Piyasa beklentisi ve BİST 100 teknik analizi - 24 Kasım 2015

İntegral Menkul Değerler tarafından hazırlanan 24 Kasım 2015 tarihli teknik analiz raporu yayınlandı. BIST 100 endeksi dün başta mali sektör hisseleri olmak üzere 80000 seviyesinin altına geriledi ve 79500 seviyesine yaklaşmaya başladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

BIST 100 endeksi dün başta mali sektör hisseleri olmak üzere 80000 seviyesinin altına geriledi ve 79500 seviyesine yaklaşmaya başladı. Bu seviyenin seçin sonrasında oluşan boşluk seviyesi olması bakımından psikolojik bir etkisi olabilir. Ancak endekste 79500 seviyesinin altına satışlar devam etmesi durumunda, artık endeksin düzeltme sınırları dışına çıktığını ve satışların daha aşağı seviyelere devam edebileceğini düşüneceğiz. İçeride hükümetin kurulmasının gecikiyor olması piyasalarda stress yaratmakta. Dün gerçekleşmesi beklenen Davutoğlu-Erdoğan görüşmesinin bugüne kalmış olması piyasalardaki belirsizliği artırmış görünüyor. Ancak piyasalar bir an önce hükümet ile ilgili açıklama bekliyor ve duymak istiyor. Bu konu ile ilgili bugünde net bir açıklama gelmez ise piyasalardaki satış baskısı artarak devam edebilir. Veri akışına bakıldığında bugün içeride TCMB’nin faizlerde değişikliğe gitmemesi ve mevcut sıkılaştırma uygulamalarını sürdürmesi bekleniyor. TCMB Başkanı Başçı daha önceden Fed’i beklediklerini belirtmişti. Diğer yandan reel kesim güven endeksini izleyeceğiz. Seçim sonrası olması nedeni ile bir miktar güven endeksinde artış olabilir. Günün diğer önemli verisi ise ABD büyüme verileri olacak. ABD’de 3Ç ikinci tahmin verisi beklenirken, ilk okumaya göre yukarı yönlü revizyonlar ABD dolarını güçlendirebilir ve Fed’e yönelik dalgalanmaları artırabilir.


BİST 100 Endeksi Teknik Analizi


BIST 100 endeksinde baskılı seyirler devam ediyor. Teknik olarak endeksteki geri çekilmenin düzeltme hareketi olduğunu söylemek mümkün. Ancak 79500 desteğinin de kırılması durumunda satış baskısı artabilir ve düzeltme sınırlarından çıkabilir. Bununla birlikte 79500-80000 seviyelerinin üzerinde satışların karşılanması durumunda 81000 direnci yeniden test edilebilir. Teknik olarak pozisyon alımı için, 79500 seviyesinde satışların karşılanmasını beklemek sağlıklı olacaktır. Daha temkinli olmak isteyen yatırımcılar 81000 seviyesinin üzerine endeksin yükselmesini ve yerleşmesini bekleyebilir. 



Destekler: 79500 (boşluk seviyesi)-77700-76300



Dirençler: 81000-82800-83600


BIST 30 Endeksi Teknik Analizi ve VİOP Strateji


BIST 30 endeksi gelen baskılar sonucunda 98365 seviyesindeki boşluk seviyesinin altında bir kapanış yaptı. Endekste yeniden bu seviyenin üzerine yükseliş oluşamazsa baskılar devam edebilir. 97250 desteği kısa vadeli trend desteği olarak önemli. Bu seviyeden tepkilerin gelip gelmeyeceğini izleyeceğiz. 97250 seviyesinin de altına sarkan seyirlerde 95700 desteğine doğru baskı devam edebilir. Buna karşılık endekste satışların 97250 seviyesi üzerinde karşılanması ve yeniden 98365 seviyesinin üzerine yükselmesi durumunda tepki güçlenebilir. 



Buna göre, VIOP endeks kontratında uzun pozisyonda kalmak riskli olabilir. Kısa pozisyonlar için 98365 seviyesi stop loss alınabilir. 



Destekler: 97250-95700-93650



Dirençler: 98365- 99700-101300



Küresel Ekonomik Gelişmeler 


ABD


ABD’de Kasım ayına ilişkin imalat sektörü PMI rakamı beklentilerin altında 52,6 olarak açıklandı. Raporun detayı incelendiğinde Kasım ayında yeni siparişlerde, üretim ve istihdamdaki artışın ivme kaybettiği görülmekte. PMI rakamı aynı zamanda 25 ayın en düşüğünde gerçekleşti. 



ABD’de Ekim ayında mevcut konut satışları beklentilerin altında 5,36 milyon adet gerçekleşti. Satılan konut miktarındaki artış Eylül ayı rakamının da altında kaldı. 



Fed yönetim kurulu üyesi Tarullo, enflasyon üzerinde halen bir takım belirsizlik olduğunu belirtti ve Fed’in hedefine yakın olunmadığının altını çizdi. Tarullo ayrıca, Fed’in faiz artırımının enflasyon üzerindeki etkisinin takip edilmesi gerektiğine değindi. 



Fed Başkanı J. Yellen avans ve iskonto faiz oranları hakkında gerçekleştirilen toplantıda ilk faiz artışından sonra sıkılaşmanın kademeli olacağını ve agresif sıkılaşma yanlısı olmadıklarını belirtti.



Avrupa


Euro Bölgesinde Kasım ayına ilişkin imalat sektörü PMI rakamı beklentilerin üzerinde 52,8 olarak açıklandı. Aynı dönemde hizmetler sektörü PMI rakamı 54,6 olarak gerçekleşirken, verinin detayı incelendiğinde üye ülkelerin büyük bölümünde sektör genişlemesinin ivme kazandığı görülmekte. 


Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Sabine Lautenschlaeger, Merkez Bankası'nın şimdilik ek parasal teşviğe gitmemesi gerektiğini söyledi. Son birkaç haftadaki veriler Euro Bölgesi ekonomisinin küresel ekonomideki belirsizlikler karşısında dirençli olduğuna işaret ediyor. Şu anda ek para politikası önlemlerine, -özellikle varlık alım programının genişletilmesine- ihtiyaç görmüyorum" diye konuştu.

Yunanistan'a 3'üncü kurtarma paketi kapsamında verilecek 2 milyar euroluk kredi serbest bırakıldı.



Çin


Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Çin’in AA-/A-1+ seviyesindeki notlarını teyit ederken, kredi notu görünümünü durağan olarak açıkladı. 



Petrol


Suudi Arabistan’dan yapılan açıklamada petrol piyasasındaki istikrarlı fiyat oluşumu için OPEC dışı üreticiler ile görüşmeye hazır olunduğu belirtildi. OPEC toplantısı ise 4 Aralık’ta gerçekleşecek. 



Şirket Haberleri


Borusan Yatırım / BRYAT-

Şirket yönetim kurulu, iştirakimiz olan  Borusan Makina ve Güç Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin sermayesinin 22.950.000,00 Türk Lirasından 56.399.593,27 Türk Lirasına artırılması ile yapılacak nakdi sermaye artışına 10.600.405,55 Türk Lirası ile iştirak edilmesine karar verdiğini bildirdi. Bu sermaye artışı sonucunda 4.313.493,97 TL olan iştirak tutarının,14.913.899,52 TL olacağı açıklandı. Bu işlem sonunda %18,80 olan iştirak oranında değişiklik olmadığı bildirildi. 



Koza Altın / KOZAL –

Şirket, Ovacık İşletmesinin çalışma alanının bir bölümünü kapsayan 3 nolu Orman izninin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından iptal edilmesi işlemine karşı İzmir 2. İdare Mahkemesine açılan davanın Şirket lehimize sonuçlandığını duyurdu. 



Transtürk Holding / TRNSK –

Şirket yönetim kurulunda aldığı kararlar çerçevesinde, Acun Ilıcalı’nın intiyazlı A grubu payların tamamını almasından dolayı zorunlu çağrı yükümlülüğünün bulunduğu ve kararın SPK kararı ile netleşeceği belirtildi. Diğer yandan B grubu paylar için "altı aylık dönem içinde oluşan günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalaması" 0.19 TL ve açıklama tarihinden önceki otuz gün içinde Borsa'da oluşan "ağırlıklı ortalama fiyatların aritmetik ortalaması" alındığında ise 0,18 TL olarak hesaplandığı açıklandı. 


Arbul entegre Tekstil / ARBUL –

Şirket üzerinde bulunan toplam 4.3 milyon TL alacağını, şirket ortaklarından Arif Cerit’e devir ve temlik ettiğini bildirdi. Bu işlemin birlikte Arif Cerit’in şirkete olan 4.3 milyon TL borcuna mahsuben yapıldığı açıklandı. 



Yataş / YATAS –

Şirket, Almanyada kurulan Yatas Europe Gmbh unvanlı, 100.000 EUR kayıtlı sermaye tavanı ve 75.000 EUR ödenmiş sermayesi bulunan bağlı ortaklığına 10.000 EUR ilave sermaye ödemesi daha yapıldığını ve bağlı ortaklığının ödenmiş sermaye tutarının 85.000 EUR olarak güncellendiğini bildirdi. 



Aselsan / ASELS –

Şirket, TAQNIA DST şirketi ile arasında Suudi Arabistan'da ortak şirket kurmaya yönelik çerçeve ön anlaşmasının 22/11/2015 tarihinde imzalandığı bildirildi. 



Enka İnşaat / ENKAI –

Şirket Yönetim Kurulu 4 milyar TL olan kayıtlı sermaye tavanının 6 milyar TL’ye yükseltilmesi için başvuru yapılmasına karar verdiğini bildirdi. 



Goodyear / GOODY –

Şirket, Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii Sendikası (Lastik-İş) ile İzmit ve Adapazarı Fabrikalarında çalışan işçilerin ücret ve sosyal haklarını kapsayan 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine 24.11.2015 tarihi itibariyle başlanacağını bildirdi. 



Türk Telekom / TTKOM –

Şirket, 20 Kasım 2015 tarihinde 14 bankanın katılımı ile 420 milyon EUR ve 380 milyon USD tutarında, 3 yılı geri ödemesiz olmak üzere toplam 5 yıl vadeli,  mevcut borçların refinansmanı ve genel çalışma sermayesi amaçlı bir kulüp kredi anlaşması imzaladığını bildirdi. Kredi faiz oranının yıllık Euribor / Libor + %1,80 olarak belirlendiği açıklandı. 



Galatasaray Sportif / GSRAY –

Şirket, Galatasaray Futbol A takımı teknik direktörlüğü için resmi görüşmelere başladığını ve prensipte anlaştığını bildirdi. 



Garanti Bankası / GARAN -

Banka, uluslararası piyasalardan 367 gün vadeli sendikasyon kredisi almak üzere eş düzenleyici olarak hareket edecek 20 bankaya yetki verdiğini bildirdi. 



DARDANEL ÖNENTAŞ GIDA SANAYİ A.Ş. / DARDL -  

Şirketin Yönetim Kurulu, atıl durumda bulunan Enez Edirne adresindeki salça fabrikasının, ton balığı konservesi üretimi yapmasına karar vermiştir.



GSD HOLDİNG A.Ş. / GSDHO -

23 Kasım 2015 günü, Borsa İstanbul Ulusal Pazarı'nda, 700.000  TL nominal değerli ve sermayedeki oranı %0,28 olan (D) Grubu GSD Holding A.Ş. payı geri alımı, 1 TL nominal değerli pay başına 1,18 TL fiyattan ve toplam 826.000,00 TL bedelle yapılmıştır. Yapılan alım işlemleri sonucunda, bağlı ortaklık dahil geri alınmış payların nominal değeri ve 250 milyon TL sermayedeki oranı, sırasıyla, toplam 19.704.221,744 TL ve %7,882'den 20.404.221,744 TL ve %8,162'ye çıkmıştır.


Aksi belirtilmedikçe tüm haberler için Kaynak: KAP

                                                                                                                                                                                                


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar