Piyasa beklentisi ve BİST 100 teknik analizi - 20 Kasım 2015

İntegral Menkul Değerler tarafından hazırlanan 20 Kasım 2015 tarihli teknik analiz raporu yayınlandı. BIST endeksi baskılı seyrini dünde sürdürdü ve 81000 seviyesinin altındaki seyrini korudu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

BIST endeksi baskılı seyrini dünde sürdürdü ve 81000 seviyesinin altındaki seyrini korudu. TL’de güçlenme olmasına karşın, gösterge faizde herhangi bir gerileme oluşmuyor ve bu durum Endeksin zayıf kalmasına neden oluyor. BIST endeksi hafif baskılı seyirler sürdürüyor olsa da teknik olarak halen göstergelerin güçlü konumunu koruduğunu belirtmekte fayda var. Piyasalar içeride yeni oluşacak hükümetin ekonomi vitrininde yer alacak isimleri bekliyor. Piyasaların bugüne kadar güvenini kazanmış isimlerden Ali Babacan’ın netlik kazanmamış olması faizlerde katı seyre ve endekste baskılı seyirlere neden olmakta. Bugün yada bu hafta sonunda yeni kabinenin oluşması beklentiler arasında. İçerideki bu belirsizlik Endeksin global piyasalardaki ılımlı havadan negatif ayrışmasına neden olmuş durumda. Aynı şekilde MSCI EM endeksinde de son bir iki gündür güçlü olmasa da olumlu seyirler izleniyor ancak BIST endeksi yine negatif ayrışıyor. En azından lehimize çeviremiyor olsak da, global piyasalardan bir negatif gelmiyor oluşu avantaj. Bugün yine dikkatler Ankaradan gelecek haberlerde olurken, gün içinde gelecek TCMB Beklenti anketi ve güven endeksi içeride izleyeceğimiz veriler olacak. Dışarıda ise akşamüstü saatlerde yine Fed üyeleri Bullard ve Dudley’in konuşmaları izlenecek. Endekste yukarı eğimli yatay bir açılış beklenebilir ancak güçlenmesi için 81000 seviyesinin üzerinde kapanış sağlaması gerekli.


BİST 100 Endeksi Teknik Analizi


BIST 100 endeksinde 81000 desteğinin altında seyirler devam ediyor. 81000 seviyesinin üzerine yükselişlerde başarısızlıklar devam ederse aşağı yönlü baskı önümüzdeki günlerde devam edebilir. Bu durumda 79500 seviyesinde oluşan boşluk seviyesi önemli bir destek olabilir. Bu seviye aynı zamanda kısa vadeli trend çizgisinin geçtiği yer olması bakımından da anlamlı. 79500 seviyesinin altına geri çekilmelerde ise Endeksteki satış baskısının 77700 seviyesine doğru hızlanması beklenebilir. Teknik olarak pozisyon alımı için, 79500 seviyesinde satışların karşılanmasını beklemek sağlıklı olacaktır. Daha temkinli olmak isteyen yatırımcılar 81000 seviyesinin üzerine endeksin yükselmesini ve yerleşmesini bekleyebilir. 



Destekler: 79500 (boşluk seviyesi)-77700- 76300



Dirençler: 81000-82800-83600


BIST 30 Endeksi Teknik Analizi ve VİOP Strateji


BIST 30 endeksinde 99700 desteğinin altındaki seyirler devam ediyor. Endekste ilerleyen günlerde 99700 seviyesi üzerine tekrar yükselişler oluşmakta başarısız kalırsa baskı devam edebilir. Bu durumda 98365 seviyesinde oluşan boşluk noktası önemli bir destek olabilir.  Bu seviyenin altına sarkmalarda 96600 seviyesinden geçen kısa vadeli trend desteği takip edilecek. Teknik olarak endekste satışların 98365 seviyesi üzerinde karşılanıp karşılanmaması önemli olacak görünüyor. Ancak güçlenmenin oluşması için endeksin 99700 direncini geçmesi gerekli. Buna göre, VIOP endeks kontratında mevcut uzun pozisyonlarda 98365 endeks seviyesi stop loss alınarak korunmaya devam edilebilir. Yeni uzun pozisyon açmak için ise endeksin 99700 seviyesini geçmesi beklenmeli. Mevcut kısa pozisyonlar için ise 99700 endeks seviyesi stop loss alınmalıdır. Yeni kısa pozisyon için ise 98365 seviyesinin altına gerilemesi beklenebilir. 



Destekler: 98365 (boşluk seviyesi)-96600-95700



Dirençler: 99700-101300-102300


Küresel Ekonomik Gelişmeler 


ABD


ABD’de 14 Kasım ile biten haftada işsizlik başvuruları beklentilerin üzerinde 271 bin olarak açıklandı. Bir önceki haftadan devam eden işsizlik başvuruları ise beklentilerin ve önceki haftanın da üzerinde 2 milyon 175 bin olarak gerçekleşti. 



Clevelend Fed Başkanı Mester, yaptığı açıklamada tam istihdama ulaşıldığını ya da yakınlarında olduklarını belirtti. Enflasyonun %2’ye döneceğine güvenmenin mantıklı olduğunun altını çizen Mester, faiz oranlarının izleyeceği yolun, ilk artıştan daha önemli olduğuna değindi. 



ABD’de Ekim ayına ilişkin öncü göstergeler endeksi beklentilerin üzerinde %0,6 artış gösterdi. Endeks, bir önceki ay %0,2 oranında düşüş göstermişti. 



Avrupa


Euro Bölgesinde Eylül ayında cari işlemler dengesi 13,1 milyar Euro olarak gerçekleşti. Açıklanan veri beklentiler altında kalırken, Ağustos ayı verisi ise yukarı yönlü revize edildi ve 14,6 milyar Euro olarak açıklandı. 



ECB Yönetim Kurulu Üyesi Preat yaptığı açıklamada yatırımların halen durgun olduğunu ve ekonomideki toparlanmada lokomotif etkenin özel tüketim olduğunu vurguladı. Preat ayrıca ekonominin zayıf olması durumunda enflasyonun sürekli olarak düşüşe geçtiğine dikkat çekti. 


İngiltere’de Ekim ayında perakende sektörü satışları beklentilerin üzerinde %0,9 azaldı. Eylül ayına ilişkin veri de aşağı yönlü revize edilirken yıllık bazda perakende sektörü satışlarındaki artış %5,7’den %3,0’e düşmüş oldu. 



22 Ekim’de yapılan ECB toplantı tutanakları yayımlandı. Yayımlanan tutanaklarda ECB üyelerinin deflasyon risklerinin azaldığını gördükleri ifade ediliyor. Tutanaklarda üyeler Aralık ayındaki toplantıda politik uyumunun derecesinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtmekteler. 



Gelişen Ülkeler 


Güney Afrika Merkez Bankası politika faizini +25 baz puan artırarak 6% seviyesinden 6.25% seviyesine yükseltti.


Aksi belirtilmedikçe tüm haberler için Kaynak: KAP

                                                                                                                                                                                              Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar