OPEC'ten sonra, gözler Moody's ve İtalya'da

Halk Yatırım'ın yurt içi ve yurt dışı piyasaları değerlendirdiği günlük bültenini yayınladı. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararla alkollü içeceklerin asgari maktu vergi tutarında %10, tütün ürünlerinin maktu vergi tutarında ise %27,5 civarında artış olduğunu görüyoruz.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararla alkollü içeceklerin asgari maktu vergi tutarında %10, tütün ürünlerinin maktu vergi tutarında ise %27,5 civarında artış olduğunu görüyoruz. Söz konusu düzenlemenin Aralık ayı enflasyonuna etkisinin %0,3 civarında olabileceğini tahmin ediyoruz.

TCMB Finansal İstikrar Raporu’nda, bankaların güçlü likidite pozisyonlarına ve istikrarlı fonlama yapılarına dikkat çekilirken, vade uyumsuzluğuna bağlı olarak üstlenilen risklerin de makul düzeylerde olduğu belirtildi. Raporda, bankalara tahsis edilen depo limitleri ile bankaların TCMB’de bulundurdukları döviz ve altın varlıklarının sektörün kısa vadeli dış borçlarını fazlasıyla karşılayabileceği ifade edilirken, reel kesimin döviz cinsi kredilerinde de “takipteki alacak oranının” düşük seyrettiği bildirildi.

Ekim ayında dış ticaret açığı 4,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı döneminde kaydedilen 3,7 milyar dolara göre %13,5 artış yaşandı. Detaylara baktığımızda, ihracatta özellikle altın ihracatının katkısına bağlı belirgin bir yükseliş yaşandığını; ithalattaki artışın ise ağırlıklı olarak yatırım eğilimini yansıtan sermaye mallarından kaynaklandığı, ayrıca tüketim eğiliminde de artış olduğu görülüyor. 2016 sonu dış ticaret açığı tahminimiz 57 milyar dolar. 12 aylık cari açıktaki artışın ise Ekim ayında da devam edeceğini ve bu yılı 33,5 milyar dolar seviyesinde kapatacağını tahmin ediyoruz.

OPEC ülkeleri, toplam üretimi günlük 1,2 milyon varil kısarak 32,5 milyon varil/gün seviyesine indirme konusunda anlaştı. 2008’den beri ilk kez üretimi kısma yönünde alınan karar altı ay boyunca geçerli olacak. Mayıs 2017 tarihinde yapılacak toplantında konu yeniden değerlendirilecek ve uygun görülmesi halinde yeni kotalar altı ay daha uzatılabilecek. OPEC kararının ardından, OPEC dışındaki büyük petrol üreticilerinin üretimi kısma kararına ne derece iştirak edecekleri takip edilecek. Karar açıklandıktan sonra kısmi kâr satışları görülse de, bu sabah petrol fiyatlarının yeniden yükseldiğini ve iki günlük yükselişin %11’e yaklaştığını görüyoruz. Petrol fiyatlarında, yakın vadede yüksek volatilite ile beraber güçlü seyir sürebilir, ancak orta-uzun vadede zayıf talep koşullarının yeniden gevşeme getireceğini düşünüyoruz.

Küresel piyasalar, OPEC’e ek olarak İtalya’da Pazar günü gerçekleşecek anayasa referandumunu, yine İtalya’da bankalara yönelik artan endişeleri ve FED’in önümüzdeki dönemde izleyeceği politikaları takip edecek. Dün FED yöneticilerinden Dallas FED Başkanı Kaplan’ın, gelecek yıl FED’in öngörülenden daha fazla faiz artırımına gidebileceği yönünde yorumlarda bulunması dikkat çekti. Piyasaların şu anki öngörüleri 2017’de iki faiz artırımı etrafında yoğunlaşıyor. FED’in daha agresif bir sıkılaşma patikasında ilerlemesi gelişen ülke varlıklarında ek baskı yaratabilir.

Yurt içinde ise, küresel gelişmelere ek olarak Moody’s tarafından yarın açıklanması muhtemel Türkiye kredi notu değerlendirmesi takip edilecek. 23 Eylül’de Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden borçlanma notunu “yatırım yapılabilir ülke” statüsünün bir kademe altına düşüren ve not görünümünü “durağan” olarak belirleyen Moody’s’in yarın not görünümünü “negatife” çekme riskini sınırlı ancak takip edilmesi gereken bir risk parametresi olarak görüyoruz.

Küresel piyasalarda, ABD borsalarında dün zayıf bir seyir izlenirken bu sabah vadeli endeks kontratlarında yatay yönsüz bir görünüm dikkat çekiyor. Asya’da ise dün artan petrol fiyatlarının enerji şirketlerine getirdiği alımlar ve zayıf Japon Yeni’nin desteği görülüyor. Buna karşın, artan petrol fiyatlarının baskısı ve TL’de zayıflığın sürmesi nedeniyle, BIST 100 endeksinin güne yatay negatif açılış yapmasını bekliyoruz. Açılışın ardından 73.600-73.750 destek bandı, kırılması halinde ise 73.200 ve 72.400 destekleri takip edilebilir. Alım gelmesi durumunda ise 74.600 ve 75.100 seviyeleri direnç olacaktır. Ek olarak, dolar bazında BIST 100 endeksinde önemli destek seviyesi olan 22.600 aşağı kırıldıktan sonra 21.500 dolar seviyesine kadar geri çekilme gördük. Teknik açıdan USD bazlı endekste 19.000-20.000 dolar destek bandına kadar geri çekilme alanı görülüyor.

Dolar/TL’de, ABD tahvil faizlerinde bu sabah yeniden artış görülmesi ve içeride zayıf piyasa beklentimiz nedeniyle gevşeme alanını sınırlı görüyoruz. Kısa vadede 3,42 ve 3,40 seviyeleri destek; 3,44 ve ardından 3,46 – 3,48 bölgesi direnç olarak izlenebilir.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar