Özyeğin: Bu konuda yapılacak çok iş var

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özyeğin: Bu konuda (İş kazaları) yapılacak çok iş var önümüzde.Sadece kamu değil, özel sektör, kimin katkısı olacaksa hepimizin bu işe katkısı olması lazım.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Soma faciası ve Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında yaşananlara ilişkin, "Bu konuda (İş kazaları) yapılacak çok iş var önümüzde. Bunu sadece kamu değil özel sektör, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, iş adamları olarak kimin katkısı olacaksa hepimizin bu işe katkısı olması lazım" dedi.


Özyeğin, Bizz Consulting'in düzenlediği "Yeni Nesil Liderler" buluşmasında gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı.


Ermenek'teki maden ocağında su baskınında mahsur kalan işçiler nedeniyle çok üzgün olduğunu ifade eden Özyeğin, madencilikle ilgili hiçbir geçmişi olmayan insanların bu işe ilişkin yorum yapmasından yakındı.


Fiba Grup'un Soma faciasından 2 ay önce bölgedeki maden sahalarından birine ortak olduğunu dile getiren Özyeğin, "Biz Fiba Grubu olarak Soma kazasından 2 ay önce orada bir sahaya ortak olduk. Ve o gün bugün bu olaylar oldukça bu işin ne kadar inanılmaz bir sorumluluk getirdiğini ve nasıl çok farklı bir iş olduğunu yaşıyoruz, görüyoruz, düşünüyoruz. Aşağı yukarı 2 sene ön çalışmalar yaptık, Alman, Çek, Slovak uzmanlarla çalıştık, Türkiye'den çeşitli üniversitelerde hocalarla çalıştık" ifadelerini kullandı.


Fiba Holding'in madencilik konusunda sağlıklı bir düzlem oluşturmak istediğini anlatan Özyeğin, "Gittikçe şöyle düşünüyoruz, biz bu işi Fiba Grubu olarak örnek bir şekilde başlar ve yürütürsek bu belki de Türkiye'de yapabileceğimiz en büyük sosyal girişimcilik projesi olacak" dedi. 


İş kazalarının her yönüyle ele alınarak minimuma indirgenmesi gerektiğini belirten Özyeğin, bu konuda toplumun tüm kesimlerine sorumluluk düştüğünü söyledi. Özyeğin, şunları kaydetti:


"Dünyada kömür madenciliği konusundaki en yüksek standartları örnek alarak sektörümüzün daha güvenli olmasını sağlamak kamu ve özel sektör olarak ana hedefimiz olmalıdır. İş yapan bir girişimci olarak Türkiye'de insan kaynaklarına verilen kıymetin daha fazla olduğunu biliyorum. Onu biliyorum, genel olarak öyle... Ama bu konuda yapılacak çok iş var önümüzde. Bunu sadece kamu,özel sektör, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, iş adamları olarak kimin katkısı olacaksa hepimizin bu işe katkısı olması lazım." 


"Yerli kömürü uzun vadede kullanmak zorundayız" 


Türkiye'de yeterli enerji kaynağının bulunmadığını hatırlatan Özyeğin, uzun vadede yerli kömür kullanımının gerekliliğine dikkati çekti. İthal kömür kullanımının da cari açığı körükleyeceğini aktaran Özyeğin, şöyle konuştu:


"Türkiye'de hidroelektrik kapasitesi var. Bunun kapasitesi belli, 10-15 sene içinde bunun da sonuna geliyoruz kuraklıktan dolayı. Gaz kapasitesi diye bir şey yok. Çünkü Rusya, İran, Azerbaycan'dan istediğiniz kadar gaz alabilirsiniz ama bunun da cari açığa inanılmaz bir etkisi var. Türkiye rüzgar enerjisinde İskoçya'dan sonra Avrupa'da ikinci. Dolayısıyla rüzgarda  20.000 megavatlık bir kapasite var. Haziran sonu itibarıyla 3 bin 500'ünü kullanıyoruz. Güneşte sınırsız bir kapasite var. Ona yeni başladık. Jeotermalin bütün kapasitesi 1000 megavatın altında… Nükleer gelecek, santral 8 senede yapılıyor. Her biri 4.000 megavat oluyor… Bir yerde ithal kömür var. Hammadde maliyeti var. Yani aslında bunun da cari açığa etkisi var. Ama yerli kömürü de uzun vadede kullanmak zorundayız. Ülkenin böyle bir ekonomik gerçeği var."


Başarılı girişimcilik deneyimleri hazır bulunan etkinlikte girişimciliğe ilişkin deneyimlerini de paylaşan Özyeğin, Özyeğin Üniversitesi'nde girişimcilikle ilgili sürdürülen çalışmalardan örnekler verdi.  


"Biz iş adamları kendi toplumumuzu yeterince anlayamıyoruz"


Kurulduktan kısa süre sonra ABD'nin en büyük yoğurt firmalarından biri haline gelen Chobani'nin sahibi Hamdi Ulukaya ise Ermenek'teki kaza nedeniyle duygulu başladığı konuşmasında başarılı girişimciliğin toplumla barışık olmaktan geçtiğini aktardı.


Ulukaya, Türk girişimcilerinin köklerinden kopmaması gerektiğini belirterek, girişimciliğin sadece para kazanma ve başarı ekseninde ele alınmaması gerektiğini söyledi.Türk girişimcileri, toplumla barışık olarak onların ihtiyaçlarına cevap vermeye davet eden Ulukaya, "Benim dışarıdan bakınca gördüğüm kadarıyla, mizahçılarımız toplumu net olarak görebiliyor. Fotoğrafını çekebiliyor. Biz iş adamları kendi toplumumuzu yeterince anlayamıyoruz. İş hayatı toplumla, eski dostlarla olan bağları kopmamalı" diye konuştu.


Başarılı bir iş fikrine sahip girişimcilerin "problemli insan" görünümlü olduğunu aktaran Ulukaya, "Bir iş adamı, bir girişimci problemli bir adamdır. Sinemaya gidersin herkes film izlerken senin aklında bir sürü dert vardır. Gece yarıları bir anda uyanırsın. Bir sürü sorunun vardır. Herkes sana deli demek üzeredir. Ama birisi gelir sana bir dokunur, her şey değişir. Yoğurt derler, işin içine bir girersen işin en ince ayrıntısına kadar ustalaşırsın" örneğini verdi.


ABD Başkanı Barack Obama, kurulduktan kısa süre sonra ABD'nin en büyük yoğurt firmalarından biri haline gelen Chobani'nin sahibi Türk girişimci Hamdi Ulukaya'yı "Küresel Girişimcilik Büyükelçisi" ünvanıyla onurlandırmıştı.


Etkinliğe çeşitli firma yetkililerinin yanı sıra Mudo'nun kurucusu Mustafa Taviloğlu da katıldı. Tavioğlu, iş dünyasına ilişkin deneyimlerini paylaştı.








AA

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar