Piyasalar 15 Temmuz öncesine dönüyor

Darbe girişiminin ardından yaşanan gelişmeler piyasaların 15 Temmuz öncesine dönüşü için sinyal veriyor. Dış borsalardan gelen haberler ve yabancı yatırımcıların 08-12 Ağustos haftası hisse senetlerinde 186, tahvil bonoda 477 milyon dolar alış yapması piyasalar için önemli gelişmelerdi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

PİYASALARDA toparlanma sürüyor. Dış borsalar ve petrol fiyatlarındaki yükselişle birlikte artan risk iştahı, gelişen piyasalara fon girişleri, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’den not değişiminin gelmemesinin verdiği moral ve FED tutanaklarında faiz artırımı konusundaki kararsızlık iyimserliğin kaynakları olarak görüldü. 15 Temmuz sonrası yabancı yatırımcıların ilk defa 08-12 Ağustos haftası hisse senetlerinde 186, tahvil bonoda 477 milyon dolar alış tarafında olmaları dikkate değer. Piyasaların seyri açısından yabancıların tavrı önemli olmaya devam ediyor. Ancak olumlu gelişmelerin önemli ölçüde fiyatlanması, piyasaları taşıyacak beklenti ihtiyacının sürüyor olması ve terör eylemleri nedeniyle olumlu hava yerini daha temkinli görünüme bırakmaya başladı. Önümüzdeki hafta yine dış piyasalarla birlikte ABD makro ekonomik verileri ve salı günkü Türkiye Merkez Bankası faiz kararı izlenecek. Merkez bankasından beklenti yine faiz üst koridorunda (fonlama) çeyrek puanlık indirimlerin devam edileceği yönünde. Fitch’in Türkiye’nin yatırım yapılabilir notunu koruması önemli görülürken, uyarıları ve görünümü negatife çekmesinin piyasaya olumsuz etkileri sınırlı kalabilir. İyimserlik korunmakla birlikte beklenti tarafının henüz doldurulamaması piyasalarda “Bekle gör” anlayışını öne çıkarabilir. 


DOLAR/TL KURUNDA,  TEPKİ ALIMLARI GÖRÜLÜYOR


DOLAR/TL kurunda, bir süredir devam eden düşüşte destek noktalarına yaklaştıkça tepki alımları görülmeye başladı. Tepki çıkışının devamı için 2.94 seviyesinin üzerinde kalınması önemli olacak. Bu durumda 2.97 ve 3.00-3.02 sonraki direnç seviyeleri. İlk önemli tutunma noktaları 2.92-2.90 seviyelerinde bulunuyor. 2.90 seviyesinin altında verilecek destekler 2.87-2.84 seviyelerinde. Geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir.


BORÇ DA, KAR DA ARTIYOR


BANKALARIN kredi mevduat oranı arttıkça, diğer anlatımla mevduat dışı kaynakları ve borçları arttıkça kârlılığı da artıyor. Dış piyasalardaki ucuz ve bol para ortamı bankaların dış borçlarını da artırmış görülüyor. Bugünlerde ABD 10 yıllık bono faiz oranı yüzde 1.5, Almanya’da yüzde -0.08, Türkiye’deki uzun vadeli tahvil faiz oranı ise yüzde 9.0 seviyelerinde geziniyor. Geçtiğimiz dönemler için de benzer durum söz konusu. Dışarısı ile faiz makasının aşırı şekilde açılması doğal olarak bankaları dış piyasalardaki kaynaklara yöneltti. Tahvil bono faiz oranlarını ülkeler arasındaki faiz farkını göstermesi açısından gösterge olarak verdik. Borçlanma faiz oranlarında biraz daha farklılık gösterse de ülkeler arasındaki faiz makasını göstermesi açısından önemli bir gösterge. Bankalar dışarıdan buldukları içeriye göre çok daha ucuz kaynakların da katkısıyla topladıkları mevduatlarının üzerinde kredi verebiliyor. 2006 yılında yüzde 71 olan kredi/mevduat oranı 2015 sonunda yüzde 117 seviyesine ulaşmış durumda. Bankaların merkez bankasına yatırdıkları mevduat karşılığı zorunlu karşılıkları dikkate alırsak fiiliyatta bu oranın biraz daha yukarı çekileceğini tahmin zor değil. Bu değişim bankacılık kârlarına da olumlu yansımış, 2006 yılında 11 milyar TL olan bankacılık sektör kârı 2015 yılında 26 milyar TL’ye yükselmiş durumda. Buna karşılık bankaların kısa, uzun, kamu özel toplam dış borçları ise yine 2006-2015 döneminde 44 milyar dolardan 164 milyar dolara yükseldi. 2015 sonu itibariyle bankacılık kredileri 1.5 trilyon TL idi. 164 milyar dolar dış borç tutarını dolar kuru üzerinden hesapladığımızda yaklaşık 480 milyar TL rakamına ulaşıyoruz. Bu durumda dış borçlanmanın bankaların verdiği krediler üzerindeki ağırlığı ortaya çıkıyor. Dış koşulların uygunluğu nedeniyle bu aşamada rahatsızlık vermeyen kredi/mevduat oranlarının yüksekliği ise ayrı bir tartışma konusu. Bugünlerde banka kredilerinde gerek konut, gerekse tüketici kredi faizlerinde görülen faiz düşüşüne biraz da bu tablo imkan sağlıyor, dersek pek yanılmış olmayız.


BORSADA 77.000 DESTEĞİ ÖNEMLİ


BORSADA çıkış trendi sürüyor. 77.000 seviyesinin üzerinde çıkış trendi gücünü koruyacak. Aksi takdirde satışların devamıyla birlikte sonraki destek noktaları 75.000-74.000 seviyelerinde bulunuyor. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise 79.350 direnç noktası olarak görülüyor. Bu seviyelere hareketlenmelerde satışlar gelebilir. Çıkışın devamı için bu seviyenin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 80.000-81.000 ve 82.800 seviyelerinde. 77.000 seviyesinin üzerinde pozisyonlar korunmakla birlikte yukarı yönlü hareketlenmelerde satış denenebilir.




Hürriyet / Zeynel Balcı

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar