Petrol ve LPG Piyasası Fiyatlandırma Raporu

Türkiye’de benzin ve motorinin litre fiyatlarında haziranda bir önceki aya göre artış kaydedildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Haziran 2016 Petrol ve LPG Piyasası Fiyatlandırma Raporu'nu yayımladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Haziran 2016 Petrol ve LPG Piyasası Fiyatlandırma Raporu'nu yayımladı.


Buna göre, 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi mayısta ortalama 4,47 liradan satılırken, geçen ay bu rakam 2 kuruş artışla 4,49 liraya yükseldi. Mayısta 3,73 lira olan motorinin litresi de haziranda 9 kuruş artarak ortalama 3,82 lira oldu.


İstanbul Avrupa yakasında vergiler dahil 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi haziranda ortalama 4,49 liradan satıldı. Bunun 2,86 liralık kısmını vergiler oluşturdu. Dağıtıcı ve bayi marjı toplamı ise 46 kuruş olarak gerçekleşti.


Haziranda İstanbul Avrupa yakasında motorinin nihai litre satışı 3,82 lira olurken, dağıtıcı ve bayi marjı 50 kuruş olarak hesaplandı. Mayısta aynı bölgede motorinin nihai litre satış fiyatı 3,73 lira olurken, dağıtıcı ve bayi marjı değişmedi.


- Avrupanın 8 kuruş üzerinde


Raporda, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile Türkiye'deki 95 oktan kurşunsuz benzin ve motorinin vergisiz fiyatları da karşılaştırıldı.


Buna göre, Türkiye AB ortalama fiyatının, benzinde 8 kuruş ve motorinde ise 9 kuruş üzerinde kaldı.


Türkiye'de haziranda 95 oktan kurşunsuz benzinin vergisiz ortalama bayi pompa satış fiyatı 1,63 lira iken AB'de rakam ortalama 1,55 lira olarak hesaplandı. Aynı dönemde motorinin vergisiz ortalama bayi pompa satış litre fiyatı Türkiye'de 1,64 lira, AB'de ise ortalama 1,55 lira oldu.


- LPG'nin litresinde 1 kuruşluk artış


İstanbul Avrupa yakasında haziranda LPG'nin litresi 2,43 liradan satıldı. Dağıtıcı ve bayi marjı 62 kuruş oldu. Mayıs ayında LPG'nin litre fiyatı 2,42 lira, dağıtıcı ve bayi marjı ise 63 kuruştu.


Haziran ayında LPG fiyatının yüzde 51,8'lik kısmı vergilerden, yüzde 20,1'lik kısmı ürün fiyatından ve yüzde 28,1'lik kısmı toptancı, dağıtıcı ve bayi marjından oluştu.


AB ülkeleri ile Türkiye'deki LPG vergi oranları karşılaştırıldığında, AB'de en yüksek vergi yüzde 55,14 ile Litvanya'da uygulanırken, Türkiye'de bu oran yüzde 51,80 olarak gerçekleşti.



AA

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar