Piyasa beklentisi ve BİST 100 teknik analizi - 18 Aralık 2015

İntegral Menkul Değerler tarafından hazırlanan 18 Aralık Kasım 2015 tarihli teknik analiz raporu yayınlandı. ABD Merkez Bankası’nın bu hafta gerçekleştirdiği toplantısında 9 yıl sonra ilk kez faiz artırması piyasalarda uzun bir süredir var olan belirsizliklerin de ortadan kalkmasına neden oldu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD Merkez Bankası’nın bu hafta gerçekleştirdiği toplantısında 9 yıl sonra ilk kez faiz artırması piyasalarda uzun bir süredir var olan belirsizliklerin de ortadan kalkmasına neden oldu. Haftanın son işlem gününde küresel borsalardaki hareketlere baktığımızda dün ABD piyasaları %1,5 civarında kayıpla kapanırken, bu sabah Asya borsalarında da negatif seyrin hâkim olduğunu görüyoruz. Ayrıca dün BIST endekslerinin kapanmasının ardından ABD’de işlem gören Türkiye ETF’leri %1’e yakın kayıpla işlem gördü. Bu sabah BIST endeksine küresel etkinin negatif olduğunu görüyoruz. Endeks üzerinde baskı yapan Türkiye’nin 5 yıllık CDS rakamları ile verim eğrisi geçtiğimiz haftaya göre daha normalleşme yönünde. Fakat gösterge tahvil halen daha çift hanelerde. Ayrıca yabancı takas oranı da %68.8 ile oldukça düşük seviyelerde. Endekste yabancı hacminin olmaması ve 75100 seviyesinin altındaki yükselişlerde yeteri kadar istekli olmaması, yükseliş trendi başlatabilmesi adına olumsuz bir görüntü sergiliyor. Dolar/TL’de bir miktar prim kaybı olsa da küresel etkinin Endeksteki seyri gün içinde negatif yönde etkileyeceği benziyor. Endekste bu sabah beklediğimiz yatay açılışın ardından gün sonunu 72500 seviyesinin altında kapatması satış baskısının tekrar gelebileceğini gösterebilir. 



BİST 100 Endeksi Teknik Analizi


BIST 100 endeksinde son iki gündür devam eden sert alımlara rağmen halen daha önemli bir seviye olarak izlediğimiz 75100 puanın altında seyirler izliyoruz. Endeksin bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayamaması oluşan alım gücünün sınırlı olduğu sinyalleri veriyor. Endeks üzerinde devam eden alçalan trend 77500 seviyelerinden geçerken, 69200 seviyesinde kap yaptığını görüyoruz. Buna göre yükselişlerin devam edebilmesi için 75100 direncinin aşılması gerekir.



Destekler: 72500-69800-67500



Dirençler: 75100-76300-77500



BIST 30 Endeksi Teknik Analizi ve VİOP Strateji


BIST 30 endeksi alçalan kanal içerisinde seyirlerini koruyor. 84700 seviyelerinde destek bulan Endeks bu seviyeden destek alsa da yukarı yönlü hareketlerinde 93100 seviyesinden geçen kanal üst bandını kırmak adına pek istekli görülmüyor. VIOP Endeks kontratında ise uzun pozisyonlar için 85400 endeks seviyesi stop loss olarak izlenebilir. Ancak VIOP Endeksi 93000 seviyesini aşmakta zorlanırsa, alım gücünü zayıflamasına neden olabilir.



Destekler: 89500-85400-81100



Dirençler: 92300-93600-95500


Küresel Ekonomik Gelişmeler


Türkiye


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Dolar cinsi zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara ödediği faizi %0,24’ten %0,49’a yükseltti. 



ABD


ABD’de üçüncü çeyrekte cari işlemler dengesi beklentilerin üzerinde 124,1 milyar Dolar açık verdi. Bir önceki çeyreğe ilişkin cari açık ise 111,1 milyar Dolar seviyesine revize edildi. Verinin detayı incelendiğinde mal ve hizmet dengesindeki açığın ılımlı yükseldiği görülüyor. 



ABD’de 12 Aralık ile biten haftada ilk işsizlik maaşı başvuruları bir önceki haftaya göre 11 bin kişilik düşüşle 271 bin olarak açıklandı. 4 haftalık ortalama ise 270,5 düzeyinde gerçekleşti. Bir önceki haftadan devam eden işsizlik başvuruları ise 2 milyon 238 bin düzeyine yükseldi. 



ABD’de öncü gösterge endeksi Kasım ayında beklentilerin üzerinde %0,4 oranında artarak 124,6 seviyesine yükseldi. 



Avrupa


Almanya’da Aralık ayına ilişkin IFO iş ortamı endeksi beklentilerin altında 108,7 olarak açıklandı. Verinin detayı incelendiğinde anlık değerlendirme endeksi düşerek 112,8 olarak açıklanırken, ticari faaliyet beklentileri endeksi değişmeyerek 104,7 seviyesinde sabit kaldı. 



İngiltere’de perakende satışlar Kasım ayında beklentiler üzerinde %1,7 artış gösterdi. Perakende sektörü satışları geçen yılın aynı dönemine göre %5 arttı. 



Avrupa Merkez Bankası (ECB) ekonomik bülteninde, Euro Bölgesine yönelik büyüme üzerindeki risklerin aşağı yönlü olduğu belirtiliyor. Artan risklerin ise küresel ekonomideki gelişmelerden ve jeopolitik risklerden kaynaklandığının altı çizilmekte. 



Endonezya


Endonezya Merkez Bankası, yaptığı açıklamada gösterge faizini değiştirmedi ve %7,5 seviyesinde sabit tuttu. 



Japonya



Japonya Merkez Bankası (BoJ) varlık alım programında değişikliğe gitmeyerek yıllık 80 trilyon Yen düzeyinde sabit tuttu. BoJ buna karşın ETF alımları için yeni belirlediği programda elinde tuttuğu Japon devlet tahvillerinin vadesini gelecek yıl için 7-12 yıl vadeye uzatacağını belirtti. Bu yıl için belirlenmiş ortalama vade ise 7-10 yıl düzeyinde yer alıyor.



Şirket Haberleri


ECZACIBAŞI YATIRIM HOLDİNG ORTAKLIĞI A.Ş. / ECZYT [INTEM] -

15.12.2015 tarihinde şirket payları ile ilgili olarak 13,94-14,00 TL fiyat aralığından 767 adet alış işlemi ortaklıkça gerçekleştirilmiş olup, şirket sermayesindeki paylar 15.12.2015 tarihi itibariyle %50,03 sınırına ulaştığını bildirdi.



KATMERCİLER ARAÇ ÜSTÜ EKİPMAN SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / KATMR -

Şirket, gelecekte oluşabilecek iş birlikteliklerini değerlendirmek üzere, gerekli bilgilerin paylaşılabilmesi için Amerikalı Oshkosh Corporation ile karşılıklı gizlilik sözleşmesi imzaladığını bildirdi.



TURCAS PETROL A.Ş. / TRCAS -

Doğankent, Kürtün ve Torul Hidroelektrik Santrallerinin Özelleştirilmesi Amacıyla Düzenlenen ihaleye ilişkin 1. Tur ve Nihai Pazarlık görüşmeleri 18.12.2015 tarihinde sırasıyla saat 10.30 ve 15.00'te gerçekleştirileceğini bildirdi.



METEMTUR OTELCİLİK VE TURİZM İŞLETMELERİ A.Ş. / METUR -

Merkezi Ankara Keçiören de bulunan, mW başına tahmini ışınımı 2120 kWh/m2 olan, üretimi 1.820.000 kWh olması beklenen, Aydın Söke'de 4,95 mW'lık (990 kW*5 Lisanssız) çağrı mektubu bulunan Yeni Gökkaya Güneş Enerji Üretim A.Ş.'ne 225.000 Eur bedel ile % 100 iştirak edilmesine, 5 mW lık proje tesislerinin kurulumu ile ilgili olarak Sega Solar Enerji Müh. Proje İnş. Danışmanlık Taah.San. ve Tic.Ltd.Şti. firması ile 6.200.000 Eur bedelli sözleşme imzalanmasına, sözleşmeye istinaden 700.000 Eur avans ödenmesine ve devir işlemleri için Şirketimiz Genel Müdürü Sevgi Yalçın'a yetki verilmesine karar verildiğini bildirdi.



AKENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. / AKENR -

%100 iştiraki olan Mem Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin tüm aktif ve pasifleri ile birlikte bir kül halinde "Kolaylaştırılmış Usulde Birleşme" yöntemi uygulanarak "devir alması" suretiyle birleşme işlemi gerçekleşmiştir.



FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. / FENER -

Olağanüstü Genel Kurulu, 08 Ocak 2016 Cuma günü saat 14:00'de Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda yapılacaktır.



AKSEL YATIRIM HOLDİNG A.Ş. / AKSEL -

%100 bağlı ortaklığı Ansa Enerji'deki hisselerin tamamını 11.5 milyon TL bedelle WBG Holding A.Ş'ye satttığını bildirdi.



Aksi belirtilmedikçe tüm haberler için Kaynak: KAP

                                       

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar