O sektör yeniden yatırımcının gözdesi oldu

Japon medya devi Nikkei`nin Financial Times`ı 1.3 milyar dolara satın alması ve dijital servislerin ardından değerlendirmeleri yatırımcıların haber işini tekrar keşfetmelerine yol açtı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Son 10 yıldır yatırımcıların dikkatinden uzak kalan basın sektörü hızlı bir şekilde tekrar gözde oldu. Japon medya devi Nikkei'nin saygın ekonomi gazetesi Financial Times'ı 1.3 milyar dolara satın alması ve dijital servislerin ardından değerlendirmeleri yatırımcıların haber işini tekrar keşfetmelerine yol açtı.


Son dönemde Eater, Curbed ve Recode gibi siteleri iştelen Vox Media New York merkezli yatırım fonu General Atlantic'ten 46.5 milyon dolarlık yatırım aldı. İşlem 380 milyon dolarlık değerleme üzerinden yapıldı. Listeleri ile ünlü Buzzfeed, Silikon Vadisi merkezli yatırım firması Andreessen Horowitz'ten 850 milyon dolarlık değerleme üzerinden 50 milyon dolarlık yatırım aldı.


BloombergHT'de yer alan habere göre, yatırımcılar sadece yeni medyaya da ilgi göstermiyor. Financial Times satışını henüz gerçekleştiren Pearson Group, Köklü haber dergisi The Economist'teki yüzde 50'lik payını 622 milyon dolara satmak için görüşmeler sürdürüyor. Dünyanın en zengin isimlerinden ikisi de son zamanlarda sektöre dönüş yaptı. Meksika'san Carlos Slim New York Times'taki hisselerini ikiye katladı. Amazon'un kurucusu Jeff Bezos da Washington Post'u satın aldı.


Peki yatırımcıları tekrar habere döndüren şey ne? Vox Media'nin CEO'su Jim Bankoff'a göre sektörde ciddi oranda bozulma yaşanmasına karşın kaliteli habere olan tüketici talebinin hiçbir zaman düşmedi.


Teknoloji şirketlerinin de tüketicilerin habere olan ilgisini fark etmesi sektörü canlandıran bir diğer faktör oldu. Bu şirketler fotoğraf paylaşımı ve müzik uygulamalarının yanı sıra haberin de kullanıcıları mobil uygulamalarda tuttuğunu görerek, yeni haber platformları geliştirdi. Bu yıl ilk kez haber tüketiminde mobil cihazların payı yüzde 50'yi geçti. 2012'de bu oran yalnızca yüzde 25'ti. Newsonomics analisti Ken Doctor da akıllı telefonlarında çoğu okuyucu için ana habere ulaşım aracı haline geldiğini belirtiyor.


Uzmanlara göre dijital stratejisi olan ve uluslararası düzeyde karşılık bulan medya şirketlerine yönelik ilgi artmaya devam edecek.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar