Ocak ayı cari işlemler açığı verisi takip edilecek

Küresel piyasalar, yeni haftada, başta ABD'de enflasyon olmak üzere veri akışına odaklanırken, bugün yurt içinde cari işlemler açığı verisi takip edilecek.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD'de geçen haftanın son işlem gününde açıklanan istihdam raporundaki veriler piyasalarda dalgalanmalara neden olurken, borsalar pozitif bir seyir izledi. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 1,77 ve S&P 500 endeksi yüzde 1,74 değer kazanırken, Nasdaq endeksi yüzde 1,79 artarak 7.561 puanla tüm zamanların en yüksek kapanış rekorunu kırdı.


Analistler, ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük tarifesi ile ilgili düzenlemelerde ülke ve şirket bazlı esnekliklerin olabileceğini söylemesi ve tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin çok üzerinde gelmesinin pay piyasalarında alımların güçlenmesini sağladığını kaydetti. Bu hafta ABD’de hafif yükselmesi beklenen enflasyonun yukarı yönlü sürpriz yapıp yapmayacağının izleneceğini ifade eden analistler, Trump'ın açıklamalarının da piyasaların yönü üzerinde etkili olmaya devam edeceğini söyledi. 


Avrupa tarafında, bu hafta Almanya'da Angela Merkel'in, Federal Meclis'te 14 Mart'ta yapılması öngörülen oturumda 4'üncü kez başbakan seçilmesi bekleniyor. Geçen hafta genel olarak pozitif bir seyir izleyen Avrupa borsalarında cuma günü karışık bir görünüm etkili oldu. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,07 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,30 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,39 yükseldi. ABD'de açıklanan istihdam raporunun ardından 1,23'ün altına inen avro/dolar paritesi, yeni haftanın açılışında 1,2320 seviyesinde dengelendi. 


Asya'da, bu hafta Çin'de açıklanacak sanayi üretimi verileri yatırımcıların odağında yer alırken, bugün artan küresel risk iştahı ile Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,46, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 değer kazandı. 


Yurt içinde, geçen hafta genelinde yatay bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, cuma günü önceki kapanışa göre yüzde 0,3 artarak haftayı 116.915 puandan tamamladı. ABD'de beklentileri aşan tarım dışı istihdam verisine karşın ortalama saatlik kazançlar verisinin tahminlerin altında kalmasının ardından gerileyen dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 3,81'in altında dengelendi.


Analistler, yurt içinde, bugün açıklanacak cari işlemler dengesi ve cuma günkü sanayi üretimi verilerinin yatırımcıların odağında olduğunu belirterek, yurt dışında ise Trump'ın açıklamaları ve ABD verilerinin izlenmesi gerektiğini kaydetti. Teknik açıdan dolar/TL'nin 3,80'in altında kapanış gerçekleştirmesi durumunda düşüş eğiliminin ivme kazanabileceğini ifade eden analistler, BIST 100 endeksinde 117.700 ve 119.400 seviyelerinin direnç, 116.000 puanın destek konumunda olduğunu bildirdi.



Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:


10.00 Türkiye, ocak ayı cari işlemler dengesi


21.00 ABD, şubat ayı bütçe dengesi

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar