Piyasa beklentisi ve BİST 100 teknik analizi - 11 Kasım 2015

İntegral Menkul Değerler tarafından hazırlanan 11 Kasım 2015 tarihli teknik analiz raporu yayınlandı. Borsa İstanbul endeksinde dün satıcılı bir gün geçirdik.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Borsa İstanbul endeksinde dün satıcılı bir gün geçirdik. Bunda hem önceki günden başlayan satış eğiliminin devam etmesinin etkisi olduğu gibi, hem başkanlık tartışmalarının yeniden gündemde olacağına yönelik belirsizliklerinde etkisi olduğu söylenebilir. Bu konuda siyasi kanattan gelecek mesajlar piyasaların beklentilerini karşılarsa endeksteki baskı yerini alımlara bırakabilir. Piyasalar siyasetçilerden hükümetin bir an önce kurulmasını ve ekonomi yönetiminin belirlenerek reformlar konusunda somut adımlar atmasını bekliyor. Eğer bu konuda doğru mesajlar verilirse endekste yeniden güçlenmeler görebiliriz. Ancak orta vadede halen teknik göstergelerin güçlü olduğunu ve yaşanan düşüşün geri çekilme sınırları içerisinde kaldığını belirtmeliyiz. Bugün ABD Dolar endeksin geri çekilme ve buna paralel olarak ABD dolarında zayıflama görülüyor. İçeride USDTRY kuru 2.9064 seviyesine gerilerken, EURUSD paritesinin yenide 1.0750 seviyelerine rebound yaptığını izliyoruz. ABD piyasalarının dünkü yatay kapanışının ardından future endekslerinde yatay seyrini koruduğu görülüyor. Bugün ABD piyasalarında bankalar kapalı olurken, Wall Street’te işlemler olacak. BIST endeksinin dünkü düşüşün ardından pozitif bir açılış yapması beklenebilir. 81000 seviyesi destek olurken, 82700 seviyesini direnç olarak takip ediyoruz. Bugün içeride cari açık verilerini takip edeceğiz. 


BİST 100 Endeksi Teknik Analizi


BIST 100 endeksinde 81000 seviyesi üzerinde satışların karşılanması durumunda tepkiler görebiliriz. Günlük vadede 81700 ilk direnç seviyesi olurken bu seviyenin geçilmesi durumunda 82800 seviyesi hedef olabilir. Endekste yeni trend başlaması için alım için endeksin 84500 direncini aşmasını beklemek doğru olabilir. Stop loss olarak 81000 endeks referans alınabilir. 



Destekler: 81000 – 79500 (boşluk seviyesi) – 77700 



Dirençler: 81700-82800 – 83600 



BIST 30 Endeksi Teknik Analizi ve VİOP Strateji


BIST 30 endeksinde 99700 seviyesinden tepkilerin gelmesi durumunda 100700 seviyesini gün içi vadede direnç olarak izleyeceğiz. Ancak teknik olarak önemli olan Endeksin 99700 seviyesi üzerinde tutunup tutunamayacağı olacak. Buna göre, VIOP endeks kontratında 100700 endeks seviyesi kısa pozisyonlar için stop loss alınabilir. Aynı şekilde 99700 endeks seviyesi ise mevcut uzun pozisyonlar için stop loss olarak izlenebilir. 



Destekler: 99700 – 98365 (boşluk seviyesi) – 96000 



Dirençler: 100700 – 102300 – 103500 


Küresel Ekonomik Gelişmeler 


Türkiye


Başbakan Ahmet Davutoğlu, yaptığı açıklamada orta ve uzun vadede yapısal reform sürecini başlatacaklarını belirtti. Davutoğlu ayrıca siyasi ve ekonomik reformların ilk aşamasının 6 ay içerisinde tamamlanacağına da değindi. 



S&P Türkiye Analisti Aarti Sakhuja Türkiye için not artırımındansa not indiriminin daha olası olduğunu söyledi. Sakhuja, Türkiye'nin gelişen ülkeler arasında Fed'in faiz artışına karşı en kırılgan ülke olduğunu belirtti. Türkiye'de bakanların atanması, yeni hükümetin politikaları ve reform sürecinin nasıl olacağına odaklanılacağını söyleyen Sakhuja, özerk kurumların bağımsızlığının kredi notu için önemli olduğunun altını çizdi. S&P olarak reformların hızlanmasına odaklanacaklarını vurgulayan Sakhuja, bu dönemin kuruluş için bekle-gör dönemi olduğunu söyledi.



ABD


ABD'de Ekim ayında küçük işletme iyimserlik endeksi 96,1 olarak açıklandı ve önceki aya göre değişim göstermedi. Endeks içerisinde istihdam artış endeksi düşerken, kazanç trendlerinde düşüş dikkat çekiyor. 

ABD'de Ekim ayında ithalat fiyatları endeksi beklentilerin üzerinde %0,5 düzeyinde düşüş gösterirken, yıllık bazda ithal ürün fiyatlarındaki düşüş %10,5 olarak açıklandı. 


ABD'de toptan eşya işletmeleri stokları Eylül ayında beklentilerin üzerinde %0,5 oranında artış gösterdi. Ağustos ayına ilişkin açıklanan veri ise %0,1'lik artıştan %0,3'lük artışa revize edildi. 



Avrupa


Fransa'da Eylül ayında sanayi üretimi aylık bazda düşüş beklentilerine karşın %0,1 oranında artış gösterdi. Geçen yılın aynı dönemine göre sanayi üretimindeki artış %1,8 düzeyine yükselirken, imalat sektörü üretimi ise aylık bazda değişim göstermedi.



İtalya'da Eylül ayında sanayi üretimi beklentilerin altında %0,2 artış gösterdi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise sanayi üretimi artışı %1'den %1,7'ye yükseldi.  



Çin


Çin Merkez Bankası'ndan (PBOC) yapılan açıklamada makro ekonomik göstergeleri geliştirmeye devam edeceklerini belirtti. PBOC'den yapılan açıklamada ayrıca kur yönetiminin yeniden değerlendirmesini daha fazla teşvik edeceklerini vurgulandı. 



Çin'de sanayi üretimi Ekim ayında yıllık bazda yüzde 5.6 ile beklenenden yavaş büyüdü. Bu rakamla beraber sanayi üretimi krizden beri en yavaş artışını yaptı. Perakende satışlar ise hız kazanarak yıllık bazda %11 arttı.



Petrol



Amerikan Petrol Enstitüsünün tahminlerine göre ABD'de ham petrol stokları bir önceki hafta beklentilerin üzerinde 6,3 milyon varil yükseliş gösterdi. Enerji Bakanlığı verisi ise Perşembe günü açıklanacak.

ABD Enerji Bakanlığının Kasım ayı Kısa Vadeli Enerji Görünüm raporunda ABD'nin 2015 yılı ortalama petrol üretim beklentileri 9,3 milyon varil düzeyinde açıklandı. Bakanlığın 2016 yılı beklentileri ise 8,8 milyon varil düzeyinde yer alıyor.


Şirket Haberleri


ZORLU ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. / ZOREN -

Şirket, Van'ın Edremit ilçesinde bulunan ve toplam bedeli 750 bin TL olan arsasını peşin olarak sattığını bildirdi. Söz konusu duran varlık şirketin toplam duran varlıkları içerisinde %16,9'luk paya sahip.



İDAŞ İSTANBUL DÖŞEME SANAYİİ A.Ş. / IDAS -

Şirket, 2015 yılı 3Ç döneminde 2,2 milyon TL zarar (20143Ç: 2milyonTL) gerçekleştiğini açıkladı. 20159A dönemde ise şirket zararı 4,9 milyon TL (20149A:5,6 milyon TL) düzeyinde gerçekleştiği bildirildi. 



ENKA İNŞAAT / ENKAI –

Şirket bugün %7 temettü dağıtıyor. Açılış için temel alınacak ağırlıklı ortalama fiyatı 5.09 TL olarak açıklandı. 



Aksi belirtilmedikçe tüm haberler için Kaynak KAP

                                                                                                                                                                                                Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar