Piyasa beklentisi ve BİST 100 teknik analizi - 22 Ocak 2016

Endekste 69 bin seviyesinin üzerinde kapanışlar oluşamaz ise satış baskısı 65000 seviyesine doğru devam edebilir. Global piyasalarda oldukça kritik zamanda ve kritik noktalardan tepkilerin gelmesi sevindirici.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Global piyasalarda oldukça kritik zamanda ve kritik noktalardan tepkilerin gelmesi sevindirici. AMB Başkanı Draghi’nin Mart toplantısında yeni genişlemeci önlemler olabileceğini işaret etmesi ile hisse senedi piyasalarında toparlanmalar görüldü. Hisse piyasasındaki toparlanmalar petrol’de de alımları getirirken, Altın fiyatlarında da hafif düşüşler var. Aynı şekilde ABD 10 yıllıklarının da yeniden %2 seviyesinin üzerine yükseldiğini görmekteyiz. Dün gelen açıklamaların riskli varlıklardan kaçışı tersine çevirdiğini söylemekte fayda var. Bu sürecin ne kadar güçlü olacağını göreceğiz. Haftaya Boj ve Fed toplantıları bulunuyor ve piyasalarda bu toplantılara yönelik olarak da gevşek duruş beklentileri artmış olabilir. Bu sabah ABD future endeksleri %1’e yakın yukarıyı işaret ederken, Asya piyasalarında özellikle Nikkei endeksinde %6’ya varan yükseliş görülüyor. Şangay endeksinde ise %1’e yakın yukarı hareket var. USDTRY içeride 3.01 seviyesinde seyrediyor. Dün endekste gelen satışlara karşılık olarak bugün alıcılı bir açılış beklenebilir. Endeksin 69000 seviyesi üzerinde kapatması önemli olurken, 70000 seviyesinin üzerinde kapanış ise çok daha olumlu olacak. Ne kadar güçlü bir piyasa olacağını izleyeceğiz. Bu birazda gelişen ülkelere yönelik algının ne derece iyileşeceğine bağlı olacak.


BİST 100 Endeksi Teknik Analizi


BIST 100 endeksinde 69000 desteğinin altında seyirler oluşuyor. Endeks yer yer tepkiler verse de 69000 seviyesinin üzerine uzamakta zorluk çekmekte. Teknik olarak 70000 seviyesinin altında kalmış olması olumsuz ve bu durum 69000 desteğinin de kırılma ihtimalini artırıyor. Endekste 69000 seviyesinin üzerinde kapanışlar oluşamaz ise satış baskısı 65000 seviyesine doğru devam edebilir. Endeksin güçlenmesi için ilk etapta 69000 seviyesi üzerinde tutunması gerekir ancak şimdilik bu güç görünmüyor. Stratejik olarak portföylerde hisse senedi oranının düşük tutulması gerektiği yönündeki görüşümüzü koruyoruz. 



Destekler: 68200-67500-65000

Dirençler: 69000-70000-72200



BIST 30 Endeksi Teknik Analizi ve VİOP Strateji


BIST 30 endeksinde 85500 desteğinin kırılmasıyla birlikte 84500 desteğinin de kırıldığını ve bu seviye üzerine tekrar çıkmak istediğini görmekteyiz. Ancak endekste baskılar devam ediyor. Endeksin 84500 desteği altında kalmaya devam etmesi durumunda 80800 seviyesine doğru satış baskısının sürmesine neden olabilir. Ancak öncesinde bugün tepki verdiği 83400 desteği önemli olacaktır. Genel olarak zayıf görünüm devam ediyor. VIOP endeks kontratında kısa pozisyonlar 85500 endeks seviyesi stop loss alınarak korunabilir. Uzun pozisyon ise riskli görünüyor. 



Destekler: 83400-80800

Dirençler: 84500-85500-88200


Küresel Ekonomik Gelişmeler


Türkiye


Türkiye’de Ocak ayında tüketici güven endeksi bir önceki aya göre %2,7 azalarak 71,62’ye geriledi. Verinin detayı incelendiğinde hanehalkının maddi durum beklentisi %1,1 azalırken, genel ekonomik durum beklentisi ise %4,3 düşüş gösterdi. 



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Davos’ta yaptığı açıklamada faiz koridorunu terk etmek için henüz erken olduğuna karar verildiğini belirtti. Son PPK toplantısında politika esnekliğini korumanın önemli olduğuna değinen Başçı, gerekli olduğu takdirde her türlü aracı kullanabileceklerini vurguladı.  



Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Avrupa’ya ilişkin beklentilerin olumlu olduğunu belirtti. ABD’de ciddi anlamda enflasyon sorunu olmadığının altını çizen Şimşek, Türkiye’nin güçlü performans gösterme ihtimali olduğunu vurguladı. 


Avrupa


Avrupa Merkez Bankası, açıkladığı karar ile faiz oranlarında değişikliğe gitmeyerek politika faizini %0,05 düzeyinde sabit tuttu. Karar sonrası açıklama yapan ECB Başkanı Draghi, Mart toplantısında şu anki para politikasının yeniden değerlendirileceğine dikkat çekti. Enflasyonun önümüzdeki aylarda çok düşük ya da negatif olmasını beklediklerini belirten Draghi, aşağı yönlü risklerin yeniden arttığının altını çizdi. 

Euro Bölgesinde Ocak ayına yönelik tüketici güven endeksi bir önceki aya göre 0,6 puan gerileyerek -6,3 olarak açıklandı. Beklentiler tüketici güveninin aynı kalacağı yönündeydi. 



ABD


ABD’de 16 Ocak ile biten haftada, işsizlik maaşı başvuruları, bir önceki haftaya göre 10 bin kişi artarak 293 bin kişiye yükseldi. 4 haftalık ortalamalarda ise işsizlik maaşı başvuruları 6 bin 500 kişi arttı ve 285 bin kişi olarak açıklandı.


 

Çin


IMF Başkanı Lagarde, yaptığı açıklamada Çin’in mali piyasalar ile daha iyi iletişim kurması gerektiğini belirtti. Lagarde Çin’in yeni bir dönemden geçtiğini vurgularken, iletişim sorunlarının piyasalar tarafından sevilmediğine vurgu yaptı. 



Petrol


ABD’de ham petrol stokları beklentinin üzerinde 3 milyon 979 bin varil olarak açıklandı. Verinin detayı incelendiğinde, ABD’de günlük üretimin 579 bin varil artarak 9 milyon 79 bin varile yükseldiği görülüyor.


Şirket Haberleri

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. / TTKOM -

Şirket dolaylı ortağı Suudi Telekom Şirketi (STC)'nin 2015 4. Çeyreğine ilişkin bağımsız denetimden geçmemiş mali tabloları Suudi Borsası Tadawul web sitesinde ilan edilmiştir. Söz konusu mali tabloların hazırlanmasında Şirket mali verileri de kullanılmıştır ancak bu veriler Sermaye Piyasası Kurulunca benimsenen finansal raporlama esaslarına göre hazırlanmamış ve bağımsız denetimden geçmemiştir. SPK düzenlemeleri çerçevesinde hazırlanacak bağımsız denetimden geçmiş 2015 yıl sonu mali tablolar 3 Şubat 2016 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanarak kamuya ilan edilmesi plandığını bildirdi.



TRABZONSPOR SPORTİF YATIRIM VE FUTBOL İŞLETMECİLİĞİ TİCARET A.Ş. / TSPOR -

Kulüp, teknik direktörlüğü  konusunda Sayın Hami Mandıralı ile bir yılı opsiyonlu olmak üzere bir buçuk yıllık  anlaşma sağlandığını ve aylık olarak 100.000 TL ödeneceğini bildirdi.



ARBUL ENTEGRE TEKSTİL İŞLETMELERİ A.Ş. / ARBUL -

Şirket, Çorlu fabrikasındaki boya kazanlarının kurulumu sırasında belirttiği yaşanan teknik sorun giderilmiş ve makinaların faal durumu geçerek Çorlu fabrikasında üretime başlandığını bildirdi.



ATLANTİK PETROL ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / ATPET -

Şirket, PARLAK PETROL ÜRÜNLERİ OTOMOTİV NAK.GID.SAN.TİC.LTD.ŞTİ.arasında 21.01.2016 tarihi itibari ile yıllık 850 ton ( 2.980.000 TL satış hedeflenmektedir.) motor yağları, endüstriyel yağlar ve gres yağları satış ve bayilik anlaşması imzalandığını bildirdi.



KOÇ HOLDİNG A.Ş. / KCHOL [ARCLK, TATGD, TOASO, TTRAK, TUPRS, YKBNK] -

Şirket, Yönetim Kurulu Başkanı ve Koç Topluluğu şirketlerinde Yönetim Kurulu Başkanı veya Üyesi olarak görev yapan Sayın Mustafa V. Koç’u, geçirdiği kalp krizi nedeniyle kaybettiklerini açıkladı.



ARBUL ENTEGRE TEKSTİL İŞLETMELERİ A.Ş. / ARBUL -

Şirket, 07 Ocak 2016 tarihinde yapılan açıklaması kapsamında, bedelsiz sermaye arttırımında bulunmak üzere 21.01.2016 tarihi itibariyle Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuruda bulunduğunu bildirdi.



İHLAS HOLDİNG A.Ş. / IHLAS [IHYAY] -

İhlas Net Anonim Şirketi, tüm aktif ve pasifi ile bir kül halinde İhlas Yayın Holding A.Ş. nin % 20,00 sermaye payına sahip olduğu İhlas İletişim Hizmetleri Anonim Şirketi’ni devir  alacağı duyuruldu.



LOKMAN HEKİM ENGÜRÜSAĞ SAĞLIK, TURİZM, EĞİTİM HİZMETLERİ VE İNŞAAT TAAHHÜT A.Ş. / LKMNH -

21.01.2016 tarihinde şirket payları ile ilgili olarak 2,22 - 2,23- TL fiyat aralığından 14.440 adet alış işlemi ortaklıkça gerçekleştirilmiş olup, geri Alım programı çerçevesinde gerçekleştirilen işlemle birlikte şirket sermayesindeki paylar 21.01.2016 tarihi itibariyle %2,41 sınırına ulaştığını açıkladı.



EREĞLİ DEMİR ÇELİK / EREGL-

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye’nin en büyük çelik üreticisi Erdemir Grubu Şirketlerinden Erdemir ve İsdemir’e 75 milyon Euro kredi sağlayarak Türkiye'de enerji tüketiminin yoğun olduğu demir-çelik sektöründe verimliliği arttırmayı teşvik ediyor. EBRD kredisi, Erdemir’in İskenderun ve Ereğli’de bulunan iki tesisinde üretim süreçlerinde kaynakların en etkin kullanımına yardımcı olacak kapsamlı bir yatırım programını finanse edecek. Demir-çelik sektörü yüksek enerji kullanan sektörlerin başında geliyor. Ancak ileri teknolojiye dayalı teçhizatların kullanımı ile üretim süreçlerinde yüksek miktarlarda enerji tasarrufu elde edilebiliyor. (www.dunya.com) 



ANADOLU HAYAT – ANHYT -

Şirketin kayıtlı sermaye tavanının 450.000.000 TL'den 900.000.000 TL'ye yükseltilmesi ve bu kapsamda esas sözleşmenin tadil edilmesi için SPK’ya yapılan başvurunun onaylandığı bildirilmiştir.



EMLAK GYO – EKGYO -

İstanbul Eyüp Alibeyköy Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi" ihalesinin 1.Oturumu 21.01.2016 tarihinde saat 14:30 da yapılmıştır. İsteklilere ait teklif zarflarının ihale komisyonunca değerlendirilmesinden sonra, ihalenin Pazarlık - Açık Artırma bölümünü içeren 2. Oturumu ileriki bir tarihte yapılacaktır.



GARANTİ BANKASI – GARAN -

Kayıtlı Sermaye Tavanı izninin 2016 yılı sonunda dolması nedeniyle, 10.000.000.000 TL kayıtlı sermaye tavanının geçerlilik süresinin 31.12.2020 tarihi olarak yeniden belirlenmesi için SPK’ya başvuru yapılmıştır.



Sinpaş GYO / SNGYO -

Çakmak proje alanında 10 yapı adasında şirket hissedar - hisseli olarak mülkiyet sahibi iken 7 yıldan bu yana hissedarlık giderilerek yapı adalarında inşaat ruhsatı alınamadığı, diğer hissedarlarla bölgedeki arsalarda proje geliştirmesi için bir mutabakat tesis edilerek buna istinaden; Incek Blue, Incek Green, Aydos Country, Ege Yakası, Queen Central Park Bomonti ve Ege Vadisi projelerinin satışları ve üretim süreçleri devam etmekte olduğundan, İstanbul ili, Ümraniye ilçesi, Çakmak mevkiinde bulunan gayrimenkuller üzerinde Sinpaş Yapı Endüstrisi ve Ticaret A.Ş ile kat karşılığı gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin imzalanmasına karar verilmiştir.



İntegral Menkul Değerler



Aksi belirtilmedikçe tüm haberler için Kaynak: KAP

                                      

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar