Petroldeki düşüş borsalar üzerinde baskı yarattı

Dün BIST 100 endeksinde güçlü ve hızlı bir açılışın ardından gün sonunda baskılı bir kapanış oluştu. Aslında bu dün küresel borsaların genelinde rastladığımız bir seyirdi. Petrol fiyatlarındaki düşüşün borsalar üzerinde baskı yaratması bu seyirleri tetikledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Sonuç olarak ABD S&P endeksi günü %0.67 kayıpla kapatırken, Nasdaq’da kayıplar %0.82 oldu. Petrol fiyatlarındaki seyir küresel piyasalar için önemli olacak. Dün petroldeki kayıpların %20 sınırını geçmesi nedeni ile Petrol’de ayı piyasasının başladığına yönelik haberler yoğunluktaydı. Petroldeki düşüş devam ederse küresel piyasaları olumsuz etkileyebilir. Bu durumda BIST endeksini de negatif etkilenecektir. Petrol önümüzdeki günlerin kritik konusu olmaya devam edecek. BIST endeksinde yukarı trend halen korunuyor. Ancak momentumda yavaşlama olduğu net biçimde görülüyor.  98250 seviyesinde endekste 22-günlük ortalama geçiyor ve bu seviye üzerinde kaldığı sürece sorun yok görünüyor. Petrolde yükselişlerin başlaması durumunda endekste de 100000 sınırı daha rahat geçilebilecektir. Bunun yanında MSCI A grubu yuan cinsi Çin hisselerini Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksine eklemeye karar verdi. Bu kararın Çin borsasına bir yılda olan fon akımlarını arttırması bekleniyor. Bilindiği gibi küresel yatırımcılar Çin piyasalarına sınırlı bir erişime sahip. Diğer ülkelerin ağırlığı  hakkında bir açıklama yapılmış değil. Bunun ne gibi etkileri yaratacağını izleyeceğiz. Gelişen ülke piyasalarına ilginin artmasını mı sağlayacak yoksa gelişen ülke piyasaları içerisinde Çin’e doğru fon akımlarının yoğunlaşmasına mı neden olacak, İkincisi BIST için negatif olur. 


BIST 100 Endeksi 

BIST 100 Endeksi 99080 seviyesinden geçen kanal çizgisini test ediyor. Endekste kanalın içerisinde kalma çabasının sürdüğünü görüyoruz. Teknik göstergeler momentumda bir azalma olduğunu gösteriyor. Endeks kanal içerisinde kalmakta zorlansa bile 98245 seviyesindeki 22-günlük ortalama seviyesi önemli bir destek. Bu seviyenin altına düşmedikçe yukarı trendin devam ettiğini düşüneceğiz. 100000 kritik direnç olmaya devam ediyor. 

Dirençler: 100000 / 102000 / 106000 (3 sent direnci) 

Destekler: 99080/ 98245 (22g hao) / 97000


BIST 30 Endeksi ve VIOP

BIST 30 endeksi yükselen kanalın içerisinde kalmakta zorlanıyor. BIST 100 gibi teknik göstergelerde momentumun zayıfladığı sinyallerini BIST30 endeksi içinde görüyoruz. BIST 30 endeksi için 120690 seviyesindeki 22-günlük ortalaması önemli destek olarak izlenmeli. Bu seviye üzerinde kaldığı sürece endekste yukarı iştahın sürdüğünü düşüneceğiz. 123000 seviyesi kritik direnç. 


Dirençler Bist-30:  121982 / 122000 / 123300 / 123300 (3.46 sent)  

Destekler Bist-30: 120690 (22g hao) / 119000 / 117000


Küresel Ekonomik Gelişmeler

Türkiye 

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli yapmış olduğu açıklamasında, Fitch’in Türkiye büyümesini revize ettiğini çünkü zaten notu düşürmelerinin de siyasi bir karar olduğunu ve ekonomiye operasyon yapıldığının altını çizdi. Fitch’in Temmuz ayındaki değerlendirmesinde, not artışı yapmak zorunda olduklarını vurguladı. 

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan açıklamalarında, Fitch, Türkiye için büyüme tahminini bir anda 2'ye katladı, %2.4’ten %4.7’ye yükseltti. Kuruluşun en yüksek revizeyi Türkiye için yaptığını ve Türkiye ekonomisinin şaşırtmaya devam edeceğini belirtti.



ABD

ABD hazine bakanı S. Mnuchin yapmış olduğu konuşmasında, Fed'in geniş bilançosundan kurtulmasının doğru olduğunu ve güçlü doların Trump yönetimine olan güveni belirttiğini bildirdi. Birleşik vergi planı üzerinde Senato ve Beyaz Saray ile yakın çalışmalar içerisinde olduklarını, %2'lik bir ekonomik büyümeyle tatmin olmayacaklarını da ifadelerinde yer verdi.  

ABD’de 1.çeyrek cari işlemler dengesi 116.8 milyar dolar olarak açıklandı. Bir önceki çeyreğin rakamı 112.4 milyar dolardan 114.0 milyar dolara revize edildi. 



Avrupa

İngiltere Merkez Bankası Başkanı M. Carney yapmış olduğu konuşmasında, Brexit’in ekonomiye etkisi konusunda hala endişeli olduğunu, faizleri yakın zamanda artırma konusunda acele etmeyeceklerini belirtti. Ekonomik zayıflık nedeniyle iç enflasyon baskılarının düşük kalmaya devam ettiğini ve maaş büyümesinin cansız olduğunu vurguladı. 



İngiltere Maliye Bakanı P.Hammond, devam eden Brexit müzakerelerine yönelik açıklamalarda bulundu. Hammond, Brexit sonrasında mali hizmetlerde yaşanacak ayrılmaların daha zayıf bir şekilde sonuçlanacağını belirtti. İngiliz hükümeti, İngiliz işletmelerinin şuanda ve gelecekteki durumlarını hayat standartlarını korumanın birinci önceliği olduğuna açıklamalarında yer verdi. Ayrıca İngiltere'nin eski dostları ile ivme kazanan gelişmekte olan ülkeler ile yeni ticari ve yatırım amaçları için işbirliği fırsatlarının araştırılacağına açıklamalarında vurgu yaptı. 



IFO Ekonomi Enstitüsü açıklamalarında, 2017 yılı için Almanya ekonomik büyüme tahminini %1,5'ten %1,8'e yükseltti. IFO, iç talebin canlı olması ve güçlü ihracat büyümesinin istihdam seviyesini tarihi yüksekliğe ittiğini de belirtti.



MSCI EM Endeksi


MSCI, 4 yıldır beklenen Çin kararını verdi, A grubu yuan cinsi Çin hisseleri endekslere eklenecek. MSCI A grubu Çin hisselerine projeksiyonlarından daha fazla ağırlık verdi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nde yüzde 0,5 pay alması beklenen hissselerin ağırlığı yüzde 0,73 olarak ilan edildi. Böylece Çin'in endeskteki ağırlığı yüzde 27,81'den yüzde 28,54'e çıktı. MSCI, 169 yerine 222 A grubu hisseyi endekse aldı. Değişiklik, iki aşamalı olarak Mayıs 2018'den başlayarak Ağustos 2018'de nihai halini alacak. Diğer ülke ağırlıklarına ilişkin detaylı bilgi önümüzdeki aylarda paylaşılacak. MSCI kararının Çin borsasına bir yılda 12 ila 14 milyar dolar arası fon akımı getirmesi bekleniyor


Şirket Haberleri


İŞ BANKASI / ISCTR - Banka 20 Haziran 2017 tarihi itibarıyla bir global yatırımcı telekonferansı düzenlenmesi için Citi, GSI, MUFG, SG CIB and Standard Chartered Bank’ı yetkilendirdiğini bildirdi. Banka ayrıca, söz konusu telekonferansı takiben piyasa şartlarına bağlı olarak yurt dışında yerleşik yatırımcılara satılmak üzere ABD Doları cinsinden sermaye benzeri (Basel III uyumlu) tahvil ihracı imkânlarını değerlendirileceğini açıkladı. 



GENTS GENEL METAL / GENTS – Şirket kar payını %8.22 oranında bedelsiz hisse olarak dağıtacağını bildirdi. Bedelsiz tarihi 21.06.2017 olarak açıklandı. 



DENGE YATIRIM HOLDİNG / DENGE – Şirket pay geri alım sürecinin 19 Haziran 2017 tarihinde sonlandığını bildirdi. Şirket bugüne kadar ortalama 2.87TL olmak üzere 870.000 adet pay alımı yaptığını duyurdu. 



KİLER GYO / KILER – Şirket İstanbul Bahçelievler’de 3696 metrekare arsa ile ilgili olarak satış vaadi ve kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzaladığını bildirdi. 



DİRİTEKS DİRİLİŞ TEKSTİL / DIRIT – Şirket sermayesini %100 bedelli arttırmak üzere SPK’ya başvurdu. 



VESTEL ELEKTRONİK / VESTL – Şirket %100 bağlı ortaklığı Vestel CIS Ltd.'nin fabrika ve üretim ekipmanlarının kullanımı ve değerlendirilmesi ile ilgili süreçte değişiklik olmadığını yeni bir gelişme olması durumunda kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi. 



ETİLER GIDA / ETILR - Şirket ticari alacaklar grubu içerisinde yer alan  1.300.000,- TL tutarındaki Nolina Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi'nden olan alacakla ilgili  olarak; toplam 1.000.000 TL tutarında tahsilat yapılmış olup, alacağın kalan 300.000 TL'lık kısmı tahsil edildiğini bildirdi. 



KERVANSARAY YATIRIM HOLDİNG / KERVN – Şirket, faaliyeti durdurulan iştiraki SİS Sayılgan Dokuma Boya İplik San.ve Tic.A.Ş.'nin aktifine kayıtlı tesis ve makinelerin bir kısmının 1.200.000 TL bedelle satışı gerçekleştiğini bildirdi. 



ULUSOY ELEKTRİK / ULUSE – Şirket, Arnavutluk Cumhuriyeti' nde yerleşik GSA shpk firması ile arasında KDV hariç toplamda 1.860.727 USD tutarında orta gerilim hücre alımı sözleşmesi imzalandığını duyurdu.



TÜRK TRAKTÖR / TTRAK – Şirket, Ankara Fabrikası modernizasyon çalışmaları kapsamında önümüzdeki 3 yıllık dönemde yapılması öngörülen toplam 90.950.000 TL tutarındaki yatırım, T.C. Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü onayı ile Yatırım Teşvik Belgesine bağlandığını bildirdi.



İŞ GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI / ISGSY – Şirket, Ortopro Tıbbi Aletler Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin iştirak edilen 17.500.000 TL tutarındaki bedelli sermaye artırımına 15 Haziran 2017  tarihinde şirketin payı olan 14.636.365 TL nin 7.136.365 TL tutarındaki kısmı ödenmiştir. Şirket'in diğer ortakları tarafından kullanılmayan rüçhan haklarının şirketçe kullanılması çerçevesinde Ortopro Tıbbi’ye ilave olarak 2.863.635 TL ödeme yapılmış olup Ortopro Tıbbi’deki pay oranı tescil işlemlerinin tamamlanmasının ardından %90,63 seviyesine yükseleceğini bildirdi. 



AFYON ÇİMENTO / AFYON – Şirket, Halımoru Köyü AFYONKARAHİSAR adresinde yapılan yeni fabrikasının faaliyete geçmesinden dolayı, Güvenevler Mahallesi Fatih Caddesi N 22 AFYONKARAHİSAR adresinde bulunan eski çimento fabrikasının faaliyetine son verildiğini duyurdu.



BİZİM TOPTAN / BIZIM -  Şirket 200.000.000.- TL olan kayıtlı sermaye tavanı içerisinde; çıkarılmış sermayesinin 40.000.000.- TL'ndan, 20.000.000.- TL tutarında %50 oranında artırılarak 60.000.000 TL'ye çıkarılmasına karar verdiğini bildirdi.



DENİZLİ CAM / DENCM – 7.7.2017 uygulanmak üzere grev kararı alındı. 



Sektör Haberleri

Beyaz Eşya Sektörü - Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, mayısta iç satışlar yüzde 17 artışla 749,514 adet, ihracat da yüzde 10 büyümeyle 1.73 milyon adet olarak gerçekleşti.




İntegral Yatırım Menkul Değerler  /BIST Günlük Bülteni





Yasal
Uyarı Notu:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve
tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı
hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri
dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler
ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri
tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere
dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar
doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar