Piyasa beklentisi ve BİST 100 teknik analizi - 03 Aralık 2015

İntegral Menkul Değerler tarafından hazırlanan 3 Aralık Kasım 2015 tarihli teknik analiz raporu yayınlandı. Dün Fed Başkanı Janet Yellen konuşmasında Aralık ayında faiz artırımına yönelik ciddi sinyaller verdi diyebiliriz.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Dün Fed Başkanı Janet Yellen konuşmasında Aralık ayında faiz artırımına yönelik ciddi sinyaller verdi diyebiliriz. Dünkü konuşmadan sonra piyasalarda 15-16 Aralık toplantısında faiz artırımı beklentileri büyük ihtimalle bir adım daha yükselecektir. Bu durumu dolar endeksinden takip edebiliyoruz. Henüz 100.50 direncini geçmiş olmasa da bir süredir 100 seviyelerine yapışık ve inatçı seyirlerini koruyor. Bugün ayrıca ECB faiz toplantısı bulunuyor ve piyasalarda ECB’nin faiz indirimi ve aylık tahvil alım miktarında 10 yada 15 milyar euroluk artırıma gideceği beklentileri mevcut. Bununla birlikte EURUSD paritesi 1.0590 seviyelerine gelmiş bulunuyor zaten. Draghi’den herhangi bir aksiyon gelmemesi durumunda paritede yukarı yönlü hızlı bir hareket olabilir ve bu dolar endeksini aşağı çevirebilir. Ancak ECB’nin tavhil alımında artırıma gitmesi en azından GOP’lar için olumlu bir haber diyebiliriz. Fakat Fed gibi bir takvim varken ne kadar kalıcı etkisi olur söylemek zor. BIST endeksinde şimdilik 77700 seviyesini geçmesini sağlayacak katalizör görülmüyor yada mevcut gelişmeler yeterli olmuyor diyebiliriz. Rusya krizinin ilk şok fiyatlamaları yansıtılmış olsa da, krizin devam ediyor olması piyasalarda rahatsızlık yaratıyor denilebilir. Endeksin 75100-77700 aralığında izlemeyi sürdürüyoruz. Bugün Kasım ayı enflasyon verilerini alacağız. Beklentiler %0.40 aylık artış ve yıllık bazda ise %7.84 seviyesinde bir enflasyon düzeyinde. 2015 yılı enflasyonun %7.8-8 seviyelerinde şekilleneceği artık anlaşılıyor. Büyük bir sürpriz olmaz ise içeride piyasalar üzerinde etkisi olmayabilir. Endekste negatif eğimli yatay bir açılış beklenebilir. 


BİST 100 Endeksi Teknik Analizi


BIST 100 endeksinde 77700 seviyesi test edildi ancak geçmekte şimdilik başarısız kaldı. Endekste seyirlerin 76300 seviyesi üzerine yerleşmesi durumunda 77700 seviyesindeki direnç ilerleyen günlerde yeniden test edilebilir. Buna karşın gün sonunda endeksin 76300 seviyesinin altında kapanması durumunda ise satış baskısı tekrar görülebilir. Ancak endeksin güçlenmesinden söz etmek için 77700 seviyesinin geçilmesi gerekmekte. Şimdilik bu noktadan uzaktayız. Halen mevcut pozisyonlar için 75100 seviyesi stop loss olarak izlenmeli. 



Destekler: 76300-75100-72300



Dirençler: 77700-79500-81000



BIST 30 Endeksi Teknik Analizi ve VİOP Strateji


BIST 30 endeksi 95700 direncini test etti ancak geçmeyi şimdilik başaramadı. Endeks dün anlamlı derecede olmasa da 93600 seviyesinin üzerinde kapandı. Bu seviyenin üzerinde seyirlerin korunması ve kapanış sağlanması durumunda 95700 seviyesindeki direnç seviyesi ilerleyen günlerde yeniden test edilebilir. Ancak endeksin güçlenmesi ve daha üst seviyeleri zorlaması için 93600 seviyesinin üzerine yerleşmesi gerekli. Buna karşılık gün sonunda endeksin 93600 seviyesinin altında kapanış gerçekleştirmesi durumunda ise satış baskısı ilerleyen süreçte tekrar hissedilecektir. Buna göre VIOP endeks kontratında yeni uzun pozisyon için endeksin 93600 seviyesini geçtiğinden emin olmakta fayda var. Mevcut kısa pozisyonlar ise endeksin 93600 seviyesi üzerine yerleşmesi durumunda kapatılmasında fayda olacaktır. 



Destekler: 93600-92100-90700



Dirençler: 95700-98365-99400



Küresel Ekonomik Gelişmeler 


Türkiye


Rusya krizine ilişkin olarak, Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Dışişleri Bakanı Lavrov ve Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun görüşebileceği belirtildi. 



ABD


Fed Başkanı Yellen Ekim'den beri gelen verilerin Fed beklentileriyle uyumlu olduğunu, faiz artışı için çok fazla beklemenin riskli olduğunu söyledi. Başkan Yellen ilk faiz artışının zamanlamasına değil, faiz konusunda izlenecek yola odaklanılması gerektiğini ifade etti.



Atlanta Fed Başkanı Lockhart, yaptığı açıklamada 25 baz puanlık bir faiz artırımın ekonomiyi çok fazla etkilemeyeceğini belirtti. Lockhart ayrıca istihdam piyasasının Fed’in istediği noktalara geldiğinin de altını çizdi. 



ABD’de Kasım ayı özel sektör istihdam değişimi beklentilerin üzerinde 217 bin olarak gerçekleşti. Verinin detayı incelendiğinde temel sektörlerde istihdama katkının pozitif olduğu görülüyor. Tarım dışı istihdam değişimi ise Cuma günü açıklanacak. 



ABD’de üçüncü çeyreğe ilişkin birim istihdam maliyet endeksi beklentilerin üzerinde %1,8 olarak açıklandı. 

ABD’de imalat sektörüne ilişkin New York ISM verisi beklentilerin üzerinde 60,7 olarak açıklandı fakat bir önceki aya göre gerileme göstererek, sektörün genişlemesinin ivme kaybettiğine işaret etti. 



Fed'in 12 bölgeden aldığı ekonomik verilere dayanarak  hazırladığı ''Bej Kitap'' raporuna göre Ekim'in başından Kasım ayının ortasına kadar birçok bölgede ılımlı büyüme devam etti. Raporda düşen yakıt maliyetleri tüm bölgede araç satışlarını artırdığına neden olduğu yazarken istihdam piyasaları ılımlı şekilde iyileşti, fiyatlar ise 'genel olarak durgun" ifadesi yer aldı.



San Francisco Fed Başkanı Williams, faiz artırımı geciktirilirse resesyon riski ortaya çıkar dedi.



Avrupa


Euro Bölgesinde Ekim ayında tahmini enflasyon %0,1 olarak açıklandı ve beklentilerin altında kaldı. Aynı dönemde çekirdek enflasyon ise %1,1’den %0,9’a düşüş gösterdi. Veride hizmetler sektörü fiyatlarında düşüş öne çıkarken, enerji fiyatlarının negatif etkisinin devam ettiği dikkat çekiyor. 



Bloomberg'den Maria Tadeo'nun haberine göre ECB'ye yakın kaynaklardan gelen bilgiler, ECB'nin ekonomik beklentiler projeksiyonunda değişikliğe gittiğini söylüyor. ECB'nin henüz resmi olarak yayınlamadığı bu değişikliklere göre 2017 enflasyonu beklentileri %1.7'den %1.6'ya indirildi.



İngiltere’de Kasım ayında inşaat sektörü PMI verisi beklentilerin üzerinde 55,3 olarak gerçekleşti ve sektördeki genişlemenin ivme kaybettiğine işaret etti. Verinin detayı incelendiğinde Nisan ayından bu yana inşaat sektöründe en düşük üretim artışına gelindiği görülüyor. Sektörün istihdam yaratma kapasitesi ise 2013 yılı Eylül ayından sonraki en zayıf noktaya geriledi. 



Çin


Çin’den yapılan açıklamada Çin para birimi Yuan’ın SDR sepetine dâhil edilmesi ile ilgili olarak, para biriminin SDR’ye dâhil edilmesinin memnuniyet verici olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada ayrıca Yuan’ın değerinin temel olarak istikrarlı tutulmasını sürdüreceklerinin de altı çizildi. 



Petrol



ABD Enerji Bakanlığı verilerine göre ABD’de geçtiğimiz hafta ham petrol stokları düşüş beklentilerine karşın 1,177 milyon varil artış gösterdi. Cushing merkezinde ise stoklar 428 bin varil yükseldi. Üretime bakıldığında ise ABD’de 9,2 milyon varile yükseldiği görülmekte. 

Şirket Haberleri


DOĞUŞ OTOMOTİV SERVİS VE TİCARET A.Ş. / DOAS -

Şirket, Man Finansman A.Ş.'nin devir suretiyle Volkswagen Doğuş Finansman A.Ş. ile birleşmesine yönelik süreç tamamlanmış ve birleşme işleminin İstanbul Ticaret Sicili Memurluğu'nca tescil edildiğini bildirdi. 



ANEL ELEKTRİK PROJE TAAHHÜT VE TİCARET A.Ş. / ANELE -

Şirket, Proje ana yüklenicisi Codest International S.R.L. ile şirket arasında 28.08.2015 tarihinde, Rusya'nın başkenti Moskova'da yer alan VTB Arena - Central Dynamo Stadı Projesi alçak gerilim, zayıf akım ve yangın alarm sistemleri işlerinin yapımı için imzalanan 29.630.380 Euro tutarındaki ön anlaşma sonrasında, ana sözleşmenin imzalanması için yapılan görüşmeler, güncel gelişmeler nedeniyle ana iş veren tarafından sonlandırıldığını bildirdi.



TESCO KİPA KİTLE PAZARLAMA TİCARET LOJİSTİK VE GIDA SANAYİ A.Ş. / KIPA -

Şirket, 01 Aralık 2015 tarihinde, Şirket mülkiyetinde olan ve ilgili Tapu Sicil Müdürlüğü nezdinde Konya İlinde kayıtlı bulunan gayrimenkul ve demirbaşının AHLATCI OTOMOTİV İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTI. 'e satış işlemleri tamamlanmış ve tapu devri gerçekleştirildiğini bildirdi.



DENİZ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. / DZGYO -

Şirket, davacı Securinet Güvenlik ve Koruma Hizmetleri Ltd.Şti. ve Bülent Perut tarafından  Şirket aleyhine açılan "Tasarrufun İptali" davasında yeni bir gelişme olmamıştır.



ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. / OZKGY -

02 Aralık 2015 tarihli "İstanbul İli, Beşiktaş İlçesi, Dikilitaş Mahallesi, 25 Ada 77 Parselin Satışına İlişkin" düzenlenen ihaleden çekilmiştir.



EİS ECZACIBAŞI İLAÇ, SINAİ VE FİNANSAL YATIRIMLAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / ECILC -

Türkiye'de, faaliyet konusu Hematoloji (kan bilimi), hemofili, immünoloji (bağışıklık bilimi) ve onkoloji alanında görülen nadir hastalıkların tedavisinde kullanılan insan kanından üretilen ürünler ve rekombinant ürünler dahil olmak üzere her türlü tıbbi ürünlerin ithalatı, üretimi, pazarlaması, dağıtımı ve ihracatı" ile iştigal etmek üzere "ECZACIBAŞI BAXALTA SAĞLIK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ" unvanlı başlangıç sermayesi 50.000 TL olan şirket kurulmasına karar verildi. Eczacıbaşı'nı 25.000TL ödeyecek.



BURÇELİK BURSA ÇELİK DÖKÜM SANAYİİ A.Ş. / BURCE -

Suudi Arabistan ülkesinde faaliyet gösteren  bir firmadan 2016 yılı içerisinde teslim edilecek ürün karşılığında toplam 2.337.000.- USD tutarlı sipariş almıştır.



AKENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. / AKENR -

Mem Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin "Kolaylaştırılmış Usulde Birleşme" yöntemi üzerine birleşme işlemi 30.06.2015 tarihli mali tablolar üzerinden yapılması yerine 30.09.2015 tarihli mali tablolar üzerinden gerçekleştirilmesine karar verdi.



DOĞAN ŞİRKETLER GRUBU HOLDİNG A.Ş. / DOHOL -

Şirket Yönetim Kurulu sermayesinde %100 oranında pay sahibi olduğu bağlı ortaklık Suzuki Motorlu Araçlar Pazarlama A.Ş.'nin ödenmiş sermayesinin tamamı nakden karşılanmak suretiyle, 10.000.000 Türk Lirası'ndan 35.000.000 Türk Lirası'na artırılmasına, iştirak payına isabet eden 25.000.000 Türk Lirası tutarındaki yeni pay alma hakkının tamamen kullanılmasına karar verdi.



TRABZONSPOR SPORTİF YATIRIM VE FUTBOL İŞLETMECİLİĞİ TİCARET A.Ş. / TSPOR -  

Şirket ile Coca-Cola Meşrubat Pazarlama Danışmanlık San. Ve Tic. A.Ş. arasında, 2015-2016 ve  2016-2017  futbol sezonlarını kapsayacak şekilde, reklam hakları hususunda sezonluk  900.000. -TL+KDV bedelle anlaşma sağlandığını bildirdi.



Aksi belirtilmedikçe tüm haberler için Kaynak: KAP

                                                                                                                                                                                                Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar