. - 22 Ekim 2014

... Borsa ile ilgilenen çoğu yatırımcı “bıyıklı yabancı” tabirini duymuştur. Bu tabirin çıkışı 90’lı yıllara dayanır. O yıllarda yerli-yabancı arasındaki yabancı lehine olan stopaj farkının ve SPK’nın getirdiği işlem yasaklarının, bazı spekülatörleri yabancı şirketler ve fonlar üzerinden işlem yapmaya yönlendirdiği biliniyor. Menşei Neresi? Bu tarz işlemlerin gerçekleştirilmesi amacıyla kurulan fonlar bankacılık konusunda gizliliğe önem...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Borsa ile ilgilenen çoğu yatırımcı “bıyıklı yabancı” tabirini duymuştur. Bu tabirin çıkışı 90’lı yıllara dayanır. O yıllarda yerli-yabancı arasındaki yabancı lehine olan stopaj farkının ve SPK’nın getirdiği işlem yasaklarının, bazı spekülatörleri yabancı şirketler ve fonlar üzerinden işlem yapmaya yönlendirdiği biliniyor.


Menşei Neresi?


Bu tarz işlemlerin gerçekleştirilmesi amacıyla kurulan fonlar bankacılık konusunda gizliliğe önem verilen yerlerde konuşlandırılıyor. Offshore bankacılığın yaygın olduğu Panama, Cayman adaları ve yine çoğu varlık sahibi insanın gizlilik nedeniyle hesap sahibi olduğu İsviçre, bu fonların kuruluş adresi olarak karşımıza çıkıyor. Bu merkezlerde şirket kurmanın oldukça basit olması, mevduat kaynağının sorgulanmaması gibi nedenler finansal kara para aklama merkezi olarak bilinen bu bölgeyi hala cazip kılıyor.


Offshore fonlar manipülasyonlara zemin mi hazırladı?


Son yıllarda bazı hisselerde işlem yapan offshore fonların bir grup manipülatör güdümünde finansal operasyonlara zemin hazırladığı borsa çevrelerinde konuşulmaya devam ediyor. Bu fonlar üzerinden aslında gerçek olmayan talep ile birçok şirketin halka arzını gerçekleştiren manipülatörlerin, tahtayı satışa hazırladıktan sonra fonlar üzerindeki hisseleri küçük yatırımcıya satarak haksız kazanç elde ettikleri ve bu karı offshore bankacılık kurumlarında sakladıkları biliniyor. Bu şekilde piyasa dolandırıcılığıyla ülkeden çıkan para ve yatırımcı sayısının buna bağlı olarak azalmasının ülke ekonomisine de zararı olduğu düşünülüyor.


Büyük mağduriyet yaşatan bir örnek: Panama’da kurulan Korovin Investments S.A.


Korovin Investments S.A.’ın son zamanlarda borsamız üzerinde yaptığı manipülatif alım-satım işlemleriyle fonlar arasında ayrı bir yer edindiği borsa kulislerinde konuşuluyor.


Şirketin ismi Google’da aratıldığında şirketle ilgili olarak ACSEL ve KRSAN senetlerinde yapılan alım satım bildirimlerinden başka hiçbir şey bulunmuyor. İnternet sitesi bile bulunmayan bu Panamalı fonun Türkiye’de selüloz üretimi yapan bir firmanın büyük bir bölümünü alması yatırımcıların zihninde şüphe oluşturmaya yetecek cinsten.


Kulislerde paylaşılan bazı bilgilere göre Korovin Investments’ın Adanalı olarak bilinen ünlü manipülatörün “Keriz Silkeleme Operasyonu” kapsamında gözaltına alınmasından sonra, aynı olayı bir daha yaşamamak adına kurulduğu iddia ediliyor. Ayrıca Türk bankalarında hakkında “Müşterinin güvenlik veri tabanında el koyma kodu ile kaydı bulunmaktadır” uyarısı bulunan manipülatörün servetini yurtdışına transfer ettiği için de bu yolu kullandığı biliniyor.


Çoğu Adanalı aslında bıyık bırakmayı sever. Ama İstanbul’a geldikten sonra bıyığını kesenler de hala bıyıklıymış gibi bir tutum içinde borsada işlem yapmaktan vazgeçemez. Burada ima edilen malum Adanalı da “bıyıklı” yatırımcılar arasında en göze çarpan tehlikeli örneklerden biri. Son günlerde ACSEL tahtasında yeni operasyonlara zemin hazırlayan Adanalı'nın kimliğini gizlemek için Panamalı fonları kullandığı ve bu fonlarla yaptığı işlemlerle birçok hissenin yabancı takasında yer aldığı borsa çevrelerinde yankılanan iddialar arasında bulunuyor.


Uzmanlar hisse senedi takasında yabancı kurumlar göründüğü için hisselere yatırım yapılabileceği kanısının yanlış olabileceğini ve hisselerin temel verilerine göre değerleme yapılarak yatırım kararı verilmesinin daha doğru olacağını belirtiyor.

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar