Piyasa beklentisi ve BİST 100 teknik analizi - 23 Ekim 2015

İntegral Menkul Değerler tarafından hazırlanan 23 Ekim 2015 tarihli teknik analiz raporu yayınlandı. Seçimlere son 9 gün kala endeks-kur-faiz-CDS dörtlüsünde yaşanan gelişmeler iç piyasada portföy girişlerini doğruluyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Seçimlere son 9 gün kala endeks-kur-faiz-CDS dörtlüsünde yaşanan gelişmeler iç piyasada portföy girişlerini doğruluyor. TCMB’nin yayınladığı haftalık menkul kıymet istatistiklerinde de hisse senedi ve özel sektör tahvillerine yabancı girişleri olduğunu görüyoruz. Dün ABD ve AB endekslerinde yaşanan yükseliş hacimle beraber geldi. Bu sabah Asya piyasalarında da benzer yükselişler görüyoruz. Endeks tekrardan 80000 seviyesi üzerinde kapanış gerçekleştirirken, seans esnasında yaşanan geri çekilmelerin sınırlı kalması olumlu bir görünüm sergiliyor. Fakat endekste devamının gelmesi için 81800 direncinin üzerine yerleşmesi gerekmektedir. USDTRY kuru 2.87 seviyesinde bulunan çok önemli bir desteğinin altına geriledi. Tahvil faizlerini ele aldığımızda ise dün valörlü işlemlerde 2 yıllık gösterge %10,13 seviyesine gerilemesi Endeks üzerindeki baskıyı gevşetti diyebiliriz. Bu sabah pozitif açılış beklediğimiz endekste 80800 seviyelerine doğru ataklar görebiliriz. 


BİST 100 Endeksi Teknik Analizi


BIST 100 endeksi 80000 direnci üzerine yerleşme mücadelesini sürdürüyor. Geri çekilmelerin sınırlı olması piyasanın güçlü olduğunu göstermesi açısından önemli. Geri çekilmelerde 79000 seviyesini ara destek olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Satışların derinleşmesi durumunda ise 77600 desteği oldukça kritik bir destek seviyesi. Teknik olarak bu seviyeye kadar oluşabilecek geri çekilmeleri teknik düzeltme olarak algılamaya devam edeceğiz. Büyük resimde teknik olarak olumlu görünüm 77600 seviyesi üzerinde seyirler korunduğu sürece devam ediyor. 80000 seviyesinin üzerinde kalıcı kapanışlar oluşması durumunda 81800 seviyesine doğru ataklar görülebilir. 



Destekler: 79000-77600 - 76300



Dirençler: 80000-81800 (50 hafta ort) 


BIST 30 Endeksi Teknik Analizi ve VİOP Strateji


BIST 30 endeksi 98300 direnci üzerine yerleşme çabasını koruyor. Geri çekilmelerin oldukça sınırlı gerçekleşmesi piyasadaki iştah açısından olumlu. Sert geri çekilmelerde 96500 seviyesi destek olarak izlenebilir. Büyük resimde ise 95000 kritik bir destek olurken, endekste 95000 seviyesine kadar bile oluşacak geri çekilmeler  düzeltme olarak algılanabilir. Ancak genel görünüm olumlu. Bu bakış açısında, VIOP endeks kontratında mevcut uzun pozisyonlar için 96500 endeks seviyesi stop loss alınabilir ve kısa pozisyonlar için ise 98300 endeks seviyesi stop loss olarak izlenebilir. 



Destekler: 96500 (22 haftalık ort)- 95700 - 95000



Dirençler: 98300-100500 (50 haftalık ort) 


Küresel Ekonomik Gelişmeler 

Türkiye


Türkiye’de Ekim ayına ilişkin tüketici güveni endeksi bir önceki aya göre %7,3 oranında artarak 62,78 seviyesine yükseldi. Hanenin maddi durum beklentisi %5,5 artarken, Genel ekonomik durum beklentisinde %12,3’lük artış gerçekleşti. 



Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Türkiye’de bankacılık sektörüne ilişkin risklerin arttığını belirtti. Türkiye’nin bir taraftan küresel finansal piyasalardaki gelişmelerden zarar gördüğü belirtilirken, bir taraftan da güçlü kamu finansmanının sürdüğünün altı çizildi. 



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rezervleri geçtiğimiz hafta 149 milyon Dolar azalarak 117,47 milyar Dolar seviyesine düşüş gösterdi. TCMB’nin brüt döviz rezervi ise 99,5 milyar Dolar seviyesine gerileyerek son 3 yılın en düşüğünde gerçekleşti. 



ABD


ABD’de 17 Ekim ile biten haftada işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin altında 259 bin olarak gerçekleşti. Bir önceki haftaya ilişkin devam eden işsizlik başvuruları ise 2 milyon 170 bin kişi olarak gerçekleşti ve devam eden başvurular bir önceki haftaya göre yükseldi. 



ABD’de Ağustos ayında konut fiyatları endeksi aylık bazda fiyatların %0,3 yükseldiğine işaret etti. Gerçekleşen artış beklentilerin altında kalırken, bir önceki aya ilişkin veri de negatif yönde revize edildi. 

ABD’de öncü göstergeler endeksi Eylül ayında %0,2 oranında düşüş gösterdi. Piyasa beklentileri değişiklik olmayacağına yönelik oluşurken, Ağustos ayında öncü gösterge endeksi %0,1 artmıştı. 



Avrupa


Avrupa Merkez Bankası, faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmedi ve politika faizini %0,5 düzeyinde sabit tutmaya devam etti. Toplantı sonrasında açıklama yapan ECB başkanı Mario Draghi, gerekli görüldüğü takdirde devam eden genişleyici para politikasını sürdürebileceklerini belirtti. Draghi ayrıca enflasyonun kısa vadede düşük devam edebileceğinin de altını çizdi. 



İngiltere’de Eylül ayında perakende sektöründeki satışlar beklentilerin üzerinde %1,7 artarken, akaryakıt satışlarını hariç tutan çekirdek veri ise %1,9’luk artış gösterdi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise perakende sektöründeki satışlar %5,9 oranında yükselmiş oldu. 



İspanya’da 3. çeyrekte işsizlik oranı %21,18 olarak açıklandı ve geçen döneme göre işsizliğin azaldığına işaret etti. 



Euro Bölgesinde Ekim ayında tüketici güveni beklentilerin üzerinde bir negatif görünüme işaret etti ve -7,7 olarak açıklandı. Eylül ayında tüketici güven endeksi -7,1 düzeyindeydi. 



Petrol


ABD Enerji Bakanlığı verilerine göre 16 Ekim ile biten haftada ham petrol stokları 8,02 milyon varil artış gösterdi. Aynı dönemde üretimde bir değişiklik olmazken günlük üretim 9 milyon 96 bin varil düzeyinde sabit kaldı. ABD’nin petrol ithalatı ise günlük 156 bin varillik artışla 7,5 milyon varil düzeyinde gerçekleşti.



Çin


İngiltere ve Çin arasında imzalanan anlaşma ile Çin, Yuan cinsinden tahvil ihracı gerçekleştireceği belirtildi. Tahvil ihracı 2016’ya kadar vadeli olacak ve %3,1 faiz ile yaklaşık 5 milyar Yuan olacağı vurgulandı.


Şirket Haberleri


Bugün bilanço açıklaması beklenen şirketler; EGGUB,METRO, OTKAR, TTRAK, BFREN, TSKB,

YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş. / YKBNK – Banka, MTN programı kapsamında yurtdışında ihraç edilen 12.400.000 USD tutarındaki borçlanma aracının 22.10.2015 tarihi itibariyle vadesi gelmiş olup, itfa işlemi gerçekleştirildiğini bildirdi.



KUYUMCUKENT GAYRİMENKUL YATIRIMLARI A.Ş. / KUYAS –

Şirket, sermaye artırımı hak kullanım tarihini 23.10.2015 olarak bildirdi.



ULUSOY UN SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / ULUUN –

Şirket, Birleşmiş Milletler World Food Programme (WFP) tarafından 14.10.2015 tarihinde açılan Buğday Unu ihalesine vermiş olduğumuz teklif kapsamında firma uhdesinde kalan miktar 15.11.2015 tarihine kadar Suriye'ye teslim edileceğini bildirdi.



BALATACILAR BALATACILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / BALAT -

%60 oranında yapılacak sermaye artırımı için 10.080.000,00 TL olan ödenmiş sermayesini, tamamı nakden karşılanmak suretiyle 16.128.000,00 TL'ye çıkarılması nedeniyle ihraç edilecek 6.048.000,00 TL nominal değerli paylar SPK tarafından onaylandı. Şirket bedelli artırımı 26 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirecek. 



AKİŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. / AKSGY -

SAF Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş hisselerinin satın alımının finansmanı için 62.140.000 USD tutarında ipotek tesis edilmiştir.



TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş. / TTRAK -

Türk Traktörün yaptığı olağanüstü Genel Kurul toplantı sonucunda 30.10.2015 tarihinde pay başına net 1,592680 TL nakit temetti ödenmesine karar verildi.



HALK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. / HLGYO [VKGYO] -

Halk GYO-Vakıf GYO Adi Ortaklığı tarafından gerçekleştirilecek "Sancaktepe Konut Projesi" için yapılan ihale sonucunda Haldız İnşaat ile 22 Ekim 2015 tarihinde ana yüklenici sözleşmesi imzalanmıştır.



ARMADA BİLGİSAYAR / ARMDA -

Şirket, HP Partner Kick Off toplantısında, "Yılın Ağ Çözümleri En Yüksek Ciro Yapan Dağıtıcısı" ve " Yılın En Yaygın Kanal Ağına Sahip Network Dağıtıcısı" ödüllerini almıştır.



TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş. / TOASO –

Şirket, 23 Temmuz 2015 tarihli özel durum açıklamasında yatırım projelerinin finansmanına yönelik çalışmalar çerçevesinde Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile yatırım kredisi sağlanması amacıyla görüşmeler yapıldığını belirtmişti. Yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlandığını ve yeni  Hatchback ve Station Wagon model araçların yatırım harcamalarında kullanılmak üzere 22.10.2015 tarihinde 200 milyon Euro'ya kadar finansman sağlanmasına ilişkin kredi sözleşmesini imzaladığını ve bu tutarın 100 Milyon Euro'ya kadar kısmı EBRD tarafından, bakiye ise sendikasyona katılan HSBC Bank Plc ve Bank of America  Merrill Lynch'in eşit miktarlarda katılımıyla finanse edileceğini bildirdi. Eylül 2016'ya kadar toplam tutarın tamamının iki taksitle kullanılması planlanan kredinin ilk anapara geri ödemesi Aralık 2016 yılında yapılacağını ve vadesi Aralık 2022 tarihinde dolacak olan altı ayda bir anapara ve faiz ödemeli kredinin tahmini kullanım takvimi ve ortalama vade dikkate alındığını, yıllık toplam maliyet 6 aylık Euribor + %2,3 olarak hesaplandığını duyurdu. 



SABANCI HOLDİNG A.Ş/ SAHOL –

Dünya gazetesinde çıkan habere göre, Sabancı Holding ve Alman E.ON’un %50-50 ortaklığı olan Enerjisa’nın halka arzının en erken 2017 yılının üçüncü çeyreği için planlandığı ve halka arza kadar olan borçlarının FAVÖK’e oranının mevcut 6-7 seviyesinden 4’ün altına çekilmesinin hedeflendiği belirtildi. (www.dunya.com)


Aksi belirtilmedikçe tüm haberler için Kaynak: KAP


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar