Panama belgelerinde Alman bankaları iddiası

Süddeutsche Zeitung'un haberinde, aralarında Deutsche Bank’ın da bulunduğu 28 Alman bankasının Panama hukuk firması Mossack Fonseca’nın hizmetinden faydalandığı öne sürüldü

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Panama belgelerini yayımlayan Alman Süddeutsche Zeitung (SZ) gazetesinin haberinde, aralarında Deutsche Bank’ın da bulunduğu 28 Alman bankasının Panama'daki hukuk firması Mossack Fonseca’nın hizmetlerinden faydalandığı öne sürüldü.


Bu bankaların bin 200'den fazla paravan şirket kurduğu aktarılan haberde, Deutsche Bank'ın tek başına 2007 yılına kadar 400'den fazla offshore şirket kurduğu ve 50’sinin hala aktif olduğu belirtildi. 


Söz konusu haberde, Deutsche Bank'ın yanı sıra Commerzbank, Dresdner Bank ve BayernLB bankalarının da şirketin hizmetlerinden faydalandığı ancak adı geçen bankaların son dönemde iş modellerini değiştirdiği yönünde açıklamalar yaptığı kaydedildi.


Almanya'dan Panama belgeleri açıklaması


Söz konusu belgelere ilişkin dün Alman Hükümetinden de açıklamalar yapılmıştı.


Almanya Maliye Bakanlığı Sözcüsü Martin Jaeger, Panama belgelerine ilişkin, şeffaflığın artırılması için vergi cennetleriyle ilgili daha fazla baskı umduğunu belirterek, güncel tartışmaların bu baskının artmasına katkıda bulunmasını beklediklerini söyledi.


Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise "vergi cennetleri" olarak adlandırılan ülkelere baskının daha fazla artması gerektiğini belirterek, "Bizim için şu açık ki; uluslararası toplumun Panama gibi ülkelere baskısı, şeffaflık alanı oluşturulması yönünde adım atmaları için yüksek şekilde devam etmeli." değerlendirmesinde bulundu.


Panama belgeleri


Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Mossack Fonseca'nın 40 yılı aşkın süredir tuttuğu 11,5 milyon belgeye ulaşmış, 80 farklı ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı. 


Alman Süddeutsche Zeitung ve İngiliz The Guardian gazeteleri gibi basın kuruluşları tarafından yayımlanan belgelerde, aralarında 12 devlet başkanı ve 143 politikacının da bulunduğu çok sayıda kişinin, offshore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğu iddia ediliyor.


Şimdiye kadarki en büyük belge sızıntısı kabul edilen olaya "Panama Papers (Panama belgeleri)" adı verildi.




AA

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar