Petrol fiyatlarında 4 aydır böylesi görülmedi

ABD'de ham petrol stokları son haftada 3,862 milyon azaldı, 2,655 milyon varil artması beklenen stokların sert düşüş göstermesinin ardından petrol fiyatları dün günü yükselişle tamamladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Brent petrol, zayıf stok verisinin ardından yükselişine bugün de devam ediyor ve fiyatlar bugün 68$ seviyesine çıkarak 16 Kasım sonrası en yüksek seviyeyi gördü. Ham petrol de 58,65$ ile 13 Kasım sonrası en yüksek seviyeyi gördü.


Petrol fiyatlarındaki artış zayıf enflasyonu olan ülkeler için olumlu bir gelişme olarak izlenirken Türkiye gibi yüksek enflasyonla mücadele eden ve ithalat maliyetleri yüksek olan ülkeler için negatif bir gelişme.

Hafta içinde petrol fiyatlarındaki artış ve USD/TRY kurunun 5,45 üzerine yükselmesi ile benzinin litre fiyatına 15 kuruş zam yapılmıştı. Küresel petrol fiyatlarındaki yükselişin sürmesi yurt içinde yeni zamlara neden olabilir.


Brent petrolde 70$ seviyesi OPEC tarafından denge seviyesi olarak görülüyor. Ekim ayında 4 yılın zirvesinden sert düşüşe geçen fiyatlar kısa süreli ayı piyasasına girdi. Ardından OPEC ve diğer üretici ülkelerin arz kesintisine gitmesi ile toparlanma yaşandı. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının küresel büyümeyi zorlaştıracağı kaygısı da fiyatlarda oldukça baskı yaratmıştı. İki ülke temsilcilerinin anlaşma yolunda müzakerelere devam etmesi ve son haftada ABD stoklarındaki azalma fiyatları destekliyor.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar