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olup, hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bilgiler yatırımcılar tarafından danışmanlık faaliyeti olarak kabul edilmemeli ve yatırım kararlarına esas olarak alınmamalıdır. Bu bilgiler, belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte ve bu yönde herhangi bir şekilde taahhüt veya garantimiz bulunmamaktadır. Bu itibarla bu sayfalarda yer alan ve hiç bir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan hususlar hakkında herhangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır. Gerek bu yayındaki, gerekse bu yayında kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve/veya ilgili kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kâr yoksunluğundan manevi zararlardan her ne şekil ve surette olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı ALB Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz.


Kategoriler Ekonomi
Yorumlar