Piyasa beklentisi ve BİST 100 teknik analizi - 01 Şubat 2016

Bist-100 endeksinde 73000 seviyesinin üzerindeki seyirlerin korunması durumunda 75000 direnci önümüzdeki günlerde test edilebilir. Geçtiğimiz hafta Merkez Bankalarının yarattığı ılımlı ortamın ardından petrol fiyatlarında da yükselişlerin yaşanması, hisse senetleri piyasasının uzun zamandan sonra iyi bir hafta geçirmesini sağladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankalarının yarattığı ılımlı ortamın ardından petrol fiyatlarında da yükselişlerin yaşanması, hisse senetleri piyasasının uzun zamandan sonra iyi bir hafta geçirmesini sağladı. Bu sabah gelişen ülke para birimlerindeki ılımlı ortam devam ederken, ABD future endeksleri yatay seyri işaret ediyor. Asya piyasalarında ılımlı seyirler izlenirken, Çin Şangay endeksinde verinin etkisiyle negatif bir seyir gözleniyor. İçeride USDTRY kuru 2.9630 ile ılımlı seyrini koruyor. Endekste 73000 seviyesinin üzerinde seyrin korunup korunmayacağını izleyeceğiz. Korunması durumunda ilerleyen günlerde 75000 seviyesine doğru uzamalar görülebilir.


BİST 100 Endeksi Teknik Analizi

BİST 100 endeksinde 73000 seviyesinin üzerindeki seyirlerin korunması durumunda 75000 direnci önümüzdeki günlerde test edilebilir. 



Destekler:73000-71700-70300

Dirençler: 73700-75000 -75500


BIST 30 Endeksi Teknik Analizi ve VİOP Strateji

Endekste 89400 seviyesi üzerinde seyirlerin korunması durumunda VIOP endeks kontratında uzun pozisyonlar açılabilir. Kısa pozisyonlar riskli olmaya devam ediyor. 

Destekler: 89400-88000-87500

Dirençler: 90200-91100-91600



Küresel Ekonomik Gelişmeler


Türkiye

Türkiye’de Aralık ayında dış ticaret açığı beklentilerin üzerinde 6,18 milyar Dolar olarak açıklandı. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracat %11,1 ve ithalat ise %17,5 azaldı. En fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, ithalatta ise ilk sırayı Çin aldı. 



ABD

ABD’de 2015 yılı dördüncü çeyreğinde ekonomi beklentilerin altında %0,7 büyüme gösterdi. Sabit fiyatlarla ekonomi 2015 yılının genelinde %2,4 büyüdü. Verinin detayı incelendiğinde büyümeye pozitif destek sağlayan kalemler arasında hanehalkı harcamalarındaki artış ve kamu harcamalarındaki yükseliş dikkat çekiyor. Büyüme içerisinde ihracatın ise bir önceki çeyreğe göre ivme kaybettiği görülmekte. ABD’de 2015 yılının son çeyreğinde istihdam maliyet endeksi %0,6 arttı.

ABD’de Ocak ayı Michigan Üniversitesi güven endeksi 92,0 olarak açıklandı ve bir önceki yıla göre güven endeksi %6,2 düşüş gösterdi. Verinin detayı incelendiğinde tüketicilerin cari ekonomik beklentileri bir önceki aya göre düşerken, gelecek beklentilerinde ise aylık bazda değişme görülmedi. 


Avrupa

Almanya’da Aralık ayında perakende satışlar artış beklentilerini karşılamadı ve %0,2 düşüş gösterdi. Perakende sektörü satışları geçen yılın aynı ayına göre ise artışını yavaşlattı ve %1,5 oranında arttı. 

Euro Bölgesinde Ocak ayı enflasyon tahmini beklentiler çerçevesinde %0,4 olarak açıklanırken, çekirdek enflasyon ise Ocak ayında %1’e yükseldi. 

Fransa’da 2015 yılı son çeyreğinde ekonomi beklentiler çerçevesinde %0,2 artış gösterdi. Ekonomi 2015 yılında ise bir önceki yıla göre %1,3 büyüdü.  


Fransa’da 2015 yılının ilk ayında fiyatlar genel düzeyi %1 düşüş gösterdi. Yıllık enflasyon ise %0,3’ten %0,4’e yükseldi.


Petrol

OPEC’ten yapılan açıklamada daha önce Rusya’nın yaptığı üretim kesintisi açıklamalarına karşı OPEC’in OPEC dışı üreticiler ile bir araya gelecek toplantısı için alınmış bir karar alınmadığını belirtildi.


Çin

Çin'de Ocak ayına yönelik imalat sektörü PMI verisi 48,4 olarak açıklanarak sektördeki daralmanın devam ettiğine işaret etti. Verinin detayı incelendiğinde sektörün üretimi ve istihdam yaratma kapasitesinin daraldığı fakat yeni siparişlerdeki düşüşün de yumuşadığı görülüyor.


Şirket Haberleri



TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. / TTKOM -

Şirket, 2015 yıl sonu mali tablolarını 11 Şubat 2016 tarihinde açıklayacağını bildirdi.



TURKCELL İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş. / TCELL -

Şirket, Turkcell Finansman A.Ş.'ye Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından ilgili mevzuatlar çerçevesinde faaliyet izni verilmiş olup, 29.01.2016 tarihi itibarıyla izin Resmi Gazete'de yayınlandığını bildirdi.



YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş. / YKBNK –

Banka, Medium Term Note (MTN) programı kapsamında yurt dışında ihraç edilmesi planlanan 11.000.000 EUR tutarındaki borçlanma aracının tertibi için ihraç belgesi alınabilmesi amacıyla SPK’ya başvurulduğunu bildirdi. 



GÜBRE FABRİKALARI T.A.Ş. / GUBRF –

Şirket, 2016 yılı Türkiye faaliyetlerinde toplam satış hedefinin 2 Milyon Ton, konsolide ciro beklentisinin 4.044 Milyon TL ve konsolide net kar beklentisinin ise 243 Milyon TL olarak duyurdu. 



BİSAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. /

BISAS - Şirket aktifindeki, İnegöl  fabrika da bulunan  leasing ile alınanlar dahil tüm üretim makineleri, yardımcı makineler, araçlar  ve büro demirbaşlarının  Forte Boya ve Apre Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş'ne satılması kararı gereğince satış bedeli olan 3.000.000,00 ( ÜçmilyonTürk lirası) TL'sı peşin avans olarak aldı.



DOĞAN ŞİRKETLER GRUBU HOLDİNG A.Ş. / DOHOL -

Commerz-Film GmbH'ın Doğan TV Holding A.Ş. sermayesinde sahip olduğu ve Doğan TV Holding A.Ş.'nin 1.982.200.000 Türk Lirası olan ödenmiş sermayesinin %2,26872'sine karşılık gelen 44.970.542 adet nama yazılı B grubu pay senetleri toplam 55.243.523,89 Avro bedel ile nakden ve peşin olarak Holding tarafından satın alınmıştır.



ATAKULE GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. / AGYO -

Atakule AVM'nin kapalı otoparkına ait işletme giderlerinin kiracılardan fazladan tahsil edildiği öne sürülen tutarların iadesi talebiyle açılmış olan davada Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş olup, şirket karar aleyhine 29.01.2016 tarihinde temyiz yoluna başvurmuştur.



Türk Hava Yolları / THYAO -

Türk Hava Yolları (THY) ile Boeing şirketi arasında uzun vadeli iş birliği anlaşması imzalandı. Anlaşmayla Türkiye'nin havacılık ve uzay alanındaki teknolojik kabiliyetinin artırılması ve Boeing'in Türkiye'deki yatırımlarının genişletilmesi hedefleniyor. (Kaynak:Bloomberght)

Aksi belirtilmedikçe tüm haberler için Kaynak: KAP

                                      

Sermaye Piyasası Kurulunun Seri:V, No:55 Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’i Uyarınca Yayımlanan Uyarı Notu

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar